Annons

Mycket bad på liten yta

Bygga och renovera badrum

Ångbastu, dusch och gästtoalett. Med smarta lösningar och roliga vinklar har familjen Nilsson lyckats skapa ett litet och funktionellt badrum med mycket karaktär.

Av: Karin Cedronius, viivilla.se mars -09, 18 oktober 2012

Välkommen in i en svartvit badrumsdröm. På knappa tre kvadratmeter har familjen lyckats få in all funktion man kan önska i hemmets kombinerade gästtoalett och badrum. Här finns en rejäl dusch med inbyggd ångbastu, ljusspel, radio och cd-spelare, toalett som matchar det svartvita kaklet och golvvärme. Dessutom ett rostfritt handfat med gott om förvaring i skåpet under samt matchande spegelskåp med inbyggd belysning.

När Lena och Lars-Göran Nilsson flyttade in i sin souterrängvilla för tre år sedan var det totalrenovering som gällde. Väggar flyttades, kök och badrum revs ut och nya golv kom på plats. Gästtoaletten på bottenvåningen var inget undantag. Men istället för den minimala toalett som de förra ägarna hade ville familjen ha ett mer funktionellt rum med alla bekvämligheter, som skulle fungera både som gästtoalett och badrum åt tonårsdottern Annika. Minst sagt en utmaning med en yta på bara 2,5 kvadratmeter.

Ändrade planer

Annons

Som i de flesta renoveringsprojekt stötte man på patrull till en början och fick frångå de ursprungliga planerna. För att utnyttja ytan maximalt hade familjen bestämt sig för en lösning där toalettstolen skulle placeras i ett utrymme med snedtak under trappan till övervåningen, som gick vid sidan om rummet.

- Då visade det sig att den vägg vi skulle riva var bärande och vi fick tänka om. Vi valde istället att flytta väggen mittemot, mot tvättstugan och på det viset vinna en halvmeter i golvyta, berättar Lars- Göran.

En lösning som skulle visa sig både praktisk och estetiskt tilltalande. Nu hamnade toalettstolen istället vinklad i hörnet mellan handfatsväggen och duschväggen. En placering som utnyttjar rummets yta fullt ut och ger gott om svängrum för benen, men som också bidrar till rummets karaktär.

- Toalettstolen var så ny och fräsch att vi beslöt oss för att återanvända den men köpte en ny, svart sits som matchar rummets övriga färger, säger Lena.


Före renoveringen. För att få rum med alla bekvämligheter flyttades väggen till höger in mot tvättstugan. Även toaletten och handfatets placering flyttades. Det innebar att man fick bila upp golvet, flytta avloppet och lägga om rören, men också att man fick någon kvadratmeter extra i golvyta.

Kladdfritt. Handfatet i rostfritt stål har en inbyggd tvålpump som sparar yta på handfatskanten samtidigt som man slipper kladdiga tvålrester. Praktiskt och snyggt!

Ljusinsläpp via dörren

I ett badrum, som efter väggflytten mätte 2,93 kvadratmeter, gäller det att hushålla med utrymmet. Därför var radiatorer uteslutna. Istället installerades golvvärme, med separat termostat så man kan reglera värmen efter årstiden. Rummet saknar fönster och färgsättningen, som är ett resultat av dotter Annikas önskemål, med svartvitt och grafitgrått kakel kan kännas som ett djärvt val med risk för att rummet blir mörkt. Men det har man vägt upp både med inbyggda halogenspottar i badrumsskåpet och belysning i duschen, men även genom att byta ut dörren mot en dörr med ett runt fönster med frostat glas.

- Jag hade länge velat ha en dörr med sådant fönster. Det ger rummet ljusinsläpp och är dessutom snyggt, säger Lars-Göran.

Dusch och ångbastu i ett

När familjen letade ny bostad närde de alla en dröm om att hitta ett hus med bastu. Men ytan i det nya huset tillät inte detta. Istället blev lösningen en steamer, eller ångdusch, en dusch och ångbastu i ett. Här kan man välja mellan en masserande dusch eller ett avslappnande ångbad, medan man lyssnar på favoritkanalen i den inbyggda radion. Duschen har både "ljusterapi", det vill säga olikfärgat ljus och flera olika, masserande munstycken.

- Vi är jättenöjda med steamern och utnyttjar den titt som tätt. Visserligen är den ganska stor, men den ryms perfekt där inne. Det enda problemet var att vi var tvungna att bygga den på plats eftersom den inte gick in genom dörren, säger Lars-Göran.

Handfatet hittade Lena på Höganäshuset och föll för den moderna designen, den inbyggda tvålpumpen och det praktiska vägghängda skåpet under, som både slukar handdukar och underlättar städningen. Hon hade sneglat på ett annat handfat i glas men det var både för stort och saknade underskåp.

- I ett så här litet utrymme gäller det att utnyttja varje centimeter smart. Skåpet, med sin rundade form gör också att man vinner yta. Jag är väldigt nöjd att vi lyckades få in så många funktioner på dessa få kvadratmetrar, säger Lena.


Städsmart. Det svarta skåpet under handfatet är vägghängt vilket underlättar städningen. Den rundade formen spar yta och ger ett mjukt intryck. I spegeln skymtar dörren med det runda, blästrade fönstret som både släpper in ljus och sätter sin prägel på utseendet. Allt i vitt och svart med färgklickar i form av handdukar från Himla och ljuslyckta från Indiska.

Dusch + bastukombo. Duschen fungerar både som en ångbastu och vanlig dusch med sina pulserande munstycken och takdusch. Den som duschar kan välja att sitta eller stå efter behag och lyssna på den inby Toalettens vinklade placering ger rummet karaktär samtidigt som det utnyttjar ytan maximalt och ger svängrum för benen. Det schackrutiga golvet, dotter Annikas val, matchar väggens kakel och den svarta toalettsitsen.

 

Fakta

Största utmaningen: Att få in den stora ångduschen i det lilla utrymmet. Platsbygge blev lösningen.
Största överraskningen: Att den vägg vi först tänkt riva var bärande, så vi fick tänka om och flytta en annan vägg istället. Det bidrog till att vi fick lägga om rör och avlopp och bila upp golvet.
Mest nöjd med: Att vi fick plats med så många funktioner på så liten yta utan att det känns trångt. Och att vi slapp göra avkall på något.
Bäst återvinning: Att vi kunde använda den gamla toalettstolen och bara byta ut sitsen.

 

Köpinformation 

Duschkabin, Westerbergs (en Jubileumsmodell från år 2006, men liknande modeller finns än idag)
Badrumsskåp med inbyggd belysning samt handfat och kommod, Temal, modell Ronja
Kakel och klinker, Centro
Dörr med runt fönster, Kilsgaard
Toalettpappershållare, IKEA
Papperskorg, IKEA
Handdukshållare, Ekesiöö
Handdukshylla, IKEA
Handdukar, Himla
Ljushållare, Indiska
Hjärta, privat

 

Hos Prisjakt kan du jämföra duschkabiner och mycket mer.

18 oktober 2012 Karin Cedronius, viivilla.se mars -09
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera badrum

Chockresultatet: 17 av 20 tätskikt läcker!

Bygga och renovera badrum Ska du renovera badrummet? Se upp med vilket tätskikt du väljer. Hela 17 av 20 godkända tätskikt läcker nämligen, enligt en ny undersökning.

Taklisterna blev en ordentlig surdeg för Magnus och Sussie

Bygga och renovera badrum Magnus och Sussie Skoglund renoverade ett badrum för sex år sedan. De gjorde om rubbet.

Varmare känsla i badrummet med färg och trä

Bygga och renovera badrum När familjen i Kungälv skulle bygga om sitt badrum valde de att göra den ena delen ombonat målad, och den andra praktiskt helkaklad.

Ljust och fräscht - om villaägaren själv får välja

Bygga och renovera badrum Trots trög konjunktur sjuder det av ombyggnadsprojekt i de svenska hemmen. Etta på renoveringstoppen är badrummet. Men man satsar på säkra kort och går på tvärs mot de senaste trenderna när man väljer stil.

Bettinas lilla bad

Bygga och renovera badrum Det är inte mycket större än fem kvadrat, men här ryms faktiskt vad som behövs i badrummet. Utom badkaret då, men allvarligt talat – hur ofta badar man...

Lekfullt med enkla medel

Bygga och renovera badrum Kontrastfullt med humoristiska detaljer, för ett extra leende en trött vardagsmorgon! Det var planen när Isabella Waldenmaier och Martin Svensson tänkte...

Så här slipper du fuktproblem i badrummet

Bygga och renovera badrum Förbättra ventilationen och undvik rörgenomföringar. Det är några tips som kan förhindra fuktproblem i badrummet. Läs mer här.

Snabba förändringar som lyfter ditt badrum

Bygga och renovera badrum Du behöver inte helrenovera badrummet för att det ska kännas nytt och fräsht. Här finns smarta tips!

Det är mycket att tänka på när man ska renovera sitt badrum.
Annons från Hafa

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Bygga och renovera badrum Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]