Fantastisk utsikt från altanen en varm sommardag.
Fantastisk utsikt från altanen en varm sommardag. Foto: iStockphoto

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan

Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Av: Harald Nylund, 10 maj 2019

 

En klassiker – furutrallen! 

– Den trall som ligger lägst i pris och som dessutom är den mest sålda är klassikern 28x120 impregnerad furutrall, säger Jonas Krantz, Sourcing Manager, Beijer Byggmaterial AB/Stark Group Sourcing. 

Trall med lite exklusivare uttryck, som ligger högre i pris, blir dock allt mer populära.

Annons

 

Trall producerad av svensk råvara – miljövänligast

Det finns många miljövänliga trall ute på marknaden, bland annat kiselbehandlad furutrall och kärnfurutrall. 

– Sibirisk lärk och olika hårda träslag är i sig miljövänliga, men har transporterats långa sträckor och belastar på så vis miljön mer än trall producerad av svensk råvara i Sverige.

Omgivningen påverkar trallens livslängd.

– I en utsatt miljö kan trall med tillfört rötskydd ha en betydligt längre livslängd än de mer naturliga alternativen, och på så vis vara mer miljövänlig.

 

Behövs sällan bygglov när man bygger trall

– Det som kan påverka är bland annat om trallen monteras högt över marknivå eller närmare än fyra och en halv meter från grannens tomtgräns. Är man osäker ska man läsa på hos Boverket eller prata med kommunen. I de flesta fall behövs inget bygglov när man bygger trall.

 

Trall i sol och trall i skugga

– En trall som läggs där det är mycket sol kommer att kräva en helt annan typ av underhåll, än en trall som läggs där det är skugga och fuktigare. 

En trall som läggs där det är mycket sol kräver regelbunden skötsel och underhåll. Man behöver olja in trallen för att den ska behålla sitt utseende och färg. En trall som läggs i skugga och där det är fuktigt måste rengöras regelbundet. 

– När man väljer var man ska lägga trallen ska man även ta hänsyn till hur växtligheten ser ut på platsen. Man ska bygga på ett väldränerat underlag. 

 

Skötselråd för tryckimpregnerat trä

– Tryckimpregnerat trä ska underhållas regelbundet med vatten, såpa och skurborste. Man måste använda normalt vattentryck för att inte riskera att skada trallens yta. För att träet inte ska spricka och behålla färgen kan man behandla trallen med träolja när man rengjort den. 

 

Bygga trall? Expertens 3 tips!

  • Bygg på ett väldränerat markunderlag. Det konstruktionen vilar på får inte riskera att utsättas för sättning.
  • CC-mått mellan reglarna beror på vilken trallstort och dimension man använder. Läs noga igenom monteringsanvisningarna för respektive trallsort.
  • Konstruktionen ska tillåta luftgenomströmning. Ett vanligt misstag är att konstruktionen byggs för nära marken, vilket gör att fuktig luft inte kan ledas ur konstruktionen. Detta kan leda till mikrobiell påväxt, men också göra att trallen deformeras och spricker.
10 maj 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Altan

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här är våra bästa tips!

Så lyckas du med din altan!

Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och...

Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Annonssamarbete

Så får du ett trädäck som håller

Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i flera år.

Annons

Skruva trall – allt du behöver tänka på

Altan Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall.

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...