Toaletten rinner – vad gör jag?

Badrum

Kan jag fixa en rinnande toalett själv eller behöver jag ett proffs, undrar en läsare. Läs expertsvaret här.

Av: Redaktionen, 21 mars 2018

Hjälp! Toaletten rinner!

Jag har ett rent ut sagt skitjobbigt problem: Min toalett står och rinner. Det känns som om pengarna i princip flödar i väg med vatt- net som försvinner. Kan jag fixa det själv, och hur går jag i så fall till väga? Om inte, vart ska jag vända mig och vad kan det komma att kosta?

Lelle

Annons

Svar: Det är alldeles riktigt att pengarna bildligen rinner bort. En läckande toalett kan kosta många tusen per år i vattenför- brukning. En quick fix i väntan på åtgärd är att stänga av den ingående ventilen bakom toalettstolen. Då får man vrida på den för att fylla cisternen igen.

Förr var spolmekanismen i toalettstolar relativt enkel och självförklarande, men så är det inte i dag. I vilken mån det är ett självfix avgörs alltså av hur händig och teknisk du är. Ta först reda på vad du har för märke och modell. De flesta av de stora fabrikaten har beskrivningar på sina hemsidor när det gäller hur man felsöker och vilka reservdelar som finns.

När toaletten rinner beror det i regel på att packningen i bottenventilen är otät och behöver bytas. Det kan också bero på att ventilen som fyller på cisternen inte stänger av. I bästa fall har mekaniken från flottören hakat upp sig. Har du däremot en toalettstol av lågprismärke är det inte säkert att det finns reservdelar att köpa. Då är det irriterande nog enklare att byta hela wc-stolen. Välj i så fall ett välkänt fabrikat så du kan köpa reservdelar i framtiden.

Om du inte längtar jättemycket efter att förkovra dig i vvs-montörens yrke ska kostnaden för att ta hem ett proffs från en vvs-firma för en sådan här sak ligga runt tusenlappen, och rot-avdrag gäller på arbetsdelen.

Roger Nyström

 

Läs också: Så rensar du ditt avlopp! 

21 mars 2018 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Badrum

11 fina badrumshyllor

Badrum Smart förvaring är viktigt för att kunna hålla ordning på alla flaskor och andra prylar i badrummet. Här tipsar vi om fina hyllor för badrummets alla hörn.

Superenkla knepet - så gör du för att det ska lukta gott i badrumme...

Badrum Trött på att luktar illa på toaletten? Testa det här enkla knepet – utan att använda kemikalier!

Läsafråga: Jag ska renovera badrummet – vad är det för underlag?

Badrum Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta...

Sminkförvaring – så fixar du ordning och reda

Badrum Ligger ditt smink huller om buller i badrumsskåpet? Här är knepen som fixar ordning och reda. 

13 av 19 testade tätskikt läcker

Badrum Många av tätskikten läcker fortfarande. Det visar det senaste testet som Länsförsäkringar genomfört.

3 vanliga toalettproblem – så löser du dem!

Badrum Rinnande toalett, dålig spolning och fula kalkavlagringar. Så här gör du för att felsöka och åtgärda de vanligaste toalettproblemen.

5 tips - så inreder du badrummet

Badrum Det finns mycket man kan göra med ett badrum för att spetsa till inredningen och få en snygg helhet. Här kan du läsa om några tips. 

Hjälp – nu är det stopp i avloppet igen!

Badrum Det blir ofta stopp i vårt avlopp, det rinner trögt. Vilket är det mest miljövänliga sättet att rensa avlopp, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björ...

"Kan jag ha trägolv i badrummet?"

Badrum Kan jag ha trägolv i badrummet, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!