Foto: Istockphoto

3 vanliga toalettproblem – så löser du dem!

Badrum

Rinnande toalett, dålig spolning och fula kalkavlagringar. Så här gör du för att felsöka och åtgärda de vanligaste toalettproblemen. 

Av: Sandra Holmes, 24 mars 2020

Toaletten står och rinner

En konstant rinnande toalett ger inte bara ett irriterande ljud utan är också dåligt för miljön och plånboken. Det beror vanligtvis på två saker. Antingen är det flottören som inte håller tätt, vilket gör att vattnet fylls på lite hela tiden. 

Laga toalett

Annons

Lossa på spolknappen för att kunna lyfta på locket, dra för att spola och se om vattnet läcker ut genom flottören eller flottörventilen när det fylls på igen. 
Gör det inte det så är det troligen bottenpackningen som är utsliten. Det ser du om du stänger av vattentillförseln till toaletten och det fortsätter rinna trots att det har gått några minuter. Behöver delarna bytas ut är det viktigt att kontrollera att de passar för just din modell.

 

Spolar inte ner ordentligt

Spolar det dåligt eller inte alls? Lyft på locket och kontrollera om flottörventilen har hakat upp sig eller är trasig. Är den inte det kan det vara så att något har fastnat i avloppsröret. Fyll en hink med vatten och häll snabbt ned i toaletten för ett kraftfullt tryck. Upprepa några gånger. 

Fungerar det inte så pröva att använda en vaskrensare. Tryck fast sugproppen mot kröken i toaletten, spola och pumpa upp och ned med handtaget. Kvarstår stoppet sitter problemet troligtvis längre ner i röret och då är det klokt att anlita hjälp. 

 

Kalkavlagringar på toaletten

Sitter smuts och kalk så hårt att du inte får bort den med toaborsten? Spruta på WC-rent och låt det verka en stund, gnugga med toaborsten så långt ner du kan och spola rent. Du kan också fylla en sprejflaska med ättika och spreja rejält ner i toaletten. Häll över bikarbonat och se hur det börjar bubbla. Skrubba sedan stolen med borsten och spola så är det skinande rent! 

 

Supertrick: Rengör toaletten med Coca-cola

Ett annat supertrick är att hälla ned en stor flaska Coca-cola över hela ytan på insidan och sedan skrubba med borsten efter några minuter. Vinäger, och citron-, eller ättiksyra är också effektivt för att motverka kalkavlagringar. 

 

24 mars 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Badrum

11 fina badrumshyllor

Badrum Smart förvaring är viktigt för att kunna hålla ordning på alla flaskor och andra prylar i badrummet. Här tipsar vi om fina hyllor för badrummets alla hörn.

Superenkla knepet - så gör du för att det ska lukta gott i badrumme...

Badrum Trött på att luktar illa på toaletten? Testa det här enkla knepet – utan att använda kemikalier!

Läsafråga: Jag ska renovera badrummet – vad är det för underlag?

Badrum Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta...

Sminkförvaring – så fixar du ordning och reda

Badrum Ligger ditt smink huller om buller i badrumsskåpet? Här är knepen som fixar ordning och reda. 

13 av 19 testade tätskikt läcker

Badrum Många av tätskikten läcker fortfarande. Det visar det senaste testet som Länsförsäkringar genomfört.

5 tips - så inreder du badrummet

Badrum Det finns mycket man kan göra med ett badrum för att spetsa till inredningen och få en snygg helhet. Här kan du läsa om några tips.

Hjälp – nu är det stopp i avloppet igen!

Badrum Det blir ofta stopp i vårt avlopp, det rinner trögt. Vilket är det mest miljövänliga sättet att rensa avlopp, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar!

"Vad kostar tonåringens duschande?"

Badrum Vår hemmaboende 23-åring duschar orimligt länge. Vi tänker att den långa duschtiden blir en merkostnad och tycker att hon borde betala för den. Ungefär...

"Kan jag ha trägolv i badrummet?"

Badrum Kan jag ha trägolv i badrummet, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!