Toaletten rinner – vad gör jag?

Badrum

Kan jag fixa en rinnande toalett själv eller behöver jag ett proffs, undrar en läsare. Läs expertsvaret här.

Av: Redaktionen, 21 mars 2018

Hjälp! Toaletten rinner!

Jag har ett rent ut sagt skitjobbigt problem: Min toalett står och rinner. Det känns som om pengarna i princip flödar i väg med vatt- net som försvinner. Kan jag fixa det själv, och hur går jag i så fall till väga? Om inte, vart ska jag vända mig och vad kan det komma att kosta?

Lelle

Annons

Svar: Det är alldeles riktigt att pengarna bildligen rinner bort. En läckande toalett kan kosta många tusen per år i vattenför- brukning. En quick fix i väntan på åtgärd är att stänga av den ingående ventilen bakom toalettstolen. Då får man vrida på den för att fylla cisternen igen.

Förr var spolmekanismen i toalettstolar relativt enkel och självförklarande, men så är det inte i dag. I vilken mån det är ett självfix avgörs alltså av hur händig och teknisk du är. Ta först reda på vad du har för märke och modell. De flesta av de stora fabrikaten har beskrivningar på sina hemsidor när det gäller hur man felsöker och vilka reservdelar som finns.

När toaletten rinner beror det i regel på att packningen i bottenventilen är otät och behöver bytas. Det kan också bero på att ventilen som fyller på cisternen inte stänger av. I bästa fall har mekaniken från flottören hakat upp sig. Har du däremot en toalettstol av lågprismärke är det inte säkert att det finns reservdelar att köpa. Då är det irriterande nog enklare att byta hela wc-stolen. Välj i så fall ett välkänt fabrikat så du kan köpa reservdelar i framtiden.

Om du inte längtar jättemycket efter att förkovra dig i vvs-montörens yrke ska kostnaden för att ta hem ett proffs från en vvs-firma för en sådan här sak ligga runt tusenlappen, och rot-avdrag gäller på arbetsdelen.

Roger Nyström

 

Läs också: Så rensar du ditt avlopp! 

21 mars 2018 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Badrum

Superenkla knepet - så gör du för att det ska lukta gott i badrumme...

Badrum Trött på att luktar illa på toaletten? Testa det här enkla knepet – utan att använda kemikalier!

Läsafråga: Jag ska renovera badrummet – vad är det för underlag?

Badrum Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta...

Sminkförvaring – så fixar du ordning och reda

Badrum Ligger ditt smink huller om buller i badrumsskåpet? Här är knepen som fixar ordning och reda.

13 av 19 testade tätskikt läcker

Badrum Många av tätskikten läcker fortfarande. Det visar det senaste testet som Länsförsäkringar genomfört. 

Är du också sugen på att renovera badrummet?
ANNONSSAMARBETE

Dyrt att renovera badrummet? Så får du råd!

Badrum Många passar på att renovera under pandemin, vilket är en bra investering som kan öka värdet på bostaden. För att ha råd med renoveringen kan ett lån...

Så rensar du dina avlopp

Badrum Att rengöra golvbrunnar och vattenlås är kanske inte din favoritsyssla. Men vi lovar, du vill göra det! Här är rengöringsguiden som fixar dina problem.

3 vanliga toalettproblem – så löser du dem!

Badrum Rinnande toalett, dålig spolning och fula kalkavlagringar. Så här gör du för att felsöka och åtgärda de vanligaste toalettproblemen. 

5 tips - så inreder du badrummet

Badrum Det finns mycket man kan göra med ett badrum för att spetsa till inredningen och få en snygg helhet. Här kan du läsa om några tips.

Enkla knepet gör att badrummet doftar gott hela dagen!

Badrum Med det här enkla knepet ser du till att badrummet alltid doftar gott – helt utan kemikalier!