Ta in naturen i ditt hem

Badrum

Naturtrenden håller i sig. Allt fler väljer att använda miljövänliga naturmaterial som kakel och natursten i hemmet.

Av: Frida Gustafsson, 25 september 2015

Inred med natursten

Natursten är ett samlingsnamn för olika stensorter såsom marmor, granit, kalksten och skiffer. Att inreda med natursten har många fördelar då materialet både är vackert och slitstarkt, och eftersom den är tidlös så blir den aldrig omodern.

Natursten är 100 procent naturlig eftersom den härstammar från naturen. Natursten passar bra som golv, bänkskivor i kök och som fönsterbräde. Det unika med att välja material i sten är att ingen sten är den andra lik. Inom varje stensort finna en mängd olika varianter med olika färger och struktur och det gör att just din bänk eller ditt golv får ett unikt utseende.

Skapa en unik stenvägg med skiffer
Skiffer är ett miljövänligt naturmaterial som bryts i klov i dagbrott och det gör att stenen får en oregelbunden yta. Skiffer passar lika bra inomhus som utomhus och finns i flera olika färger. Genom att sätta upp skiffer på väggen får man en unik och levande vägg. 
Hett med marmor

Marmor har använts som byggmaterial i tusentals år och har varit en het trend under hela 2015. Marmor har ett tidlöst utseende vilket gör att du inte behöver byta ut marmorn efter några år. Förgyll ditt kök med ett vackert stänkskydd ovanför spisen. Klassiska marmorsorter är italienska Carrara och svenska Ekeberg och brännlyckan. 

Lägg ett granitgolv
Granit är ett mycket bra val om du är ute efter ett stengolv eftersom materialet inte är lika känsligt för repor och fläckar som tillexempel marmor.
EcoStone tillverkad av återvunnit material

EcoStone är granatkeramik tillverkad med upp till 41,73 procent återvunnet material och bär miljöcertifieringen Green Leaf från det externa kvalitetssäkringsföretaget Intertek. EcoStone passar utmärkt till ytor så väl inomhus som utomhus. Stenen är lätt att hålla ren och missfärgas inte med tiden.

Kalksten
Kalksten har många användningsområden men används ofta som golv och har använts som golvmaterial i århundraden. Fossilen i kalksten gör att varje yta blir unik. 
Kakel och klinkers

Keramiska plattor är samlingsnamnet på kakel och klinkers. Plattorna tillverkas av lera som ofta blandas med sand eller kalk. Leran i sig utgörs av vatten och nedbrutet naturmaterial. Ur miljöaspekt har kakel och klinker ingen negativ påverkan på vår miljö. Kakel hittar man oftast på väggen ovanför spisen i köket eller på väggarna i badrummet. Kakel finns i många olika storlekar, färger och mönster.

Klinker är en hårdare variant av kakel som tål vätska bra och är lätt att torka av och passar därför bäst i hall och badrum, men är lika snygg i alla rum. Klinker kan användas till väggar både inomhus och utomhus. Ett korrekt lagt klinkergolv kan hålla i upp till 50 år.


Hetaste kakeltrenderna för kök och badrum
Lägg klinkergolv

Så kaklar du köket25 september 2015 Frida Gustafsson
Annons
Annons
Mer om Badrum

Se upp – misstagen som förstör dina handdukar!

Badrum Det är dags att behandla dina handdukar lite bättre. Dina handdukar varken torkar eller rengör sig själva!

11 fina badrumshyllor

Badrum Smart förvaring är viktigt för att kunna hålla ordning på alla flaskor och andra prylar i badrummet. Här tipsar vi om fina hyllor för badrummets alla...

Superenkla knepet - så gör du för att det ska lukta gott i badrumme...

Badrum Trött på att luktar illa på toaletten? Testa det här enkla knepet – utan att använda kemikalier!

Läsafråga: Jag ska renovera badrummet – vad är det för underlag?

Badrum Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta detta för att kunna sätta nytt kakel.

Sminkförvaring – så fixar du ordning och reda

Badrum Ligger ditt smink huller om buller i badrumsskåpet? Här är knepen som fixar ordning och reda.

13 av 19 testade tätskikt läcker

Badrum Många av tätskikten läcker fortfarande. Det visar det senaste testet som Länsförsäkringar genomfört.

3 vanliga toalettproblem – så löser du dem!

Badrum Rinnande toalett, dålig spolning och fula kalkavlagringar. Så här gör du för att felsöka och åtgärda de vanligaste toalettproblemen. 

5 tips - så inreder du badrummet

Badrum Det finns mycket man kan göra med ett badrum för att spetsa till inredningen och få en snygg helhet. Här kan du läsa om några tips.

Hjälp – nu är det stopp i avloppet igen!

Badrum Det blir ofta stopp i vårt avlopp, det rinner trögt. Vilket är det mest miljövänliga sättet att rensa avlopp, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björ...