Liten bastu med stor känsla

Bastu

Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du bygger en bastu.

Av: Eva Sjöblom, 13 juni 2002

Den minsta lilla yta kan rymma en bastu och avslappningsbänken kan bli en perfekt förvaringsplats! Pärlspont och praktiska knoppar i trä gav vår relaxavdelning en lantlig känsla.


Bastun byggdes av liggande lösvirke
i gran som ger mindre kåda, med lavar av abatchi som inte blir så heta. På det nedre trappsteget som är 40 cm brett får ett barn plats att ligga.

Reglarna som den övre laven vilar på fick sticka ut och blev perfekta fack för burkar och glas sedan de klätts in med överblivna bitar av abatchi. Eftersom utrymmet är så litet räckte det med ett mindre bastuaggregat med ordentligt staket runt. Det är praktiskt med en golvbrunn i en bastu, men annars kan vattnet enkelt rakas ut med en gummiskrapa.


En bastu kräver
en avslappningsbänk att vila på efteråt! Vår bänk har en stomme av reglar med påspikad pärlspont och lock i två delar.

Bänken som är lös och kan dras fram, döljer vattenmätare och fula rör och är dessutom en praktisk förvaring av tvätt och rengöringsmedel. Även varmvattenberedaren vid sidan av bänken kläddes in med en löstagbar front av pärlspont.

Vem har inte drömt om en bastu efter att ha åkt skidor en kall vinterdag? Att få krypa in i värmen och känna hur avslappningen sprider sig i hela kroppen. Och att efteråt få koppla av på en rymlig bänk med mjuka frottéhanddukar och något gott att dricka.

Annons

Minsta lilla yta räcker för en bastu

Drömmen om en bastu behöver inte vara omöjlig att förverkliga! Även en liten yta kan räcka bra. Vår bastu med innermåtten 160 cm x 110 cm byggdes där badkaret tidigare stod och rymmer en familj på två barn och två vuxna.

Bastun byggdes av liggande lösvirke i gran som ger mindre kåda och lavarna gjordes av abatchi som inte blir så het. Eftersom utrymmet är litet räcker det med ett mindre bastuaggregat. Utsidan fick sedan pärlspont och en bräda med svarvade träknoppar för att ge en lantlig atmosfär. Framför fönstret byggde vi en gammaldags bänk i pärlspont för avslappning och eftersvettning

Det behöver inte bli dyrt att bygga bastu

Att bygga en egen personlig bastu behöver inte bli så dyrt. Bastun, bänken och badrumsskåpet som fräschades upp kostade ca 10 000 kr. Då har vi räknat med virke, dörr, isolering, bastufolie, ventiler, aggregat, färg och elinstallation.


Det här behöver du:

Till bastun:
virke i gran
reglar
pärlspont
abachi
isolering, t ex Gullfiber
bastufolie
dörr med karm (Coop har en prisvärd med stort fönster)
3 ventiler
bastuaggregat
lim
färg

Till bänken:
virke till locket
pärlspont till fronten
reglar
golvsockel
lim
färg

Till badrumsskåpet:
pärlspont
beslag
färg

Foto: Cecilia Nordstrand Alin


Hos Prisjakt hittar du jämförelser mellan basturum och annat inför bastubygget.

Redaktionen rekommenderar

13 juni 2002 Eva Sjöblom
Annons
Annons
Mer om Bastu

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Bastu Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor. 

Sköna bastustugor

Bastu Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

Bygga bastu – så funkar det

Bastu Ska du bygga bastu? Så här års är vi många som drömmer om en alldeles egen bastu. Är du en av oss? Så här bygger du en egen bastu – och så mycket kostar...

Renovera gammal bastu

Bastu I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7 bra tips för dig som vill renovera din gamla bastu.

Välj rätt bastuvärme

Bastu Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande...

Nya heta basturum

Bastu Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastu Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösningar med glasytor som blivit det verkliga lyftet. Glaset gör att även den minsta bastu känns luftigare.

Bygga bastu i ett uthus

Bastu Det gamla lusthuset kan med fördel inredas så att det fungerar både som bastu och trevlig gäststuga. Eller varför inte bygga en bastu i sjöboden?

Bygga bastu på vinden

Bastu Funderar du på att bygga en bastu? Finns det vindsyta som står oanvänd ger den möjligheter till att bygga en ovanlig och spännande bastu.