Allt du behöver veta om toalettstolar

Trots att det kanske inte är det mest spännande ämnet man kan läsa om, är toalettstolar någonting många tar för givet. Men hur mycket vet du om toalettstolar och dess behov, egentligen?

Det är en av de där sakerna vi använder varje dag och som är totalt oumbärliga för oss – men ändå ägnar vi de väldigt lite tanke. Toaletter kräver inte mycket underhåll och håller i regel i upp till 15 år, oftast ännu längre.

Toaletten rinner — så rengör du

– Det finns två vanliga orsaker till att din toalett rinner: antingen stänger inte påfyllningsventilen, då är det oftast smuts som tagit sig fram till membranet – den del som öppnar och stänger vattentillförseln. Den andra orsaken är att spolventilens tätning är skadad, eller att det kommit in smuts som lägger sig mellan tätningen och sätet. Stäng av inkommande vatten till toaletten, rengör sedan den del som är trasig eller nedsmutsad, berättar Sven-Olov Dahlgren, teknisk produktchef på Gustavsberg. 

Stefan Svensson är VD för Svedbergs och menar att det också ofta handlar om att packningarna i toaletten kalkat till, eller att de är slut.

– Eftersom de flesta moderna toaletter har i stort sett samma konstruktion är det ganska enkelt att laga samt att montera nya delar i en toalett. Det är också lätt att hitta reservdelar. De brukar lagerföras 10-25 år i affärerna och finns förstås hos tillverkarna.

Toalettstolar: Högre pris — högre kvalitet

Det finns roligare saker att lägga pengar på, men när det blivit dags att byta toalettstol kan det vara klokt att investera i en högkvalitativ stol som håller länge.

– Ur hållbarhetsperspektiv är porslin väldigt tåligt och behöver inte bytas så ofta, men ventilerna, det vill säga delarna i cisternen, eller sitsen, kommer behöva bytas flera gånger under porslinets livstid. Erfarenhetsmässigt så byter man ut porslinet var 10-15 år, berättar Sven-Olov.

 

Rengöring — mer ofta än sällan

– Att hålla en toalett ren är förhållandevis enkelt. Ta ett varv med borsten efter användande, torka ytorna med en mjuk trasa och rengöringsmedel. Men låter man det gå länge mellan tillfällena så behöver man använda mer rengöringsmedel och mer kraft. Den bakre delen av toaletten får ju en del efterräkning på sig, eftersom vattnet som har spolats ur toaletten får ju en del efterräkning på sig. Vattnet som spolats ut ur tanken och in i WC-stolen rinner nämligen efter kanterna mot den lägsta punkten.

Vattenvärdet avgörande

Ytorna i toaletten påverkas med tiden av vattnets kvalitet, samt mängden järn och kalk som finns i vattnet du har hemma. Sven-Olov menar att det kan vara en god idé att undersöka ens värden för att kunna anpassa sig efter dem. 

– Vet man med mig att man har kalk eller järn i vattnet är det bra att hålla efter, just för att hålla porslinet fint en längre tid. Montera ett filter på inkommande vatten, på så sätt minskar slitaget på maskiner och badrum. Glasyren – glasyr och lera som bränns ihop blir porslin, vårt (Gustavsberg) porslin är tät sintrat som är bränt i 1 200 grader – på WC-stolen är väldigt tålig, men nöts om man använder slipande rengöringsmedel. Det ser inte lika blankt och fräscht ut, helt enkelt, fortsätter Sven-Olov.

Läs även: 7 tips – så fixar du ett snyggt badrum!

Montera toaletten själv, eller inte?

– En golvstående toalett kan nog de flesta personer göra själva, om man är lite händig. Man behöver däremot vara realistisk i sin bedömning; behöver du dra rör, borra och ansluta vatten på det sättet kanske det är lite svårt, medan om man bara ska limma fast toaletten vid ett befintlig avlopp klarar man det antagligen på egen hand, menar Sven-Olov.  

Däremot är en vägghängd toalett en annan femma. Sven-Olov Dahlgren menar att det borde lämnas till proffsen.

– Att montera en vägghängd toalett ihop med en väggfixtur i väggen bör man låta ett proffs göra. Det kan sluta med vattenskador om man inte är säker på hur man ska göra de olik stegen av installationen. Även väggen, våtrumssäkring och plattsättning (<—- länk till min intervju med rörmokarna?) måste göras rätt för att slutresultatet ska bli bra, säger Sven-Olov.

Stefan Svensson menar att det är brukligt att rekommendera en installatör som monterar toaletten:

– I dag är vattenskador en stor kostnad för försäkringsbolaget och då är det alltid skönt att vattenanknutna produkter är rätt installerade.

Olika typer av toalettstolar:

– Det finns en variant för de flesta behov, menar Sven-Olov.

  • Vägghängda, monteras ihop med en väggfixtur dold i väggen
  • Vägghängda med utvändig spolcistern
  • Golvmonterade med olika avloppsanslutningar – S-lås (avlopp ner i golv), P-lås (avlopp in i vägg)
  • Förhöjd sitthöjd

Vilken snuskig badrumsvana har du?

Husmorsknepen som biter

– Citron och ättiksyra från Apoteket är bra rengöringsmedel när det behövs lite mer kraft för att ta bort beläggningar, som kalk och järn. Ättiksyran blir bättre om man värmen den, tipsar Sven-Olov.

Vinäger är något som Stefan Svensson menar har fantastiska egenskaper:

– Både när det handlar om att ta bort lukt samt fläckar på toaletten. Använd vinäger som ett vanligt rengöringsmedel genom att hälla det på toalettens sidor och skrubba. Vinäger motverkar också kalkavlagringar.

Undvik fula beläggningar

Stefan Svensson menar att det oftast räcker att tvätta av porslinet med vatten och ett vanligt allrengöringsmedel en gång i veckan.

– Använd inte redskap som innehåller hårda slipmedel. För att undvika kalkavlagringar kan du spruta på citronsyra eller ättiksyra som du spär 1:5, eller något av de avkalkningsmedel som finns i handeln. Skulle du få missärgning eller beläggning i WC-stolen kan du ta bort detta med vatten och vanligt maskindiskmedel. Blanda ett par matskedar av medlet i fem liter 50-gradigt vatten, och låt blandningen stå i 15 minuter. Rengör därefter som vanligt, berättar Stefan.

– För att undvika fula beläggningar krävs regelbunden renhållning av ytorna. Som jag sa lite tidigare är det bra att installera ett filter vid vattenmätaren om man har väldigt kalk- eller järnrika vatten. Det är för att minska föroreningarna i vattnet ut i maskiner och badrum. Det sliter även på membran och tätningar i toaletten, vilket gör att man får göra mer service på sin toalett, menar Sven-Olov.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar