Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så blir tvättstugan ett mysigt rum där det är trevligt att vistas.

Bild: Myresjökök

Med glada färger, rejäla arbetsytor och bra belysning blir tvättstugan ett trevligt ställe att va…

Bild: Ikea

Rulla ihop rena frottéhanddukar och förvara dem i en skoförvaringshylla av tyg. Det ger ett snygg…

Bild: Ikea

Hissa upp tvätten i taket så får du mer utrymme i tvättstugan. Och med krokar på väggarna slipper…

Bild: Elfa

En fällbar torkställning är praktisk i mindre tvättstugor eftersom de tar minimalt med plats i ne…

Bild: Elfa

Tvättkorgen ska vara luftig så att kläderna ventileras även när de ligger och väntar på sin tur i…

Bild: Elfa

Välorganiserat med god logistik. Då blir klädvårdsarbetet både roligare och enklare. Smarta hylls…

Bild: Elfa

Var sak på sin plats. Med bra torkställningar, luftiga hyllor och smarta tillbehör får du en bätt…

Bild:

Häll upp sköljmedlet i en gammaldags glasflaska.

Bild:

Tvättmedel i snygga glasburkar ger ett proprare intryck.

Tvättstugan är ett utrymme som ofta är styvmoderligt behandlat, trots att vi tillbringar många långa timmar där med att sortera, tvätta och vika våra kläder. Men med relativt enkla medel kan man få detta lilla (för oftast är det inte många kvadratmeter) utrymme att bli ett tilltalande rum, och kanske till och med göra det lite roligare att ta hand om sin smutstvätt…

När du planerar hur tvättstugan ska se ut är det bra att börja med att gå igenom alla behov och krav som just er familj har. Har ni barn? Ägnar ni er åt sport som efterlämnar mycket smutstvätt? Ska här strykas skjortor varje dag? Några grundregler som de flesta tvättstugor mår bra av är god ventilation, ordentlig förvaring, bra arbetsytor och en plats för att hänga tvätt. En rejäl ho för handtvätt och blötläggning är också praktiskt liksom utrymme för strykbräda.

Sortera mera

När väl familjens behov är listade är det dags att tänka logistik och förvaring. Se arbetet med kläderna och tvätten som en kedja av händelser som ska skötas på smidigaste sätt. En bra tvättstuga har en tydlig, lättarbetad kedja från smutskorgen, via tvättmaskin och torktumlare/sträck till arbetsbänk och in i garderoben. Det arbetet startar redan när man slänger sin smutsiga tvätt i tvättkorgen.

– Det ska vara lätt att lägga sin tvätt på rätt ställe, även för familjens yngsta medlemmar. Med tydligt märkta tvättkorgar, som visar gradantal och typ av tvätt, är halva jobbet gjort redan när man slänger de smutsiga strumporna i rätt korg. Därför är det bra om man kan få in flera tvättkorgar eller tvättsäckar i tvättstugan, säger Tina Björeman, inredare på IKEA.

Garderobssystem är en annan bra lösning för förvaring och sortering av tvätt – tänk bara på att det är bra om inredningen består av trådbackar så att kläderna ventileras när de väntar på sin tur i maskinen. Trådbackar gör det också lätt att se vad som förvaras i lådorna, liksom plastbackar för förvaring av tvätt-, sköljmedel och andra tillbehör. God ventilation är viktigt, inte bara i förvaringsutrymmena, utan även i hela rummet, annars är det svårt att få tvätten torr. Har du ett fönster som går att öppna är det förstås idealiskt, men saknas det så kan en fläkt vara ett bra alternativ. Om tvättstugan ligger i ett fuktigt utrymme, till exempel på källarplanet, kan det vara bra att sätta in en luftavfuktare.

Stora vikytor

Arbetsytorna är förstås otroligt viktiga i en tvättstuga. Ta gärna till ordentligt med utrymme för att vika och sortera tvätt. Se till att bänkskivan är av ett material som är lätt att torka av och som tål viss väta. Och glöm inte den viktiga belysningen ovanför så att du ser vad du gör.

För, precis som i köket, är det viktigt att få till en bra arbetsbelysning i tvättstugan. Spotlights eller lysrörsarmaturer över arbetsbänkar och strykbräda ger ett bra arbetsljus och kan kompletteras med inbyggnadsspotlights i taket eller under skåp.

Torka tvätten

Torktumlare i all ära, men många av våra plagg mår bättre av att hänga istället för att tumlas. Dessutom sparar vi miljön ju mindre elektricitet vi förbrukar. Så även om du har en bra tumlare, se till att din tvättstuga dessutom har goda möjligheter till häng-/dropptorkning. Kombinera gärna en väggmonterad torkställning, som inte tar stor plats när den är nedfälld, med en uppfällbar ställning som står på golvet. För tvätt som ska torka på galge är det bättre med en klädstång eftersom linor töjer sig med tiden och får galgarna att glida ihop.

Även om avsikten finns där så är det sällan man hinner med att vika eller stryka all tvätt i samma takt som den torkar. Planera därför gärna in ett eget utrymme i skåpet för den nytvättade, ännu inte vikta eller strukna tvätten, så slipper du stora högar på arbetsbänken i tvättstugan.

Är det trångt i tvättstugan? För den trångbodde finns det även smarta lösningar med utfällbara arbetsbänkar och utdragbara strykbrädor som smidigt viks ihop och döljs i ett skåp när de inte används.

Piffa med enkla medel

När hela förvarings- och logistikkedjan är på plats är det dags att få till den där sista piffen i tvättstugan. Häll upp tvättmedlet i en fin glasburk eller ett vackert kärl och märk det med en snygg etikett. Ett mycket trevligare blickfång än om tvättmedlet är kvar i sin förpackning. Snygga glasburkar finns bland annat på IKEA och Granit. Sköljmedlet kan du på samma vis hälla upp i en glasflaska av gammaldags patentmodell.

Ett annat enkelt, men mycket effektivt sätt att få en trevligare tvättstuga, är att lägga udda strumpor i en färgglad korg eller låda på bänken, i väntan på att hitta sin maka. Många väljer också att förvara sin rena frotté i tvättstugan. Tina Björeman tipsar om ett snyggt sätt att få till en prydlig känsla med överblick över handdukarna:

– Rulla ihop handdukarna och förvara dem öppet i en skoförvaringshylla av tyg. Det ser både snyggt och prydligt ut samtidigt som det är praktiskt och lätt att komma åt.

Och i tider av miljömedvetenhet vill Tina Björeman slå ett slag för den hederliga vädringen.

– Jag tycker generellt att vi alla borde ta oss en tankeställare och fundera på om vi måste tvätta alla våra kläder fullt så ofta som vi gör idag? Kanske räcker det att vädra den där tröjan istället? Det skulle miljön må mycket bättre av.

Inredarens bästa tvättstugetips

• Gå igenom alla era behov innan du börjar renovera tvättstugan. Vilka krav har just din familj på en bra tvättstuga?

• Tänk logistik. En bra tvättstuga har en tydlig, lättarbetad kedja från smutskorgen, via tvättmaskin och torktumlare/sträck till arbetsbänk och in i garderoben.

• Förvaring är a och o. Genomskinliga lådor eller trådbackar gör det lättöverskådligt och enkelt att se var saker är. Småsaker som klädnypor och tvättpåsar kan förvaras i fina korgar eller i en väggförvaring i tyg.

• Kulör 40°, kulör 60°, vittvätt 60°. Med tydligt märkta tvättsäckar eller korgar blir det enkelt att sortera tvätten – för alla i familjen. Och så är halva jobbet gjort redan när man slänger sin smutstvätt i korgen.

• Glöm inte bort hur viktigt det är med god belysning över arbetsytor och strykbräda.

Tvättsäkert i stugan

På Boverkets, www.boverket.se, och Byggkeramikrådets hemsida, www.bkr.se, hittar du råd kring byggregler för våtutrymmen som tvättstugor. Till exempel är det bra om golvet i tvättstugan har en sockellist så att väggarnas nedre del tål vatten. I vissa fall, beroende på hur du använder tvättstugan och var i huset den ligger, kan det även krävas ett vattentätt skikt på golvet, som viks upp mot väggen. Tänk då på att vika upp tätskiktet tillräckligt högt, cirka 50 mm, så att vatten som eventuellt rinner ut på golvet inte skadar väggen eller läcker in i den. Det kan även vara bra att sätta upp ett vattentätt skikt bakom tvättbänken och tvätthon. I resten av tvättstugan räcker det däremot att ha vattenavvisande ytor.

På nästa sida hittar du några länktips.

Länktips:

www.ikea.se

www.elfa.com

www.granit.se

Hos Prisjakt kan du jämföra tvättmaskiner, torktumlare och allt du behöver för tvättstugan.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar