ANNONS FRÅN IKANO BANK

Dyrt att renovera badrummet? Så får du råd!

Många passar på att renovera just nu, vilket är en bra investering som kan öka värdet på bostaden. För att ha råd med renoveringen kan ett lån vara ett alternativ. Vad ska man tänka på när man tar ett renoveringslån? Här får du bästa tipsen!


Svenskarna satsar allt mer på hemmet. Renoveringstrenden, som vuxit sig stark, fortsätter*. Att renovera badrummet är något som många är sugna på, men det är ofta ett stort och kostsamt projekt. Materialval eller arbetskostnader som rörmokare, plattsättare och elektriker kan i slutändan bli dyrt. 

Att underhålla bostaden med jämna mellanrum är dock viktigt för att undvika större och dyrare ingrepp i framtiden – och kan dessutom vara en bra investering som kan höja värdet på din bostad.

Renoveringslån

För att ha råd med badrumsrenoveringen, som kan landa på över hundratusen kronor**, kan ett lån vara ett möjligt alternativ, eller komplement, till sparade pengar.

När man tar ett banklån är det viktigt att jämföra de olika alternativen innan man bestämmer sig och ett bra riktmärke att titta på är den effektiva räntan. Med effektiv ränta menas den räntesats som tar hänsyn till den totala kostnaden (både ränta och avgifter) för en kredit beräknat över ett helt år. Effektiv ränta tar alltså inte bara hänsyn till räntekostnaden för ett lån utan också alla övriga kostnader kopplade till krediten.

Om du tar ett lån för att finansiera din badrumsrenovering så försök att amortera så snabbt som du kan för att minska den totala kostnaden för ditt lån. Har du en lång återbetalningstid och bara amorterar lite grann, så kan det sammanlagda beloppet du betalar i räntor och avgifter bli mycket större än om du amorterar snabbare.

Här är Ikano Banks bästa tips för dig som vill låna till renoveringen: 

  • Gör en budget så att du får en uppfattning om hur mycket du faktiskt behöver låna och hur det kommer att påverka din månadskostnad. Tänk på att inte låna mer än du behöver och har råd med under hela återbetalningstiden.

  • Har du sparkapital kan det vara en god idé att finansiera delar av renoveringen med detta eftersom du på det sättet minskar beloppet som du behöver låna.

  • När du räknar på kostnaden för lånet, var noga med att räkna på den totala kreditkostnaden. Räntan, kredittiden och eventuella avgifter för avisering och uppläggning påverkar. 

  • Ha som mål att amortera i samma takt som värdeminskningen på det du lånat till. En bra tumregel är att se till att renoveringen är betald i god tid innan det är dags att renovera igen.

  • Har du flera lån på olika håll? Då kan det vara en god idé att samla lånen på ett ställe, så att du får en bättre överblick över din ekonomi. Många gånger kan man också få en lägre månadskostnad genom att samla lånen.

Förverkliga dina renoveringsplaner med Ikano Bank

Ikano Bank kan du låna upp till 350 000 kr till renoveringen eller byggprojektet utan att lämna säkerhet. De är måna om att du får schyssta villkor, att lånet ska kännas tryggt och att kalkylen ska gå ihop.

Du kan använda renoveringslånet till det du önskar så som hantverkshjälp, material,  vitvaror och VVS. Du får svar på din låneansökan direkt och det finns ingen uppläggningsavgift. Ansök online och signera med BankID.

Med hjälp av Ikano Banks låneindikator kan du testa och se hur mycket du uppskattningsvis får låna. Vid ett sådant test gör de ingen kreditupplysning på dig. Du får trots det en uppskattning över dina chanser att bli beviljad ett lån och hur mycket pengar du skulle kunna låna.

Så fungerar effektiv ränta

Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 5,94 % rörlig ränta hos Ikano Bank. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir det genomsnittliga månadsbeloppet 2 398 kr (inkl. amortering och ränta) och det totala återbetalningsbeloppet 143 872 kr. Antalet avbetalningar blir då 60 st och den effektiva räntan 6,10 % (2019-08-21).

 


* Detta visar Renoveringsindex som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar, där statistik över utnyttjandet av rot-avdraget vägts samman med SCB:s handelssiffror över försäljning av bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar. Under 2020 har indexet, totalt sett, stigit med 6,9 procent.

** Här hittar du en fingervisning om vad en badrumsrenovering kan kosta, men beloppen kan givetvis variera mycket. 

 

Mest lästa artiklar