Foto: Istockphoto

Allt du behöver veta om badrumsrenovering

Bygga och renovera badrum

Att renovera sitt badrum är en stor investering och inget som bör genomföras under stressade former. Med rätt kunskap om vad du faktiskt kan och får göra själv, samt vilka branschregler som gäller, behöver det inte bli en allt för stor utmaning. Samtidigt skadar det inte att ta emot lite hjälp.

Av: [email protected], 06 september 2017

Planering är A och O

Badrumsrenovering är ett ofta omfattande arbete som kräver en hel del av den som utför det. Som med nästan all renovering är planering och förberedning oerhört viktigt. Se därför till att budget, material, skisser och offerter från olika byggfirmor är färdigt innan själva arbetet sätter igång. Det minimerar riskerna och gör arbetet betydligt smidigare.

– Tänk ut vad du vill ha ut av renoveringen och vad som ska ingå i offerten. Ska byggfirman göra allt gällande material och arbete? Ha en klar plan från början så det inte kommer in en massa extra arbete och ändringar under renoveringens gång. Allt handlar om förberedning, och att ha en öppen dialog mellan kund och hantverkare, berättar Daniel Lovric, rörmokare på Mälardalens Bygg & VVS Teknik AB.
 

Annons

Badrumsrenovering – det här kan du göra själv

– Rivningen är en del av våra kunder som gör själva, men då ska man också våga fråga oss om vi kan hjälpa till att stänga av vatten, avlopp och el, säger Eddie Ljungren, säljare på Dåderman Bygg & Badrum.

Vad du kan göra själv är en bedömningsfråga, din kunskap sätter de praktiska gränserna. Har man däremot inte djup kunskap inom vvs, el och bygg bör man inte göra för mycket på egen hand. Daniel Lovric förklarar:

– Säkrast är att få det fackmannamässigt utfört. Du kan måla och riva själv, men det är nog det enda jag skulle rekommendera. Faktum är att rivningen också bör göras med viss försiktighet; som privatperson kanske man tänker att allt ska bort så fräser man ur hela det gamla badrummet, medan om vi utför rivningen kanske vi sparar och använder saker som inte behöver slängas eller rivas ut.

Enligt Ronny Johansson, säljare på Kakelspecialisten, bör man vara försiktig med hur mycket arbete man gör själv:

– Om man är händig och vill offra mycket tid så kan man absolut göra det själv, men ett illa utfört jobb i badrummet sänker värdet på bostaden rejält.

 

Läs även: 7 fel du själv kan laga i badrummet

 

Använd ritprogram i 3D

– Har du aldrig gjort en renovering förut är en stark rekommendation att kontakta större kakelbutiker, de har oftast ett ritprogram i 3D. Rita upp ditt badrum för att få en överblick; där kan du också hitta inspiration till stilen, och hur du vill ha det. Det är ett bra underlag för oss när vi kommer till kunden. Stressa inte, utan ta gärna 1-3 månader på dig och tänk på saken så att allting blir rätt. Du inleder och avslutar dagen i badrummet, så tumma inte på valen du gör, uppmanar Eddie Ljunggren från Dåderman.

Då gäller garantin

– Är det våtzoner tycker jag inte man ska renovera på egen hand. Du kan köpa tätskikt, måla och fixa en hel del själv, men det ger inga garantier till nästa husköpare. Det är alltid säkrast att få det utfört av behöriga hantverkare, menar Daniel Lovric.

Eddie Ljunggren från Dåderman håller med, och understryker att garantin inte gäller om certifierade hantverkare inte kan godkänna kundens egna konstruktion:

– Om vi går på en bit in i jobbet måste vi godkänna en privatpersons konstruktion, vilket vi helst undviker. Rivningen är ok med oss, men konstruktionen tar vi helst hand om själva. Vi måste ändå se till att allting är korrekt för att garantin ska gälla, och det vill man att den ska göra.

Kakel eller klinker?

– Många gånger så kan man inte välja för stora klinker på golven, då det måste vara ett golvfall mot golvbrunnen. Det finns det man kallar för väggnära brunnar, som kan underlätta om man vill ha stora klinker på golvet. Mest lättskött är det om väljer granitkeramik eller en glaserad klinker; marmor, natursten samt betong- och terracottaplattor kräver mer skötsel och underhåll, uppmanar Ronny Johansson på Kakelspecialisten.

Så mycket kostar badrumsrenoveringen

– Det går inte att ge ett pris på vad ett badrum kostar, utan beror helt på hur du ska renovera det. Måla och använda våtrumsmattor är billigare, andra variabler som påverkar priset är åtkomsten till badrummet för hantverkarna och materialkostnaden. Tyvärr är det tråkiga svaret att man inte kan säga ett pris. Bor du på femte våningen utan hiss får man räkna med ganska många extra timmar bara för att bära upp och ned material, medan en enplansvilla sparar in många arbetstimmar. En renovering går däremot sällan på under 150 000 kr, berättar Eddie Ljunggren.

 

Läs även:Våtrumsmatta: Regler för golv och badrum

 

Ha rätten på din sida

— Vi får tyvärr ofta gå in hos kunder som står med fuktskador och ofärdiga renoveringar som ska in i rättstvister med andra hantverkare. Skriv kontrakt och se till att du har koll på dina rättigheter, uppmanar Eddie Ljunggren.


Branchregler & behörighet för badrumsrenovering

GVK, AB Svensk Våtrumskontroll

Branschreglerna Säkra Våtrum från GVK tillhandahåller information om hur man bygger våtrum på rätt sätt. Dessa branschregler rättar sig försäkringsbolag, hantverkare och beställare efter för att säkerställa garantin och att allt har gått rätt till under renoveringen eller byggnationen.

BBV, Byggkeramikrådets branschregler för våtrum

Reglerna avtalas mellan beställare och behörig entreprenör, och höjer kraven på arbetets utförande. Många använder BBV som ett mått för att nå den fackmässiga nivå som krävs vid badrumsrenovering och andra våtutrymmen.

GVK och BBV är de två vanligaste branschregler många vill luta sig på, medan både Eddie Ljunggren och Daniel Lovric menar att man också bör låta en certifierad och behörig VVS-firma ta hand om avlopp och vatten, samt behörig elektriker sköta elen. Här finns branschreglerna Säker Vatteninstallation att luta sig emot.

 

Tänk på att...

…alltid anlita hantverkare med godkänd f-skattsedel och behörighet enligt branschregler för badrumsrenovering, förslagsvis Byggkeramikrådet (BBV) och Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK), samt Säker Vatteninstallation.

…badrumsrenovering är en komplicerad process där samspelet mellan el, VVS och bygg måste fungera. Har du inte djup kunskap inom samtliga områden är det klokt att ta hjälp av en eller flera legitimerade hantverkare.

…prata med flera olika hantverkare och jämför offerter. Anlita någon du litar på och som erbjuder ett bra pris.

…bygger du ett helt nytt badrum där det inte funnits ett tidigare behövs ett bygglov eller bygganmälan. En renovering av ett befintligt badrum kräver däremot sällan bygglov, med vissa undantag.

 

Daniel Lovrics tips för badrumsrenoveringen

 • Kolla upp den som ska göra jobbet, prata igenom allt ordentligt och be om referenser.
 • Skriv ett kontrakt och se till att de har våtrumscertifikat så att du får alla garantierna. Våtrumscertifikat får man inte från vem som helst, så har du som hantverkare gjort utbildningen är du rädd om ditt rykte. Som kund kan du då lita på att de gör ett hederligt jobb.
 • Att hålla en öppen dialog mellan kunden och oss som byggfirma är väldigt viktigt. Ju mer en kund förberett sig desto smidigare blir vårt arbete. Alla tjänar på det i slutändan.

Eddie Ljunggrens tips för badrumsrenoveringen

 • Kolla alltid upp företaget du ska använda gällande behörigheter, försäkringar och referenser.
 • Var inte blyg att kräva vite på att företaget ska vara klara i tid.
 • Ge aldrig förskottsbetalning. Är det första gången, ta in en oberoende besiktningsman som följer bygget. Det ger en extra trygghet i renoveringen. Våga sätt press på företaget som renoverar ditt badrum, det är en stor investering som du gör!
 • Ta ett kundbesök med säljaren för att känna av tryggheten och våga ställa krav på företaget.
 • Att spara gammalt möblemang och blandare går att göra, men man ska ha i åtanke att det man tycker är fint och nytt i ett gammalt badrum blir oftast tvärtom i ett nyrenoverat.

Ronny Johanssons tips för badrumsrenoveringen

 • Se efter om du har möjlighet att flytta avlopp och vatten, det kan spara utrymme om du bestämmer dig för att göra om badrummet rejält och flytta till exempel dusch eller toalett.
 • Välj material utefter kvalitet, det ska hålla länge.
 • Inred badrummet efter din smak, inte vad en potentiell köpare i framtiden skulle tycka om.

 

david.johansson@bp.bonnier.se
06 september 2017 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera badrum

Chockresultatet: 17 av 20 tätskikt läcker!

Bygga och renovera badrum Ska du renovera badrummet? Se upp med vilket tätskikt du väljer. Hela 17 av 20 godkända tätskikt läcker nämligen, enligt en ny undersökning.

Taklisterna blev en ordentlig surdeg för Magnus och Sussie

Bygga och renovera badrum Magnus och Sussie Skoglund renoverade ett badrum för sex år sedan. De gjorde om rubbet.

Varmare känsla i badrummet med färg och trä

Bygga och renovera badrum När familjen i Kungälv skulle bygga om sitt badrum valde de att göra den ena delen ombonat målad, och den andra praktiskt helkaklad.

Ljust och fräscht - om villaägaren själv får välja

Bygga och renovera badrum Trots trög konjunktur sjuder det av ombyggnadsprojekt i de svenska hemmen. Etta på renoveringstoppen är badrummet. Men man satsar på säkra kort och går på tvärs mot de senaste trenderna när man väljer stil.

Bettinas lilla bad

Bygga och renovera badrum Det är inte mycket större än fem kvadrat, men här ryms faktiskt vad som behövs i badrummet. Utom badkaret då, men allvarligt talat – hur ofta badar man...

Lekfullt med enkla medel

Bygga och renovera badrum Kontrastfullt med humoristiska detaljer, för ett extra leende en trött vardagsmorgon! Det var planen när Isabella Waldenmaier och Martin Svensson tänkte...

Så här slipper du fuktproblem i badrummet

Bygga och renovera badrum Förbättra ventilationen och undvik rörgenomföringar. Det är några tips som kan förhindra fuktproblem i badrummet. Läs mer här.

Snabba förändringar som lyfter ditt badrum

Bygga och renovera badrum Du behöver inte helrenovera badrummet för att det ska kännas nytt och fräsht. Här finns smarta tips!

Det är mycket att tänka på när man ska renovera sitt badrum.
Annons från Hafa

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Bygga och renovera badrum Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!