Så här slipper du fuktproblem i badrummet

Förbättra ventilationen och undvik rörgenomföringar. Det är några tips som kan förhindra fuktproblem i badrummet. Läs mer här.

Förbättra ventilationen och undvik rörgenomföringar. Det är några tips som kan förhindra fuktproblem i badrummet. För det är där bakom den snygga ytan det händer. Här får du goda råd för ett badrum utan fukt och mögelproblem.


Foto Hans Björkman

Ett badrum har en genomsnittlig livslängd på ungefär 20 år. Och då är det ingen finrenovering det handlar om utan både golv och vägg, de lager som skyddar fukt från att ta sig in i väggar och under golv. Detta gäller även om badrummet är helkaklat

– för det är inte ytan man behöver se över. Det är vad som händer där inunder.

Det säger Gunnar Persson, som arbetar som utbildningsansvarig på Anticimex Byggnadsmiljö.

Varningssignaler

Precis som med fukt i källare så är dålig lukt en ordentlig varningssignal. Luktar det instängt och obehagligt så kan det vara tecken på att allt inte står rätt till. Andra saker att vara uppmärksam på är:
* om kaklet spruckit
* har man vinyltapet får man istället titta efter öppna skarvar och missfärgningar på både golv och vägg
* mycket silverfisk kan vara ett tecken

– Badrum från 50-talet är byggda för bad och inte dusch, säger Gunnar Persson. Och det är skillnad på att ligga still i ett badkar och att duscha – vid duschning får man lätt vatten både på golv och väggar vilket dessa äldre badrum alltså inte är byggda för.
På samma sätt skall man vara uppmärksam om man har ett badrum som helkaklades före slutet av 70-talet. Dessa har ofta ett dåligt fuktskydd bakom kaklet. Före 1980 så gjordes inte badrumsrenoveringarna efter dagens höga krav på fuktskydd och dylikt.

Dags att åtgärda

– Låt inte badrummet bli för gammalt, tipsar Gunnar Persson. Misstänker du något allvarligt – sluta använd badrummet och kontakta ditt försäkringsbolag eller en besiktningsman.
Är badrummet normenligt byggt ska man få ersättning för skador med avdrag för självrisk och avskrivningar. Bevisbördan ligger dock hos försäkringstagaren, d v s du själv.
Anser du att det finns ett flertal tecken på fuktskada, ta då kontakt med någon besiktningsman som kan hjälpa dig att göra en utredning.

Bästa åtgärden – förebygg

Gör inte en våtrumsrenovering själv. Det är Gunnar Perssons eget råd. Använd en auktoriserad firma.

– Det är svårt med våtrumsrenoveringar, säger Gunnar Persson. Och följer man inte normerna och får en skada så får du inte heller någon ersättning från försäkringsbolagen för den.

Följande kan du dock göra för att förbättra miljön i badrummet – och öka dina chanser att slippa fuktproblem i badrummet:

Se över ventilationen. Efter dusch ska det vara torrt badrummet efter 30 minuter.

Ta in frisk luft i ”torra” rum såsom sovrum och vardagsrum, och låt sedan denna luft vandra till våtrummen.

Tänk till så att badrummet går lätt att hålla rent.

Det går lika bra att använda plastmatta som kakel – det viktiga är att det görs rätt!

Försök att undvika rörgenomföringar i duschdelar. Alla sådana genomföringar är känsliga. Det är också vanligt att det är just i dessa som skadorna börjar.

Man bör också se över valet av ventilation och fläktsystem. Nuförtiden är det till exempel relativt vanligt att sätta in Pax-fläktar.

– Dessa är bra så länge de är på, förklarar Gunnar Persson. Men står de still så täcker de istället ytan där det förut var självdrag. Då gör de mer skada än nytta.

Har du en Pax-fläkt ska du alltså se till att använda den!

Här är de vanligaste felen som orsakar fukt

1. Bristfällig våtrumsisolering. Fuktskyddet bakom kakel, golv och vägg är ej tillräckligt tätt.

2. Golvbrunnar. Dessa kan kläcka vid sidan av, i synnerhet gjutjärnsgolvbrunnar från 60-talet. Dessa byggdes ju främst för ett badrum där man badade och inte duschade i.

3. Rörgenomföringen.

Vad säger försäkringsbolagen om fukt?

Försäkringsbranschen betalade ut cirka en miljard kronor i ersättning för vattenskador under 1999. Av detta var 30 procent ersättning för skador i våtrum.

Länsförsäkringar och Folksam har tillsammans cirka 10 000 skadeanmälningar per år och betalar ut cirka 170 miljoner per år i ersättning för vattenskador i våtrum.

Vattenskador är försäkringsbolagens absolut största ersättningspost på villaförsäkring. Oftast täcker din vanliga villaförsäkring vattenskador, men det finns undantag. Kommer vattnet utifrån, exempelvis från ett skyfall, görs oftast en utredning huruvida du har rätt till ersättning eller inte. Om det däremot läcker från en varm- eller kallvattenledning och fukten går igenom golv- och väggbeklädnad har du oftast rätt till ersättning. Samma sak om det efter en översvämning uppstår baktryck i avloppet.

När en skadeanmälan kommer in till försäkringsbolaget skickas vanligtvis en besiktningsman eller en förtroende-entrepenör som kontrollerar skadans omfattning till platsen. Sedan görs en avskrivning för byggnadsmaterial som baseras på ditt ursprungliga byggnadsmaterials ålder. Du får alltså inte ett nytt badrum till samma kostnad som för ett gammalt.

På 80-talet höjdes självrisken för fuktskador efter att antalet krav ökat dramatiskt efter 70-talsbebyggelsen. I dag ligger självrisken på cirka 4 000 kronor. 1987 gjorde försäkringsbranschen en omfattande undersökning om bland annat hur man kan arbeta för att undvika och förebygga fuktskador. Detta ledde till bättre badkar och vvs-utrustning och att man satte upp branschregler för exempelvis kakel och klinker. Nu ska en mer detaljrik uppföljning av detta göras för att utveckla detta ytterligare. Kanske får det till följd att ännu bättre produkter och byggnadsmaterial kommer ut på marknaden.

Hos Prisjakt kan du jämföra priser på badrumsfläktar och mycket mer.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar