6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

Att välja nytt tak till huset kan vara överväldigande – det finns oändligt många varianter att välja mellan, och det omfattande arbetet kan kännas skrämmande. Vi i Villa ger dig sex tips på vad du ska tänka på innan du köper nytt tak.


Vi i Villa har tidigare skrivit om att det kan vara en billigare affär att rusta upp ett befintligt tak istället för att byta ut det. Samtidigt går det inte alltid då även de bästa takplattorna har ett bäst-före datum. Erik Eriksson arbetar på Takläggarna i Mälardalen. Han berättar att de alltid lämnar 15 års funktionsgaranti på alla sina tegeltak. Här ger han sina allra bästa tips för att lyckas med takbytet.

Bestäm material och typ

De vanligaste takmaterialen är betongtegel, lertegel, asfaltspapp, dubbelfasad bandplåt och pvc-duk. Mindre vanliga material är sedumtak, halmtak, skiffertak och tak av träplattor. De vanligaste utformningarna är sadeltak, pulpettak, mansardtak, almat tak och platta tak.

Läs mer: Byta eller tvätta taket?

Gör upp en budget

En normalstor villa med 120 kvadratmeter boyta i ett plan med betongtegeltak kostar från 150 000 kronor och uppåt. Förutsatt att man låter en firma byta taket. Att göra arbetet själv håller givetvis kostnaden nere något, men många glömmer att räkna med kostnader för container, ställning, kranbil och så vidare.

Anlita en auktoriserad takentreprenör

Det största misstaget många gör är att inte anlita någon med rätt kompetens. Om man väljer en firma som är ansluten till någon av de större tegelleverantörerna, så som Monier, kan man vara säker på att arbetet utförs på ett korrekt sätt med rätt material. Dessa entreprenörer lämnar då en garanti när taket är klart. Den tryggheten får man inte via en lokal snickare som plockar ihop det material som är billigast i bygghandeln.

Läs mer: Lägga om taket själv eller inte?

Fastställ ditt behov

Det är lämpligast att kontakta sin lokala takleverantör för en konsultation. Ofta erbjuds detta kostnadsfritt i samband med att en offert lämnas. Då har man både en uppfattning om kostnad och får en professionell bedömning av takets skick. En seriös firma är ärlig och talar om hur lång tid taket håller innan det är läge att byta. Om taket legat mer än 30 år och börjar läcka så kan det också vara ett tecken på att taket behöver bytas.

Håll koll på bestämmelser

Enligt Arbetsmiljöverket krävs fast fallskyddsutrustning, så som ställning och gavelskydd, vid arbete över två meter. Vid mindre arbetsuppgifter över två meter kan det räcka med personlig fallskyddsutrustning som sele och livlina. Ska man ge sig på att byta sitt tak själv är det detta man i första hand måste se till till att ha ordnat med, helst genom en behörig ställningsfirma med utbildad personal. Ställningen ska vara märkt med godkännande innan den beträdes. Med hjälp av en monteringsanvisning för tegeltak klarar en normalhändig person av att lägga sitt tak själv. Viktigt är att göra rätt vid takets genomföringar, i ränndalar och runt eventuella takkupor.

Läs mer: Så fixar du takofferten

Fundera över soltak

Det kan vara värt att fundera på om man ska passa på och installera ett elproducerande tak när man ändå håller på och byter. På så vis kan man efter ett antal år ha betalt både takbytet och solelsinstallationen med hjälp av den producerade elen. En ganska bra affär jämfört med ett vanligt tak. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar