Tvätta ditt duschdraperi för att hålla det fräscht.
Tvätta ditt duschdraperi för att hålla det fräscht. Foto: iStock

Duschdraperi – 4 viktiga saker du behöver veta!

Dusch

Varför klistrar sig duschdraperiet mot kroppen? Hur ofta och hur ska man tvätta det? Och hur långt ska det vara? Vi svarar på 4 vanliga frågor om duschdraperier. 

Av: Sandra Holmes, 01 oktober 2020

 Läs också: Så ofta ska du byta disktrasa

1. Hur långt ska ett duschdraperi vara? 

 Ett duschdraperi ska helst gå ett par centimeter ovanför badrumsgolvet. Det ska alltså inte vara så långt att det lägger sig mot golvet, för då torkar det långsamt och möglar lätt. Och ett för kort duschdraperi klibbar lättare fast mot kroppen, plus att det gör att det kommer mer vattenstänk utanför duschen. 

Duschdraperier är vanligtvis 180 cm eller 200 cm långa, men det går även att hitta extra långa varianter. Har man ett badkar brukar 180 cm vara en lagom längd, medan 200 cm brukar vara passande för duschhörnor, för att man ska kunna gå under duschstången utan problem.  

Annons

2. Hur ofta ska jag tvätta duschdraperiet?

 Ungefär var tredje månad är det bra att tvätta duschdraperiet för att hålla det fräscht och motverka bakterier.

3. Hur ska jag tvätta det? 

Duschdraperier tvättas vanligtvis i maskin på 30º eller 40º (följ tvättråden). Tvätta det gärna tillsammans med ett par handdukar, eftersom de hjälper till att ta bort smutsen, och se till att draperiet får torka upp ordentligt efteråt.  

Har duschdraperiet fått gula fläckar av järnrikt vatten, är det en bra idé att avkalka det innan du tvättar det. Då lägger du det först i blöt i ett dygn i 8 dl vatten + 2 dl blekmedel (för vita duschdraperier) eller 8 dl vatten + 2 dl vinäger (för färgade duschdraperier). 

PVC-draperier rengörs med en fuktig trasa och lite rengöringsmedel för att få bort kalkfläckarna.   

4. Varför klistrar sig duschdraperiet mot kroppen? 

Det finns två orsaker till fenomenet: 

  • Det ena är att rörelsen från vattnet skapar en luftvirvel som drar in nederkanten av draperiet. Det kallas för cykloneffekten och uppstår både i kalla och varma duschar.

  • Den andra är att det varma vatten från duschen värmer upp luften runtomkring, och när den luften stiger skapas ett undertryck med kall luft som strömmar in och som gör att draperiet drar sig in emot dig. 

Har du ofta problem med att draperiet klibbar kan du använda tyngder i underkanten på draperiet, antingen sådana som används till dukar utomhus, eller skaffa ett draperi med tyngder insydda i kanten. Det är också bra att hålla badrumsdörren stängd när du duschar. Då undviker du att ny kall luft strömmar in i badrummet och pressar mot draperiet. 

Källor: Duschdraperi.nu, Duschdraperiet.se, Jysk.se och Illustrerad vetenskap. 

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

01 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Dusch

Tänk på det här när du köper ny dusch

Dusch Tätskikt, fukt, golvlutning och branschregler för våtrumsrenovering. Att köpa ny duschkabin och renovera badrum är inte alltid en dans på rosor, så därför vände vi oss till experterna. 

Hafa 38° duschblandare, 260 x 30 mm. Finns i cc150, och cc 160. Pris från 1.295 kr.
Annons från Hafa

Undvik att skålla dig med unik duschblandare

Dusch Hafa 38° duschblandare har en unik konstruktion så att höljet aldrig blir varmare än just 38 grader. Därför behöver du aldrig vara orolig för att dina...

Ledare: Rör inte mitt varmvatten

Dusch Gärna torrdass och stearinljus – men....

Drömduschar

Dusch Låt vattnet strila, massera eller forsa! Här är duscharna som förgyller morgonen och ger dig den bästa starten på dagen.

Köpa ny dusch - skönare dusch

Dusch De flesta av oss duschar ofta. För att komma igång på morgonen, få styr på sovplatt hår, för att få upp värmen eller bara för att slappna av och rensa...

Snåldusch eller lyxbad?

Dusch Att bada är dyrare än att duscha vet de flesta. Hur mycket som skiljer beror ju naturligtvis bland annat på hur mycket du betalar för din uppvärmning och hur dina vanor ser ut.

Utetvättrum

Dusch Vid sommartorpet, som inte har vatten indraget, kan man lätt bygga en utetvättplats med några slanor och ett tygstycke.

Duschnyheter för alla badrum

Dusch Ett långt bad i all ära. Men i sanningens namn – hur ofta gör man det. Nej, i vardagen är duschen det perfekta. För att vakna upp om morgonen och för...