Annons
Tidlöst! Vitt kakel på väggarna och kalksten på golvet. Sedan kan man färgsätta och piffa upp med handdukar, menar Peter Bratt.
Tidlöst! Vitt kakel på väggarna och kalksten på golvet. Sedan kan man färgsätta och piffa upp med handdukar, menar Peter Bratt. Foto: Stig Norling

Supersäkra badrummet!

Badrum

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert, har sett fler fuktskadade badrum än de flesta. När han skulle renovera sitt eget badrum lämnade han ingenting åt slumpen. Här berättar han om de vanligaste fällorna och de bästa knepen för att undvika dem.

Av: Markus Wilhelmson, ViV nr 2/2011, 07 februari 2011
Peter Bratts hus i Enköping är byggt 1973 och badrummet var i originalskick när han började riva ut grejerna i höstas: plastmatta på golv och vägg, bidé och 24 rör som stack upp ur golvet.

–I dag får inga rörgenomföringar, förutom golvbrunn och annat avlopp, gå genom badrumsgolvet. Våra undersökningar visar att 76 procent av fuktskador i badrum kommer från golvet, konstaterar Peter Bratt.

Vilka är då skyldiga till flest fuktskador: glada amatörer eller professionella hantverkare?

–Yrkesmän står för nästan hälften av alla fuktskador. I de flesta fall så tror jag inte att det handlar om medvetet slarv, utan om okunnighet, säger Peter Bratt.

Peter Bratt är byggcontroller på Länsförsäkringar och har även själv en bakgrund som hantverkare. För honom var det naturligt att göra mycket av badrumsrenoveringen själv. Tre saker ska man dock lämna till fackmän: vvs, el och tätskikt.

Annons

–Du får göra allt utom el själv om du följer branschreglerna, men det är inte att rekommendera. Man måste vara väldigt insatt om man ska göra det själv, säger han.

I sitt nya badrum valde Peter Bratt att riva ut allt ned till husets grundbetong. Många väljer att bygga på befintlig stomme, ofta träbjälklag, men då riskerar man att få ett golv som sviktar. Lägger man då klinker utan att först förstärka golvet kan det bildas sprickor i tätskiktet där fukten kryper ned.

Peter valde att byta ut det gamla träbjälklaget och gjuta det nya golvet med EPS cement som är gjord av torrcement och expanderade cellplastkulor. Det är värmeisolerande och fukttåligt vilket innebär att golvet som nu har golvvärme är isolerat från värmeläckage till marken.

Eftersom två av väggarna i Peters badrum var av trä-reglar (som sväller på sommaren och krymper på vintern) så fixerades de genom att montera plåtvinklar i innerhörnen för att hindra rörelser. Väggarna kläddes med fukttåliga våtrumsskivor. I de väggar med vvs-installationer byttes allt regelverk i trä ut mot plåt som är något dyrare än träreglar.


Peter valde att byta ut det gamla träbjälklaget och gjuta det nya golvet med EPS cement. Lägg märke till alla rör som stack upp genom det gamla tätskiktet – 24 stycken.

Peter Bratt har själv en bakgrund som hantverkare och för honom var det naturligt att göra mycket av badrumsrenoveringen själv. Tre saker ska man dock lämna till fackmän: vvs, el och tätskikt.

Före!

Badrummets fem svaga punkter:

1. Golvbrunnarna. Det absolut svåraste att få till när man bygger ett badrum är att montera golvbrunnen i våg och i rätt nivå, samt att få till anslutningen av tätskikt, brunnsmanschett och klämring. 76 procent av alla våtrumsskador i badrum inträffar i golvet.

2. Rörgenomföringar med tappvatten eller värmerör får inte komma upp ur golv med tätskikt. På grund av rörens rörelser var det svårt att få tätt runt rören redan när många hade plastmatta i badrummet. Med klinker, som de flesta väljer i dag, är det snudd på omöjligt att klippa plattorna snyggt och få tätt.

Helst ska rören ligga utanpå väggarna, annars ska rören upp i väggen och ligga i ett fördelarskåp med tät botten som tar upp eventuellt läckage. Då syns det tydligt om vatten rinner ut på golvet.

3. Våtzon 1 i trähus. Här sker 97 procent av alla badrumsskador. Hela golvet och väggytor en meter från platsen där du duschar eller badar klassas som våtzon 1.

Godkända tätskikt i denna zon är tätskiktsfolie, plastmatta och vattentäta skivor. Skruvinfästningar i zon 1 är ofta en svag punkt och bör undvikas. Varje hål genom tätskiktet är en potentiell skaderisk. Hela golvets yta i badrummet ska luta mot golvbrunnen.

4. Hål i tätskiktet. Många borrar hål i kaklet för att sätta upp duschstång, duschväggar, handdukshängare, eller skåp och punkterar därmed fuktspärren bakom kaklet. Ett badrum är egentligen inte starkare än en ballong, ett nålstick i tätskiktet så faller hela konstruktionen. I dag finns lim som fäster på keramik. Allt fler hantverkare jobbar med detta. Förutom att man slipper punktera fuktspärren så blir det enklare att flytta saker som man har limmat. Man tar bara en bit pianotråd och skär bort limmet.

5. Ventilation. Ett badrum ska kunna hantera stora mängder vatten från dusch och bubbelbadkar. En fläkt får ut fukten och ska placeras i den delen av rummet där fuktansamlingen är som störst, annars riskerar man att fläkten bara skjutsar ut den torrare luften.


Efter.

– Golv och väggar ska vara helt stumma när man lägger klinker och kaklar. Att välja plåt är också ett sätt att undvika organiska material i väggarna. Om man får en läcka så får det inte samma konsekvenser som om det vore trä bakom yt/tätskiktet. Det handlar om att bygga med större marginaler, konstaterar Peter Bratt och fortsätter:

–Ibland är vi drulliga. Den mänskliga faktorn kan ställa till det så att vi missar i ett litet moment. Då ska det inte få katastrofala följder. Vi måste bygga en konstruktion som är mer förlåtande.

När det gäller golvet så ska det vara fall på hela golvet och inte bara runt golvbrunnen. Så ser det dessvärre inte ut i alla badrum. Många villaägare tvingas skrapa vattnet in mot brunnen efter avslutad dusch.

– Vad många missar är att det måste vara fall i hela badrummet mot golvbrunnen även i underlaget för tätskikt. Vatten och fukt tränger ner genom fogarna och då ska vattnet under klinkerplattorna rinna mot brunnarna. Därför är underarbetet jätteviktigt, säger Peter Bratt.

De 24 gamla rör som tidigare stack upp ur golvet hemma hos Peter demonterades och nya rör för kall/varmvatten och golvvärme drogs in i fördelarskåp i väggen. Om rören skulle läcka leds vattnet in i skåpet och därefter ut på golvet och ner i två nya golvbrunnar.

Går det då att tänka både estetiskt och praktiskt, eller får vacker design stryka på foten om man vill bygga enligt alla branschregler?

–Det ena behöver verkligen inte utesluta det andra. När vi valde inredning till vårt badrum strävade vi efter tidlöshet. Vi ville inte att det skulle kännas omodernt om fem år. Därför blev det vitt kakel på väggarna och kalksten på golvet. Sedan kan man färgsätta och piffa upp med handdukar, menar Peter Bratt.

Det praktiska tänket fanns med också i val och placering av badkar och den duschkabin som även fungerar som ångbastu.


Duschkabin som även fungerar som ångbastu. Duschkabiner har haft dåligt rykte men i dag finns estetiska och stabila kabiner och fördelen med den vi har är att det inte blir någon fuktbelastning på väggar och golv.

–De går att lyfta ut i framtiden och badrummet kommer då fortfarande att vara intakt. Duschkabin har haft dåligt rykte och man tänker ofta på sommarstuga och rassel i konstruktionen. Men i dag finns estetiska och stabila kabiner och fördelen med den vi har är att det inte blir någon fuktbelastning på väggar och golv. Vattnet rinner rakt ner i golvbrunnen.


De 24 rör som tidigare stack upp ur golvet demonterades och nya rör drogs in i fördelarskåp i väggen. Om rören skulle läcka leds vattnet in i skåpet och ut på golvet ner i golvbrunnen.

Många villaägare räknar i dag kallt med att en badrumsrenovering kostar 200 000 kronor, nära tio gånger så mycket som vi i snitt betalade för 20 år sedan.

–Vi vill ha golvvärme, kakel, klinker, bubbelbadkar, ljud, ljus och snygg design. Med tanke på hur mycket pengar vi lägger ner så borde vi ta reda på mer innan vi anlitar hantverkare. Vi borde ställa högre krav på att de är kunniga och jobbar efter de byggregler och branschregler som gäller vid tillfället för byggnationen, säger Peter Bratt.


Fakta

Boverkets byggregler och de fyra branschregler som måste följas vid badrumsrenovering eller nybygge om försäkringen ska gälla fullt ut:

Hos Prisjakt kan du jämföra badrumsprodukter och priser.

Produkter som använts:

Badkar: Noro Avance, Lhådös Kakel.

Ångdusch: Noro Star, se ovan.Kakel: Ice Matt 25x40, se ovan. WC spolknapp för vägg: Geberit Sigma 50, Geberit

WC element: Geberit Duofix, Geberit

Takarmatur: Markslöjd, ampere

Takspot LED: Hide a Lite, Meab

Natursten: Azul Valverde, Valter Eklund Stenentreprenader AB

Handdukar: Kronborg, Jysk

Strömbrytare/vägguttag: Trend Solid glas, Schneider Electric

Tvättställ: IFÖ Sign, Comfort Badrumsbutiken (även nedanstående)

Kommod: IFÖ Sense

Spegelskåp: Dansani Luna vit 120 lyx

Överskåp: IFÖ Sense SOS 30

WC-skål: IFÖ Sign Art

WC –sits: Pressalit Sign Art

Badkarsblandare: Mora Rexx

Tvättställsblandare: Mora Rexx

Handdukshängare: Ontario Tiger

Toapappershållare: Ontario Tiger

Toalettborste: Ontario Tiger

Läs även:

Immiga fönster – bra eller dåligt?

Med höst och vinter följer ofta imma på fönstren, till oro och förtret för många. Vår expert Peter Bratt förklarar orsakerna till att fönstret blir...

Köpinformation:

Lhådös Kakel www.lhadoskakel.se 0171-47 80 90

Geberit www.geberit.se 040-680 89 30

Markslöjd www.markslojd.se 0320-305 00

Meab www.meab.se 0270-42 65 30

Valter Eklund Stenentreprenader www.ve-sten.se 08-38 03 30

Jysk www.jysk.se 0770-457 457

Schneider Electric www.schneider-electric.se 0155-26 54 00

Comfort badrumsbutiken www.vvs-stockholm.se 08-442 04 40

IFÖ www.ifo.se 0456-48 000

Dansani www.dansani.se 035-15 76 21

Mora www.moraarmatur.se 0250 - 59 60 00

Ontario Tiger www.tiger.nl

07 februari 2011 Markus Wilhelmson, ViV nr 2/2011
Annons
Annons
Mer om Badrum

11 fina badrumshyllor

Badrum Smart förvaring är viktigt för att kunna hålla ordning på alla flaskor och andra prylar i badrummet. Här tipsar vi om fina hyllor för badrummets alla hörn.

Superenkla knepet - så gör du för att det ska lukta gott i badrumme...

Badrum Trött på att luktar illa på toaletten? Testa det här enkla knepet – utan att använda kemikalier!

Läsafråga: Jag ska renovera badrummet – vad är det för underlag?

Badrum Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta...

Sminkförvaring – så fixar du ordning och reda

Badrum Ligger ditt smink huller om buller i badrumsskåpet? Här är knepen som fixar ordning och reda. 

13 av 19 testade tätskikt läcker

Badrum Många av tätskikten läcker fortfarande. Det visar det senaste testet som Länsförsäkringar genomfört.

3 vanliga toalettproblem – så löser du dem!

Badrum Rinnande toalett, dålig spolning och fula kalkavlagringar. Så här gör du för att felsöka och åtgärda de vanligaste toalettproblemen.

5 tips - så inreder du badrummet

Badrum Det finns mycket man kan göra med ett badrum för att spetsa till inredningen och få en snygg helhet. Här kan du läsa om några tips. 

Hjälp – nu är det stopp i avloppet igen!

Badrum Det blir ofta stopp i vårt avlopp, det rinner trögt. Vilket är det mest miljövänliga sättet att rensa avlopp, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björ...

"Kan jag ha trägolv i badrummet?"

Badrum Kan jag ha trägolv i badrummet, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]