Duschdraperi – 4 viktiga saker du behöver veta!

Varför klistrar sig duschdraperiet mot kroppen? Hur ofta och hur ska man tvätta det? Och hur långt ska det vara? Vi svarar på 4 vanliga frågor om duschdraperier. 

duschdraperi

 Läs också: Så ofta ska du byta disktrasa

1. Hur långt ska ett duschdraperi vara? 

Ett duschdraperi ska helst gå ett par centimeter ovanför badrumsgolvet. Det ska alltså inte vara så långt att det lägger sig mot golvet, för då torkar det långsamt och möglar lätt. Och ett för kort duschdraperi klibbar lättare fast mot kroppen, plus att det gör att det kommer mer vattenstänk utanför duschen. 

Duschdraperier är vanligtvis 180 cm eller 200 cm långa, men det går även att hitta extra långa varianter. Har man ett badkar brukar 180 cm vara en lagom längd, medan 200 cm brukar vara passande för duschhörnor, för att man ska kunna gå under duschstången utan problem.  

2. Hur ofta ska jag tvätta mitt duschdraperi?

 Ungefär var tredje månad är det bra att tvätta duschdraperiet för att hålla det fräscht och motverka bakterier.

3. Hur ska jag tvätta det? 

Duschdraperier tvättas vanligtvis i maskin på 30º eller 40º (följ tvättråden). Tvätta det gärna tillsammans med ett par handdukar, eftersom de hjälper till att ta bort smutsen, och se till att draperiet får torka upp ordentligt efteråt.  

Har duschdraperiet fått gula fläckar av järnrikt vatten, är det en bra idé att avkalka det innan du tvättar det. Då lägger du det först i blöt i ett dygn i 8 dl vatten + 2 dl blekmedel (för vita duschdraperier) eller 8 dl vatten + 2 dl vinäger (för färgade duschdraperier). 

PVC-draperier rengörs med en fuktig trasa och lite rengöringsmedel för att få bort kalkfläckarna.   

4. Varför klistrar sig mitt duschdraperi mot kroppen? 

Det finns två orsaker till fenomenet: 

  • Det ena är att rörelsen från vattnet skapar en luftvirvel som drar in nederkanten av draperiet. Det kallas för cykloneffekten och uppstår både i kalla och varma duschar.

  • Den andra är att det varma vatten från duschen värmer upp luften runtomkring, och när den luften stiger skapas ett undertryck med kall luft som strömmar in och som gör att draperiet drar sig in emot dig. 

Har du ofta problem med att draperiet klibbar kan du använda tyngder i underkanten på draperiet, antingen sådana som används till dukar utomhus, eller skaffa ett draperi med tyngder insydda i kanten. Det är också bra att hålla badrumsdörren stängd när du duschar. Då undviker du att ny kall luft strömmar in i badrummet och pressar mot draperiet. 

Källor: Duschdraperi.nu, Duschdraperiet.se, Jysk.se och Illustrerad vetenskap. 

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar