”Hur bygger jag bastun rätt?”

Hur bygger jag min bastu rätt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Roger Nyströms svar här.


Hur bygger jag bastun rätt?

Jag ska bygga bastu i mitt hus som är 1,5 plan med brutet tak. I badrummet på övervåningen är det förberett för bastu i ett rum. Det är på cirka 5 kvm och har golvbrunn samt ventilation i taket. Jag renoverade nyligen badrummet och la då samma matta på bastuns golvbrunn. Elektrikern drog in el till aggregatet och spotlights i taket.

Väggarna består just nu av gipsskivor på väggarna, med gul isolering bakom. Ena väggen är yttervägg och snedtak, och vinden ligger ovanpå. Frågan är hur jag ska gå tillväga för att bygga bastun? Jag har förstått att jag bör ta bort gipsskivorna och att man bör ha någon slags luftspalt mellan väggen som gränsar mot ytterväggen? Hur gör jag för att isoleringen ska bli rätt?

Linus Perälä

Svar: Det finns många sätt att bygga en bastu inne i hus. De experter jag talat med menar att många olika sätt också fungerar utan problem. I själva verket blir det sällan problem med bastubyggen. Bastu i hus omfattas av väldigt få regler. Det räknas inte som ett våtrum och behöver därför inte ha tätskikt i väggarna.

Du har i princip ett våtrumsgolv och det är utmärkt. Ett enkelt sätt för din del är att köpa färdiga modulväggar. De går att måttbeställa från bastuleverantörer. Modulerna är ca 70 mm tjocka med isolering och ska placeras med 20–30 mm luftspalt mot tak och yttervägg och gärna med en luftspalt mot innervägg också. Det gör att ca 100 mm går bort runtom. Du kan naturligtvis bygga egna regelväggar, 70 mm med isolering, om du inte vill köpa färdiga moduler. Bastuleverantörer säljer bastupanel i olika utföranden.

Isoleringen ska sitta direkt bakom panelen så att så lite material som möjligt behöver värmas upp av aggregatet. En fördel med modulväggar är att de gipsskivor som i dag sitter på väggarna kan sitta kvar.

Takventilationen har du däremot ingen nytta av. Helst ska bastun ventileras så att inluften kommer in under bastuaggregaten och frånluften går ut så långt från aggregatet som möjligt och ut i exempelvis det badrum som jag uppfattar ligger intill. Om den lämpligaste väggen för frånluften också är den där aggregatet sitter kan ventilationen lösas med ett spirorör som byggs in i bastupanel. Ventilationen är främst avsedd att sprida värmen effektivt och jämnt i basturummet.

Vanliga bastuaggregat är oftast typgodkända för en takhöjd på minst 190 cm och då avser det hela rumsytan, inte bara där själva aggregatet står. Här kan du få problem med din snedvägg och risken är att du får ta det på ditt eget ansvar ifall något händer.

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar