Foto: Istockphoto

Mormorsknepet du måste testa – därför ska du torka tvätten utomhus!

Tvättstuga

Därför ska du hängtorka tvätten ute i trädgården!

Av: Sara Åhlström, 09 augusti 2021

Brukade din mormor torka kläderna på en sådan där klassisk torkvinda? Det knepet är helt värt att härma än idag, här är anledningen!

 

Kläderna doftar fantastiskt 

Annons

Om du inte har provat att lufttorka kläderna än – testa nu! Att torka kläderna utomhus gör nämligen att dina kläder och sängkläder får en magiskt god doft. Det har till och med forskats kring detta! En studie, gjord av danska forskare, visar att det inträffar en kemisk reaktion när solen når tyget, och molekylerna som gömmer sig i bomullstyget omvandlas till dofter, skriver DR. 

 

Du sparar pengar och det är mer skonsamt för miljön

Det är inte bara bättre för miljön att låta bli torktumlaren då och då, det går även åt en hel del energi när du torkar tvätten i torktumlaren. Enligt Energimyndigheten går det åt betydligt mer energi att torka tvätten än att tvätta den, en vanlig torktumlare kan dra tre gånger så mycket energi som själva tvätten gör. Att torka tvätten utomhus betyder alltså att du sparar in både på elräkningen och på miljön!

 

Källa: Energimyndigheten, DR

09 augusti 2021 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Tvättstuga

Fem misstag du gör med tvätten!

Tvättstuga Okej, att tvätta är inte det roligaste och det får gärna gå fort när man väl gör det. Men det betyder inte att du behöver slarva för det! Här är vanliga misstag de flesta gör när de tvättar.

Bli ett klädvårdsproffs!

Tvättstuga I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Tvättstuga Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så...

Viktigt i våtrum

Tvättstuga Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

Fräscha upp tvättstugan!

Tvättstuga Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

Fiffiga prylar till tvättstugan

Tvättstuga En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

Renovera tvättstugan

Tvättstuga Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvättstugan från 70-talet. Resultatet blev både fräscht och funktionellt och en nyrenoverad tvättstuga.

Trivsamma tvättstugor

Tvättstuga Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

Min nya tvättstuga

Tvättstuga När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...