Foto: Istockphoto

Fem misstag du gör med tvätten!

Tvättstuga

Okej, att tvätta är inte det roligaste och det får gärna gå fort när man väl gör det. Men det betyder inte att du behöver slarva för det! Här är vanliga misstag de flesta gör när de tvättar.

Av: Mette Nexmand, 22 september 2021

Här är fem punkter du ska se upp med när du står där med armarna fulla av smutsiga kläder. Då håller både dina kläder och tvättmaskin längre.

 

1. Du fyller maskinen med för mycket tvätt

Annons

 

Moderna tvättmaskiner är stora och rymmer många kilo tvätt, men vi tenderar att pressa dem till det yttersta. Får inte den här handduken också rum...? Nej, det gör den inte. Det blir svårt för både vattnet och tvättmedlet att åka runt i maskinen ordentligt, och det här sliter på både textilier och elektronik.

 

2. Du ignorerar tvättråden på förpackningen 

Alla gör det – glömmer att det står exakt dosering på alla tvättmedelsförpackningar. Utöver det så är tvättmedel idag väldigt effektiva, och en betydande mängd mindre än vad du tror behöver faktiskt användas. Du borde följa råden som står på förpackningen, annars förorenar du miljön i onödan. Dessutom finns det pengar att spara om du doserar rätt och inte ständigt behöver köpa nytt tvättmedel.

 

3. Du använder bara ett eller två program

Det är synd om du inte använder allt som en modern tvättmaskin har att erbjuda. De flesta av oss tenderar att använda samma program – fintvätt, vardagstvätt i 40 grader och 60 grader för handdukar. Men det finns så många andra val och de kan gynna hållbarheten hos dina kläder samtidigt som de ger besparingar, både i plånboken och för miljön.

 

4. Du rengör inte maskinen

 

Även om en tvättmaskin använder tvättmedel är det fortfarande nödvändigt att rengöra lådor, filter och torka alla platser där du kan. Annars klumpar smuts och rengöringsprodukter ihop sig, vilket ger en dålig lukt och kanske även fläckar på kläderna.

 

Läs mer: Luktar det surt i tvättmaskinen? Så gör du! 

 

5. Du kontrollerar inte vattentillförseln

Det är viktigt att du inspekterar maskinens vattentillförsel och filter. Vi tror ofta att tvättmaskinen klarar sig själv, men vattenslangen kan kalka igen och riskera att gå sönder, så du bör kontrollera maskinen regelbundet.

22 september 2021 Mette Nexmand
Annons
Annons
Mer om Tvättstuga

Bli ett klädvårdsproffs!

Tvättstuga I nya boken Underbara Claras garderob får vi lära oss både det ena och det andra om kläder, fläckar och sömnad. Här är några av hennes tips!

Välplanerad tvättstuga gör jobbet roligare

Tvättstuga Logistik och bra förvaring. Det är grundstenarna i en välfungerande tvättstuga. Sen skadar det förstås inte med lite glada färger och skön musik, så...

Viktigt i våtrum

Tvättstuga Duktiga hemmafixare kan klara det mesta, men i våtrummet är gedigna kunskaper ett måste.

Fräscha upp tvättstugan!

Tvättstuga Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.

Fiffiga prylar till tvättstugan

Tvättstuga En trivsam tvättstuga innehåller mer än en bra tvättmaskin. Här visar vi smarta prylar som gör tiden i tvättstugan till ren njutning!

Renovera tvättstugan

Tvättstuga Vill du renovera tvättstugan? Med begränsad budget på fem tusen kronor men för övrigt fria händer, var uppdraget att snygga till den gamla slitna tvättstugan från 70-talet. Resultatet blev både fräscht och funktionellt och en nyrenoverad tvättstuga.

Trivsamma tvättstugor

Tvättstuga Jobbet i tvättstugan är inte kul, men det går mycket lättare i en trivsam miljö. Därför vill vi slå ett slag för att uppgradera tvättstugan!

Min nya tvättstuga

Tvättstuga När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längta...