Bygg bastu – här är experternas tips

I Sverige finns en stark bastukultur och tradition. Vi är däremot inte rädda för att testa nya trender och låta oss influeras av andra bastutyper än den klassiska skandinaviska torrbastun. Vi pratade med två experter på bastubad som gav sina bästa tips.

bastu


Alla gillar att basta. Vare sig man värderar att kunna sitta i en torrbastu med låg temperatur för att mjuka upp kroppen, eller om man hellre kliver in i ett ångande helkaklat våtrum så finns det något som förenar bastubadarna: kärleken till värme, avkoppling och återhämtning. Men vad finns det egentligen för regler om man vill bygga en bastu? Hur vet man vilket aggregat som passar?

Vi pratade med Nils-Olof Westberg, VD på Bastuspecialisten, och Johnny Wärnelöv, Koncernchef TylöHelo Group, för att ta pulsen på bastuvärlden och se vilka tips de kunde ge oss.

Bestäm var bastun ska vara

– Placeringen i huset är väldigt viktig att fastställa innan man sätter igång, naturligtvis. Störst glädje av bastun får man om den är lättillgänglig, exempelvis i anslutning till badrum. Formatet på bastun styrs av hur många den ska betjäna, och om bastun ska värmas med el eller ved. Det finns badrumsbastu som ger skön relax och har fördelen att alltid vara tillgängliga med snabb uppvärmningstid, medan en större bastu inbjuder till mer socialt bastubad. Hur vill du basta? säger Nils-Olof Westberg.

Gör inte allt själv

I dag finns det välgjorda instruktionsvideor och manualer tillgängliga från de flesta bastuleverantörer och att bygga en bastu på egen hand, med viss hjälp, är betydligt mer genomförbart än många tror. Leverantörerna själva har oftast en väl tilltagen instruktionsmanual för hur du ska gå till väga vid privat bastubygge. Men det finns ett par saker som måste utföras av behörig fackman:

El-installation

– Denna ska göras av behörig elektriker. Aggregatets effekt, som anpassas efter basturummets volym, avgör vilken ledningsarea som ska användas och hur stora gruppsäkringarna behöver vara. El-anslutningen görs nedtill på aggregatets baksida, cirka 30 cm från golvet. Kom också ihåg att el-ledning i vägg ska förläggas i så kallade VP-rör, som placeras mellan isoleringen och basturummets utvändiga träpanel, säger Johnhny Wärnelöv.

bastu

Dags att bygga bastu? Läs dessa 14 frågor och svar innan du sätter igång med ditt projekt!

Våtrum

– Ska du bygga ett ångbad, eller ångbastu, med 100% luftfuktighet behöver rummet uppfylla kraven för våtrum, och att behörig fackman utfört installationen, fortsätter Johnny.

Välj rätt typ av bastu

– Bästa sättet är att prova och upptäcka det bästa bastuklimatet. Generellt badar den vana bastubadaren i lägre temperaturer och tar det lugnare. Man njuter av värmen och anslår tid. Vi rekommenderar ”soft sauna”, vilket innebär lägre temperaturer, högre fuktighet och gärna badkastning med eteriska oljor, säger Nils-Olof.

Johnny Wärnelöv håller med om att du borde fastställa dina önskemål kring hur du vill basta. Olika aggregat ger inte helt oväntat olika känsla:

– Traditionell bastu brukar ligga mellan 75-90°C och har en lång luftfuktighet. Soft Sauna har en temperatur på 60-75°C och en luftfuktighet på 40-65%. Ångbad har 100% luftfuktighet och en rumstemperatur på 35-45 °C. Så ta din tid och fundera ut exakt hur du vill basta.

Den infraröda bastun

På senare år har trenden med infraröd bastu vuxit, mycket tack vare att den går att få i formen av en vanlig duschkabin, så den sparar plats och kräver minimalt med underhåll. Unikt för den infraröda bastun är att den värmer upp din kropp snarare än luften, vilket kan låta lite obehagligt men är mycket uppskattat hos användarna, särskilt de med värkande muskler och leder.

– Marknaden för infraröd bastu ökar, men det går långsamt. Vi har en bastutradition i Sverige som är stark. Infrarum anses vara mer en behandling och många uppskattar den inträngande värmen som gör gott för stela muskler. Liknande effekt kan uppnås genom att sitta i ett rum med låg temperaturer – något som många uppskattar, säger Nils-Olof Westberg.

Tänk på logistiken

– Om inte bastun ligger vid sjökanten behövs ju möjligheten att duscha. Ett bastubad består av uppvärmning, avkylning och vila. Inget av momenten får fuskas över om det ska bli en skön avkoppling, menar Nils-Olof.

Välj rätt material

– Överlag är lövträ allra bäst, som asp och al. Det materialet är fritt från kvistar och kåda, och så blir det en bestående hög kvalitet. För en enklare bastu, kanske belägen vid sjökanten, väljer många gran. Då ser man kådan och kvistarna som skapar en rustik charm. Det är dessutom billigare. Till lavarna bör man inte välja annat än lövträ just för att undgå kåda och samtidigt få ett svalare, porösare, trä, säger Nils-Olof Westberg.

Bastutyper

Våtbastu

Den mest klassiska bastutypen är våtbastun, som återfinns i många svenska och finska hem. En våtbastu kan vara vedeldad eller elektrisk; även om en vedeldad bastu har en mer romantisk aura är den elektriska varianten ett avsevärt mycket bekvämare – och billigare – alternativ.

Ångbastu

Med högre luftfuktighet och lägre temperatur än våtbastun är ångbastun med rötter i Mellanöstern en litet annorlunda typ av bastu. Med tanke på den ansenliga mängd ånga som produceras av ånggeneratorn ställer bastun högre krav på material; en ångbastu är oftast kaklad, eller har golv och väggar av sten, och betraktas som ett våtrum. Därför höjs regelverket för byggnation också.

Infraröd bastu

Den moderna infraröda bastun värmer upp utrymmet utan något aggregat eller generator; istället kommer värmen från infraröda lampor. Här uppkommer temperaturer till ungefär 65 grader, vilket är likvärdigt ångbastun. Den infraröda bastun har blivit alltmer populär, då det infraröda ljuset snarare värmer upp kroppen än luften. Precis som med ångbastu går det att få sin infraröda bastu i ett duschkabinsutförande.

Torrbastu

Här stiger graderna långt över 100 grader och torrbastun anses vara för riktigt seriösa bastubadare. En torrbastu kräver ett alldeles särskilt aggregat, men i övrigt gäller ungefär samma regler och riktlinjer som vid byggandet av en våtbastu.

Kombibastu

Självklart går det att kombinera våt-, torr- och ångbastu till en enda superbastu. Även kombination duschkabin samt ång- och infrabastu finns tillgänglig på marknaden.

Expertens bästa tips för val av aggregat

Johnny Wärnelövs tre bästa tips för val av aggregat:

1. Ta reda på volym för din bastu

Volymen av din bastu styr effekten som behövs på aggregatet. Glöm inte att ta hänsyn till mängden glasytor, samt om du tänker använda mycket sten. Båda kräver ett mer kraftfullt aggregat.

2. Bestäm dina önskemål om hur du vill basta


Olika aggregat ger olika känsla. Vissa klarar av allihop, så fråga dig själv: vill jag basta traditionellt och mera torrt, eller vill jag ha möjlighet till mer eller mycket hög luftfuktighet, med lite lägre temperatur?

3. Välj hur du vill styra din bastu

I dag finns det möjlighet att styra ditt aggregat både från soffan och altanen. Fundera på om du vill ha styrning i bastun via fjärrstyrning, digitalt eller analogt.

3 bastutrender

Nils-Olof Westbergs bastutrendspaningar:

1. Aufguss

– Trenden med aufguss ökar och det oljefokuserade bastubadet är en mycket positiv upplevelse. Du har vanligtvis tre sittningar i bastun med tre olika eteriska oljor, varje sittning är vanligtvis omkring tio minuter. Det kan vara lavendel, pepparmint och eukalyptus, exempelvis. Det går till så att man häller eteriska oljor och vatten på heta stenar, och för att sprida dofterna använder man en handduk att veva runt luften med. Badaren upplever det som en varm sommarvind och det ger ett avslappnande intryck. Med tre olika sittningar och oljor blir badet nästan som en vinprovning.

2. Stora glasväggar

– En annan trend är att bastun nu har stora glaspartier så att den står i kontakt med rummet utanför eller naturen.

3. Fokus på belysning

– Belysningen är även något som många lägger extra stort intresse på. Det finns ledbelysningar och en mängd traditionella armaturer med olika skärmar för mjukt behagligt ljus.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar