Nytt, snyggt och tätt i badrummet!

Kakel och klinker är inte de enda material som funkar i badrummet. Det finns många alternativ att ta till för att få ett nytt och fräscht resultat – men var noga med att läsa på så att du inte råkar ut för fuktskador eller andra problem.


Det har blivit populärt med stora kakel och klinker, och det är inte så underligt. Både kakel och klinker är tåliga material som håller sig snygga år efter år och klinker fördelar golvvärmen på ett behagligt sätt. Ett kaklat badrum är dessutom lätt att hålla rent och fräscht.

Innan du väljer kakel och klinker bör du tänka på badrummets form och hur det används för att hitta plattor som passar.

  • Om plattorna sätts liggande får man ett intryck av att badrummet är längre, medan det verkar lite högre om plattorna ställs på högkant. Formen på badrummet har alltså betydelse för val av kakel.
  • Tänk på fallet på golvet och vilka plattor som du kan använda. En del plattsättare säger att 20×20 centimeter är största plattstorlek, andra säger att det går att lägga större. Problemet med större plattor än 20×20 är att det inte går att få till en bra lutning av golvet mot en traditionell rund golvbrunn, vid större plattor bör man använda sig av så kallade golvrännor för att få till lutningen på golvet på ett bra sätt.
  • I hela utrymmet med golvbrunn ska både kakel och tätskikt luta mot golvbrunnen.  Där du inte duschar eller badar kan golvet ha en lutning på 5–10 mm per meter med 6 mm/m som riktvärde och då går det att använda rätt stora golvklinker.
  • Under badkar, i dusch kring golvbrunnen bör lutningen vara 7-20 mm per meter.

När du väl har bestämt dig för både kakel och klinker är det viktigt att både sättning och läggning utförs enligt tillverkarens anvisningar och enligt gällande branschregler. Badrummet är ett våtrum och ska därför vara tätt. Det innebär att väggar och golv ska konstrueras på ett visst sätt, att de ska förses med ett tätskikt, att rörgenomföringar ska tätas, att golvet har lutning mot brunn. Vi föreslår att du sätter dig in i gällande regler innan badrummet byggs om. Reglerna finns på www.gvk.se och www.bkr.se och på www.sakervatten.se och på webbplatserna finns listor med behöriga firmor och godkända material.

Badrum för en mindre budget

Det går att infria drömmen om ett nytt badrum även om budgeten är stram. Gammalt kakel kan bli som nytt om du målar det och med en fogpenna kan smutsvita fogar att bli fräscht vita igen.

Våtrumstapet

På 70-talet sattes det upp kilometervis av våtrumstapeter i Sverige och på 90-talet plockades de ner. Nu är det åter dags att välja våtrumstapet. De nya varianterna är betydligt bättre än de gamla och framför snyggare.

Våtrumstapeten är en extra slitstark och vattentålig tapet som kan användas överallt i badrummet så länge den sätts upp enligt gällande regler. Det är förresten lätt att sätta upp den själv och du har ett mycket stort urval från marmormönster och kakel till rutigt, randigt och blommigt. Det kan förresten vara smart och trendigt att blanda våtrumstepat och kakel.

Våtrumsväggen Spirit of spa, från Forbo Flooring.

Färg för våtrum

Våtrumsfärg är vattenavvisande och innehåller svampdödande medel. Den finns i ett otal kulörer. Våtrumsfärgen kan ingå i ett system bestående av tapet, grundning och färdigmålning för att få en vattentät yta och kan därför användas även i utrymmen som utsätts för vatten, t.ex. duschhörnan.

Våtrumsfärg är det givna valet till innertaket i badrummet, men kan användas på de flesta underlag så länge bruksanvisningarna följs. När du målar med våtrumsfärg kan du få exakt den kulör du vill ha liksom du kan skapa kombinationer med olika kulörer, mönster och schabloner. Målade ytor är lätta att hålla rena och skulle det dyka upp en skada kan den lätt lagas.

En fördel med målade våtrum är att det inte innehåller fogar, där fukt annars kan tränga in. Våtrumsfärg är därför ett både hållbart och fuktavvisande alternativ. De flesta färgleverantörer tillhandahåller våtrumsfärg. Sätt dig också in i reglerna om våtrumsmålning som du hittar på www.vatrumsmalning.se som drivs av måleribranschen.Tänk på att våtrumsfärg inte är godkänd i våtzon 1 (i plats för bad och dusch!) Den klarar inte Boverkets krav på ånggenomgångsmotstånd. Det innebär att det måste framgå att färgen kan användas på tak, och bara på väggar där man inte badar eller duschar.

Plastmatta

Plastmattan är ett vattentätt material som kan användas på både väggar och golv och är därför ett säkert och hållbart alternativ till kakel och våtrumsfärg. Plastmattan har specialtillverkats för att uppfylla de krav som ställs på vattentätt beklädnad i våtrum. Det är många som anser plastmattan vara det bästa valet i badrum eftersom den är vattentät i sig och fungerar både som yt- och tätskikt samt bara som tätskikt bakom till exempel keramiska plattor. Det är också lätt att hålla  ytan ren. Och även om det inte finns golvvärme i badrummet, så känns golvet varmt och behagligt.

Du kan inte själv montera plastmatta – svetsningen kräver specialteknik och hanteringen är besvärlig för den ovane. Du måste anlita ett auktoriserat golvföretag till arbetet. Förteckning av över GVK auktoriserade företag och branschregler finns på www.gvk.se  Genom att välja plastmatta till en uppfräschning av badrummet sparar du både tid och pengar i förhållande till kakel och klinker, främst för att monteringen går så snabbt. Plastmattor finns i ett stort antal kulörer med och utan mönster du kan alltid hitta en variant som passar dig. Det finns flera leverantörer av plastmattor för våtrum, bl.a. www.tarkett.se och www.forbo-flooring.se

 

Hos Prisjakt kan du jämföra badrumsprodukter och priser. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar