Annons
Spegeln kan också bli snygg armatur! Integrerad belysning från Ballingslöv.
Spegeln kan också bli snygg armatur! Integrerad belysning från Ballingslöv.

Tänd upp, lys fram, dimma ner!

Badrumsbelysning

Belysning är inte bara ljus. Så var noga när du väljer armaturer och ljuskällor för kök och bad!

Av: Pauline Josephson, ViV Kök och badguiden 1/2008, 10 december 2008

Ett varmt bad vid läggdags eller trängsel runt tandborstarna. Läxläsning eller en trivsam drinkstund... Kanske är det just i badrum och kök som kraven på flexibel belysning är som allra högst? Med ett allmänljus på lågnivåljus får du en bra grund. Komplettera detta med riktad belysning så du får ett bra ljus för de många aktiviteter som utförs i dessa båda rum!

Hemmets mötes- och arbetsplats

Annons

Köket är både en arbetsplats och en social träffpunkt.
- Det är viktigt att ljuset är praktiskt och underlättar matlagning, disk och städning. Men lika viktigt är att ljuset är flexibelt, vackert och trivsamt. Med en dimmer kan ljusnivån i rummet sänkas och bidra till en stämningsfull samvaro runt bordet, säger Monica Säter.

Med ett jämnt ljus i köket minimerar du risken för olyckor och du undviker att skugga dig själv när du arbetar. Konsten är att få en balans mellan allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.
- Med grundljus från taket, kompletterat med ljus under skåpen och nerpendlat ljus över bordet skapas ett bra köksljus. Med ljus kan du också lyfta fram vackra inredningsdetaljer, som till exempel glasskåp eller bilder på väggarna, säger Monica Säter.


Skaffa dig en lyxdusch med hjälp av en elegant armatur! Ifö Electric.

Låt taklampan stå för det samlande skenet. Använd dimmer för flexibelt ljus. Lampgustaf.

En ljuslist ger ett mjukt ljus och en skön stämning i köket. Ikea.

Lugnt eller bråttom i badrummet

Här är det också viktigt med ett grundljus som gör det möjligt att städa. Lägg gärna detta på en dimmer. Det en fördel att kunna sänka ljusnivån i just badrummet, menar Monica Säter:
- Man kommer in i badrummet när man är trött - ofta från det mörka sovrummet - och då är det skönt om ljusstyrkan är låg och därmed behaglig. En dusch eller ett lugnt bad blir då än mer avkopplande.

Du kan enkelt göra badrummet lite exklusivt. Här fungerar kristall, glas, metall och keramik väldigt bra.
- Med väl valda armaturer kan man lyfta ett vanligt badrum till att bli ett mycket vackert och inspirerande rum som bjuder in även till avkoppling!

Vilken ljuskälla ska jag välja?

Att välja armatur blir ofta en fråga om tycke och smak. Men vilken ljuskälla är egentligen bäst; glödlampa, halogen eller lysrör? Rummets karaktär präglas till stor del av den ljuskälla som används.
- Önskar man ett representativt kök är halogen på dimmer att föredra, säger Monica Säter. I ett mer vardagligt kök gör kompaktlysrör ett bra jobb.

På samma sätt kan man resonera i ett badrum. För det vardagliga badrummet kan kompaktlysrör fungera bra, men i det badrum som inreds omsorgsfullt är halogen på dimmer det som gör att badrummet kommer till sin rätt.


Ditt ansikte får bäst ljus från sidorna av spegeln. Belid.

Försök alltid att använda energieffektiva ljuskällor. Ikea.

Små ljuskällor höjer stämningen! Batteridrivna Imageo ger samma levande intryck som riktiga värmeljus. Lampgustaf.

Med ställbara spots kan du belysa vackra detaljer i köket. Lampgustaf.

Monicas ljusaste tips!

Monica Säter undervisar i belysningslära på Ljushögskolan i Jönköping och är även belysningsexpert i Vi i Villa. Här delar hon med sig av sina ljusaste tips!

5 tips för köket

  • Se till att ha ett gott grundljus från taket, som gör det lätt att arbeta vid samtliga ytor. Denna allmänbelysning kan vara infälld eller utanpåliggande i taket.
  • Se vad du håller på med! Infällt ljus under skåp skapar fokus på arbetsytor och ger ett lågmält, nära och trevligt ljus.
  • Pendlad armatur över bordet ger stil och karaktär åt rummet och inredningen. Samtidigt ger den ett inbjudande och samlande ljus. Hängs 55-60 centimeter över matbordet för att undvika att ljuset bländar.
  • Använd dimmer på så många armaturer som möjligt för ett flexibelt ljus.
  • Satsa på: väl utformade armaturer som inte bländar ur någon vinkel, varmt ljus, låga ljusnivåer och stor variation i ljuset.

5 tips för badrummet

  • Ljuset bör vara funktionellt för städning. God allmänbelysning krävs alltså!
  • Se till att ljuset är dimbart för avkopplande, låga ljusnivåer.
  • Gör badrummet exklusivt eller lite vackrare med glittrande, klara och rena armaturer.
  • Montera gärna särskilda armaturer vid spegeln. Belys gärna med mjukt ljus från sidorna. Om ljuset kommer ovanifrån får du lätt skuggor i ansiktet.
  • Armaturer i våtrum ska vara IP-klassade. Klassificeringen beror på hur nära dusch och badkar de ska placeras. All badrumsbelysning ska installeras av elektriker.

Köpinformation

Ballingslöv www.ballingslov.se
Belid www.belid.se
Ifö Electric www.ifoelectric.com
Ikea www.ikea.se
Lampgustaf www.lampgustaf.se

10 december 2008 Pauline Josephson, ViV Kök och badguiden 1/2008
Annons
Annons
Mer om Badrumsbelysning

Så väljer du rätt badrumsbelysning

Badrumsbelysning Hur belyser man ett litet badrum, är dimmer viktigt och hur ska man tänka när det kommer till belysning vid spegeln? Vi frågar tre badrumsexperter om deras bästa tips. 

Ljussätta badrummet

Badrumsbelysning Bra belysning är avgörande för stämning och funktion. Här får du expertråd för hur du ljussätter ditt badrum på bästa sätt.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]