Tvätta och torka miljövänligt
Tvätta och torka miljövänligt Foto: Samsung

Vi tvättar för osmart

Tvättstuga

Svenskarna tror att de sitter på hög kunskap om klädvård. Trots det använder de flesta alldeles för mycket tvättmedel och mindre bra tvättprogram på maskinen.

Rester av tvättmedel i kläderna

De allra flesta uppger sig vara renliga och tycker dessutom om att tvätta. Men det finns en del brister i hur vi behandlar våra smutsiga textiler. Exemeplvis ska tvättmedel doseras utifrån klädernas vikt, men 87 % av de tillfrågade i Samsung och Clints undersökning menar att de inte väger sin tvätt. En tredjedel häller upp tvättmedel på känn och nästan varannan uppger att de får tvättmedelsrester i kläderna.

Annons

Tvätta underkläder i högre temperatur

Orsaken till att vi tvättar är för att ta bort fläckar, bakterier och dålig lukt. Underkläder, lakan och handdukar rekommenderas tvätt i extra höga temperaturer, men det bara 2,5 % som följer det rådet.

– Precis som undersökningen visar är ett vanligt misstag att man likställer att tvätta bort fläckar med att tvätta bort bakterier. För att börja ta död på bakterier i textilierna krävs väldigt höga temperaturer, från ungefär 60 grader och uppåt medan en fläck kan tas bort i kallvatten om rätt teknik används. Med hjälp av ny teknik kan användningen av tvättmedel optimeras och behöver inte alls användas i några större mängder, säger Mikael Vannequé, nordisk produktchef för vitvaror på Samsung.

Tvätta smart & var snäll mot din maskin

• Läs tvättråden som anges på plagget! Ett ömtåligt plagg slits mer om det tvättas i ett program som exempelvis är avsett för handdukar.

• Använd tvättmedel med färgäkta blekmedel utan klorin. Det bevarar färgerna och tar bort svåra fläckar. När det gäller vittvätt fungerar blekmedel med klorin utmärkt.

• Var snabb! Ju fortare du tvättar bort en fläck från dina kläder desto större chans är det att du får bort den innan den har satt sig i textilierna.

• Överdosera inte tvättmedel, för mycket tvättmedel gör inte plaggen renare. Följ anvisningen på paketet.

• Var energismart och tvätta fulla maskiner, en maskin är lagom full när man kan få in en hand i överkant på öppningen.

14 februari 2014
Annons
Annons
Mer om Tvättstuga

Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Tvättstuga Luktar det surt i tvättmaskinen? Här är redaktionens bästa knep!

Bli ett klädvårdsproffs!

Tvättstuga I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Tvättstuga Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så...

Viktigt i våtrum

Tvättstuga Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

Fräscha upp tvättstugan!

Tvättstuga Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

Fiffiga prylar till tvättstugan

Tvättstuga En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

Renovera tvättstugan

Tvättstuga Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvättstugan från 70-talet. Resultatet blev både fräscht och funktionellt och en nyrenoverad tvättstuga.

Trivsamma tvättstugor

Tvättstuga Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

Min nya tvättstuga

Tvättstuga När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...