En kombination av duschrum och tvättstuga i källaren går finemang med smarta lösningar.
En kombination av duschrum och tvättstuga i källaren går finemang med smarta lösningar. Foto: Kristian Pohl

Min nya tvättstuga

Tvättstuga

När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längtat efter men nu är hon ändå glad.

Av: , 22 augusti 2011

Ett hus rymmer tusen möjliga projekt att sätta tänderna i och lägga pengarna på. Vår tvättstuga nere i källaren kändes inte som ett sådant. Den var fullt fungerande, helkaklad och med inbyggd dusch. Vi hade bytt ut både tumlare och tvättmaskin men inte torkskåpet. Vi hade klistrat blå kakeldekoration över de lite omoderna kakelplattorna med blommor som fanns här och var. Vi var nöjda med det. Att slänga in en maskin kulörtvätt krävde inte mer.

Men en dag i vintras upptäckte jag plötsligt att fogen i duschen hade släppt. Väggen, som vetter mot en gammal krypgrund, buktade inåt. För mitt inre såg jag en hel vägg rasa samman så jag ringde direkt en hantverkare i närheten och han kunde komma samma dag.

Domen: Riv alltihopa. Det gamla kaklet var både ganska gammalt men också uppsatt enligt andra tiders normer och på ett väldigt utsatt och fuktigt utrymme. Det var också ett av få utrymmen i vårt hus där vi inte hade gjort någon form av renovering.

Så när chocken lagt sig kändes det ändå ganska skönt att få ordning även här.

Annons

Vi rev alltihopa och kvar fanns en möjlighet att tänka nytt, men på ett väldigt begränsat utrymme.

Det blev nytt förvaringsystem, köksbänk plus skåp. Ny vikbar duschvägg. Nytt kakel.

Jag ville gärna att tvättstugan skulle ha något knallgult i sig. Ihop med vitt ger det en fräsch känsla tycker jag. Men just kakel är svårt att hitta i den rätta nyansen (tydligen svårt att få till just den i kakel). I stället fick det bli knallgul fönsternisch och knallgul hylla på väggen. Dessutom ett draperityg med knalliga blommor som skulle dölja trådbackarna och tvättsäckarna.


Fönstersmygen målades knallgul för att allt skulle bli mer glatt!

Golvet fick bli svart- och vitrutigt. Det har vi uppe i huset, om än i annat material, så det blev en ”brygga” dit.

I dag har vi fått en mycket smartare och finare tvättstuga – även i källaren är det skönt att ha bra ordning.


Både fläkt och flärd får plats i tvättstugan.


Ordentlig diskho och kran från Ikea.


Det smarta köksunderskåpet från Ikea där det är lätt att komma åt tvättmedlet intill tvättmaskinen. Golvet är ett lättstädat klinkergolv.

Stina om tvättstugerenoveringen:

Bäst: Jag är väldigt nöjd med färgerna gult, vitt och svart. Känns snyggt och tydligt! Jag är också nöjd med den smarta duschväggen som inte tar så stor plats. Även att vi satsade på ett utdragbart skåp med plats för tvättmedel. I gamla tvättstugan stod det alltid framme.

Sämst: Det gamla torkskåpet som hela tiden riskerar att rasa framåt om det hänger för tungt där inne. Vi har det aldrig påslaget så jag drömmer om en smart torkanordning på väggen som kan rymma minst fyra lakan. Har inte hittat rätt ännu.

Svårast: Jag är inte så fiffig så draperiet framför trådbackarna blev dels för tajt med tyg, dels blev det inte uppsatt perfekt. Känns som det finns en risk för att rasa det om man rycker i det ofta.


I stället för att ha en ljus och en mörk hög på golvet ska nu tvätten sorteras i tvättsäckarna från Ikea och förvaras bakom tyg från Marimekko.

Fakta:

Här bor: Stina och Anders Abenius med sönerna Nisse och Pelle.

Storlek på tvättstugan: Cirka 4.5 kvm.

Produkter som använts:

Köksskåp och bänk: Ikea

Trådbackar plus tvättsäckar: Ikea

Duschvägg: Linc Josephine INR

Tyg: Marimekko

Köpinformation:

Ikea www.ikea.se 0775-700 500

INR Inredningsglas www.inr.se 0200-38 40 40

Kakelspecialisten www.kakelspecialisten.se 08-686 93 60

Marimekko www.marimekko.com 00358 9 758 71

 

22 augusti 2011
Annons
Annons
Mer om Tvättstuga

Fem misstag du gör med tvätten!

Tvättstuga Okej, att tvätta är inte det roligaste och det får gärna gå fort när man väl gör det. Men det betyder inte att du behöver slarva för det! Här är vanliga misstag de flesta gör när de tvättar.

Bli ett klädvårdsproffs!

Tvättstuga I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Tvättstuga Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så blir tvättstugan ett mysigt rum där det är trevligt att vistas.

Viktigt i våtrum

Tvättstuga Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

Fräscha upp tvättstugan!

Tvättstuga Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

Fiffiga prylar till tvättstugan

Tvättstuga En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

Renovera tvättstugan

Tvättstuga Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvätts...

Trivsamma tvättstugor

Tvättstuga Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!