Foto: Istockphoto

Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Tvättstuga

Luktar det surt i tvättmaskinen? Här är redaktionens bästa knep!

Av: Katrine Bertelsen/Sara Åhlström, 13 mars 2019

Har du en gammal tvättmaskin? Efter några år kan maskinen utsöndra en sur lukt, och maskinen kanske inte tvättar dina kläder ordentligt längre. Som tur är så finns det ett enkelt knep som gör tvättmaskinen som ny igen.

Varför luktar det surt i tvättmaskinen?

Annons

Felaktig dosering av tvätt- och sköljmedel kan få tvättmaskinen att kalka igen och förkorta maskinens livslängd. De låga tvätttemperaturer som många av oss kör på kan ge upphov till bakterier, vilket i sin tur gör att det luktar surt.

Så rengör du tvättmaskinen

Du behöver:

  • Rengöringsmedel
  • Citronsyra 

Rengör maskinen

Börja med att rengöra filtret. Kör en tvätt vid 60ºC med tvättmedel, men utan kläder. Rengör filtret igen. Upprepa tvättningen två-tre gånger tills det inte finns mer smuts i filtret. Kör sedan en 60ºC tvätt utan tvättmedel för att skölja maskinen ordentligt. 

Läs även: Så undviker du statiska kläder

Avkalka med citronsyra

Då har tiden kommit för den verkliga avkalkningen. Häll 30 g citronsyra i facket och tvätta igen vid 60° C. Upprepa proceduren tre gånger. Avsluta med att köra ett 60ºC program utan tvättmedel eller citronsyra.

Rengör maskinens yttre delar

Rengör tvättmaskinens utsida med ett mildare rengöringsmedel och torka av det med en mjuk trasa. Rengör även tvålfacket ordentligt. 

13 mars 2019 Katrine Bertelsen/Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Tvättstuga

Fem misstag du gör med tvätten!

Tvättstuga Okej, att tvätta är inte det roligaste och det får gärna gå fort när man väl gör det. Men det betyder inte att du behöver slarva för det! Här är vanliga misstag de flesta gör när de tvättar.

Bli ett klädvårdsproffs!

Tvättstuga I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Tvättstuga Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så blir tvättstugan ett mysigt rum där det är trevligt att vistas.

Viktigt i våtrum

Tvättstuga Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

Fräscha upp tvättstugan!

Tvättstuga Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

Fiffiga prylar till tvättstugan

Tvättstuga En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

Renovera tvättstugan

Tvättstuga Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvätts...

Min nya tvättstuga

Tvättstuga När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...