Annons
Din varmvattenkonsumtion står för cirka 20 procent av din energiförbrukning – tygla den med en snål kran!
Din varmvattenkonsumtion står för cirka 20 procent av din energiförbrukning – tygla den med en snål kran!

Spara energi i badet

Vitvaror badrum

Badrummet är en känd energislukare, men nu dyker det upp allt fler smarta lösningar som tar hänsyn till både plånboken och miljön.

Av: Markus Wilhelmson, 20 november 2012

1. Smart dusch drygar ut vattnet

Problemet med snålspolande duschmunstycken har varit komforten: tunna, hårda strålar och så lite vatten att det har tagit en evighet att skölja schampot ur håret. Elless LSP 412 handduschar bygger på en egen patentskyddad teknik där vattenhastigheten ökas och luft blandas in redan vid låga flöden. Det ger en kraftfull men mjukare stråle, samtidigt som vattenmängden som går åt minskar med 30-50 procent jämfört med konventionella duschar. I klartext: från tolv till sex liter vatten per minut, vilket minskar energikonsumtionen och reducerar miljöpåverkan.
Pris: Från 300 kronor. www.elless.com

2. Energisparande vattenflöde i kranen

Gustavsbergs tvättställsblandare Nautic och Logic har fått energimärkning A, vilket är högsta betyg i den märkning som bland annat JM, Energimyndigheten, Kiwa och Boverket ligger bakom. Märkningen är av samma typ som för vitvaror och tanken är att inköpare, installatörer och konsumenter ska få opartisk hjälp att välja energieffektiva blandare. Nautic och Logic är försedda med energisparfunktioner som gör att blandarna återgår till sina energisparande komfortlägen så fort du släpper spaken. Blandarna är alltså inte snålspolande, men inställda på en vattentemperatur och ett vattenflöde som är fullt tillräckliga för dagligt bruk.
Pris: Från 1 263 kronor. www.gustavsberg.se. 

Annons

3. Varmt golv bara när du är där

EB-Therm 355 är en golvvärmetermostat med lcd-display. Genom att välja mellan fyra olika energisparprogram kan du se till att golvet är varmt de tider du använder badrummet och inte när du sover eller är på jobbet. Du kan skräddarsy tiderna efter din egen dygnsrytm eller också använda ett förinställt program. Upp till 35 procent av uppvärmningskostnaden kan sparas om du använder energisparprogrammet, enligt tillverkaren.
Pris cirka: 1 940 kronor www.ebeco.se

4. Snyggt ljus med snål spegel

En rund badrumsspegel med belysning ur Svedbergs möbelserie Style. Här får du dolt stämnings- och tvättställsljus (3x14 watt) i form av lysrörsarmatur bestyckad med HF-don (högfrekvensdon). Tekniken innebär högre verkningsgrad, lägre energiförbrukning och du slipper de gamla lysrörens flimmer innan ljuset tänds. Dessutom räknar man med att livslängden är fördubblad jämfört med halogenlampor: Ungefär 20 000 timmar, vilket motsvarar drygt tio års normal användning.
Pris cirka: 3 905 kronor (90 centimeters diameter), 3 290 kronor (75 centimeter). www.svedbergs.se

5. Låt varmvattnet värma kallvattnet

Istället för att varmvattnet rinner ut i avloppet när man duschar så värmer det här upp kallvattnet innan detta når duschblandaren. Tekniken kallas duschvärmeväxlare och har funnits länge, men har haft svårt att vinna mark i Norden. Duschvärmeväxlaren 80 kan kopplas in antingen enbart i duschen (vilket enligt tillverkaren ger 40-55 procents besparing) eller både i duschen och till bostadens varmvattenberedare, vilket ger en ännu högre verkningsgrad. Duschvärmeväxlaren installeras på befintligt duschgolv med en rostfri ram på justerbara gummifötter, eller fälls in i golvet vid badrumsrenovering eller nybyggnation.
Pris cirka: 4 490 kronor. www.sparavarmvatten.se

6. Halvera spolvattenmängden

Så gott som alla tillverkare säljer idag snålspolande toaletter, men det är inte alla som lyckas kombinera form med funktion. Hafas vägghängda toalett Relax U är designad och utvecklad av ingenjören Venkat Tirunagaru, som har kallats en av världens främsta badrumsdesigners. Toalettstolen är snålspolande 3/6 liter (en halvering jämfört med om du har en toalettstol från 60- eller 70-talet). Tänk dock på att många äldre villor med gamla avloppsstammar med svag lutning behöver rejält med vatten för att det inte ska bli stopp i rören.
Pris: Från 3 300 kronor. www.hafa.se

7. Handdukstork med timer

Några enkla knapptryck på en timer är allt som behövs för att styra handdukstorken utifrån behov och duschvanor. En minnesfunktion gör att timern upprepar mönstret nästa dag. Handdukstorken PAX TR-i finns i tre varianter, där den mest energisnåla är på 40 watt. Energiförbrukningen kan minskas med upp till 75 procent, jämfört med om man tidigare har låtit handdukstorken vara ständigt varm.
Pris cirka: Från 1 900 kronor. www.pax.se

Visste du att…

…en långsamt droppande kran släpper igenom ungefär en liter vatten i timmen. På ett år är det 9 000 liter vatten.

…god ventilation är ett måste i ett badrum. Men hur många timmar surrar din fläkt varje dygn? Och vilken effekt behöver du ha på den? Här finns stora pengar att spara om du har en fläkt anpassad för rummets storlek och ser till att den slår av när luftfuktigheten inte längre är så hög.

…en femtedel av villahushållets energi används till varmvatten. Ett större hushåll som använder 5 000 kWh energi per år för sitt varmvatten kan spara cirka 1 600 kWh varje år genom att byta till nya blandare, enligt Energimyndigheten.

…om du vill installera golvvärme, så måste du först säkerställa god isolering under värmeslingorna, annars försvinner en stor del av värmen nedåt.

Tips!

"Med 5-6 kvadratmeter solfångare får man minst hälften av sitt årliga varmvattenbehov täckt med gratis flödande solenergi."
Lars Andrén Vi i Villas energiexpert.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 november 2012 Markus Wilhelmson
Annons
Annons
Mer om Vitvaror badrum

Nio önskedrömmar för badrummet

Vitvaror badrum Det är helt hopplöst! Man vill alltid, alltid göra om där hemma. Kolla bara in årets nyheter för badrummet. Vill ha!

Sätt färg på badrummet

Vitvaror badrum Oftast är det accessoarerna som får sätta färg på badrummet. Men det finns även badkar, tvättställ och wc med snygga och fräcka färger.

Hafa Lime består av möbel, badkar, blandare, handdukstork och duschset.
Annons från Hafa

Designad badrumsserie för hela badrummet!

Vitvaror badrum Hafa Lime är en komplett serie för hela badrummet med möbel, badkar, blandare, handdukstork och duschset designad av Jordens Arkitekter. Det moderna...

Tvätt och vett!

Vitvaror badrum Energisnåla och mycket bra tvättförmåga. Men sköljningen är ofta dålig. Så är läget på tvättmaskinfronten idag.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]