Tänk på det här när du köper ny dusch

Tätskikt, fukt, golvlutning och branschregler för våtrumsrenovering. Att köpa ny duschkabin och renovera badrum är inte alltid en dans på rosor, så därför vände vi oss till experterna. 

Vissa ser processen att duscha som ett nödvändigt ont och kliver mest in och direkt ut igen, medan andra ser duschen som ett andra hem. En omslutande, varm famn under de allra tröttaste morgnarna. Oavsett inställning till duschande behöver all en, och det finns några saker man bör tänka på innan man ger sig i kast med att köpa ny duschkabin.

Vid renovering – säkra yt- och tätskikt

– Om man ska byta ut ett befintligt badkar eller dusch, utan att helrenovera, måste man kontrollera att ytskikt samt tätskikt är i gott skick. Man behöver också kontrollera att golvlutningen är tillräckligt för den duschlösning man tänkt installera. Många av duschlösningarna man monterar i dag är inte täta utan ett stänkskydd, som kräver ett bra golvlut. Känner man sig osäker på yt- och tätskikt är det bättre att montera en duschkabin som skyddar både golv och vägg, säger Angelica Lindström, badrumsansvarig på Comfort. 

Ska du däremot göra en helrenovering rekommenderar Angelica att anlita en auktoriserad firma för både VVS och platt- och mattläggningsarbeten.  

– Om man ska byta ut en befintlig dusch ska man helst installera en i samma storlek. Det är för att profiler täcker gamla skruvhål som man får fylla med silikon igen, alternativt montera en duschkabin.

Missa inte vår enkla guide: Så tar du bort svarta fogar i duschen!

Fastställ duschens funktion

Lina Uppman är produktchef för dusch på Hafa, och menar att det finns en sak man alltid bör ta i beaktning innan man köper ny duschkabin:

– Vilken funktion ska duschen fylla? Kanske ska den vara tillräckligt stor för att rymma en badbalja, eller vill ni kunna duscha två stycken samtidigt? Om det är ont om plats i badrummet rekommenderar jag att man väljer en dusch där dörrarna kan fällas in mot väggen när duschen inte används. Be gärna att få en måttskiss från leverantören för att se hur stor plats duschen tar, både när den används och när dörrarna fällts in.

Dusch med glasdörr vanligast

– De vanligaste duscharna man monterar i dag är glasdörrar i olika utförande: välvd i hörn, rak, enkel och dubbeldörrar. Många som har ett stort badrum väljer ett stort glasparti för en walk-in-dusch. Sedan finns det ju duschkabiner i många utföranden med bara dusch, eller med bastu och massagefunktioner, berättar Angelica Lindström.

Har du litet badrum – välj avskärmande duschvägg

– När badrummet är riktigt litet kan en avskärmande duschvägg vara lämplig. Om du har en nisch i ditt badrum kan en dörr placeras i denna för att skapa ett avgränsat duschutrymme, säger Linda.

Få bort fukt med anpassad badrumsfläkt

– Man bör alltid se till att det finns en god ventilation i badrummet. Helst i form av en fuktstyrd badrumsfläkt, som har ett lågt konstant flöde som ökar i takt med att fukten i badrummet stiger, säger Angelica.

Linda Uppman menar att det kritiska momentet för säkring mot fukt är håltagning i väggarna, och hur man tätar dessa.

– Man ska alltid följa branschstandard och se till att monteringen blir fackmannamässigt gjord. För att helt undvika håltagning i väggarna kan man montera upp sin dusch med lim. Det är även viktigt att tänka över placeringen av din dusch, så att badrumsmöbler skyddas mot stänk.

Så snuskigt är ditt badrum – läs mer här. 

Få godkänt från certifierade hantverkare

Angelica Lindström poängterar att man kan installera en dusch själv, men att man måste se till att det görs fackmannamässigt. Det innebär i korta drag att en hantverkare behöver godkänna det arbete som du gjort. En certifierad hantverkare utgår ifrån sitt skrås branschregler, vilket kan innebära att du behöver ta in flera hantverkare beroende på hur omfattande arbete du utfört.

Det finns fyra stycken huvudsakliga regelområden när det kommer till våtrumsrenovering: BBV (Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum); GVK (Golvbranschens våtrumskontroll); MVK (Måleribranschens våtrumskontroll); Säker Vatteninstallation (VVS).

– Känner man sig osäker bör man ta kontakt med en auktoriserad firma, menar Angelica.

 

Kalkavlagringar – så får du bort dem

– Det finns många produkter på marknaden för att hålla duschplatsen ren. Håll gärna efter glasytorna från början, för att med tiden undvika ett helt igenkalkat glas. Det finns många fabrikat som har specialbehandlat glas som inte smuts och kalk fastnar lika lätt på, och olika medel att behandla sina glasväggar med, för att uppnå samma effekt, finns också. De flesta duschmunstycken och taktallrikar har små gumminabbar där vattnet kommer ut, som man ska dra med fingrarna över och på så sätt få bort kalkavlagringar. Det är ett enkelt sätt att hålla sin dusch i bra kondition, tipsar Angelica. 

Linda menar att det ofta räcker att använda en duschskrapa på väggar och golv efter användning, men att om man får kalkavlagringar kan de tas bort med 50 grader varm hushållsättika.

Vattensparande munstycken – bra för miljö och plånbok

– I dag sitter oftast en sparfunktion i termostaten, så att man måste trycka in en spärr för att få fullt flöde. Sedan finns det flera vattensparande munstycken på marknaden. Det är bra både för miljö och plånbok att hålla nere på vattenförbrukningen, säger Angelica.

Linda är lite mer återhållsam och ser både positiva och negativa aspekter med de vattensparande duschmunstyckena: 

– De kan vara både bra och dåliga. Om vattenbesparingen görs genom att man bara stryper flödet på vattnet upplevs duschstrålen som svag, och funktionen påverkas negativt. Om duschmunstycket blandar in luft i vattenstrålen minskar förbrukningen av vatten, men med bibehållen funktion. Kontrollera i butiken på vilket sätt det duschmunstycke du planerar att köpa fungerar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar