Annons
Foto: Cecilia Nordstrand

Köpa bastu

Bastu

Köpa bastu till badrummet? Badrummet är det största rummet på hela övervåningen. Men så bor också en familj som umgås lika mycket som de badar i badrummet. Här för du tips om bastu köp.

Av: Elisabet Broomé, 28 november 2007

Relaxbad. Det här är ett badrum på 25 kvadratmeter. Så här finns det gott om plats för ett härligt spa hemma. Med stor och rymlig bastu, bubbelbad, viloplats och duschhörna. Bastudörr från Tylö, aggregat från Husqvarna och inredningen är byggd av bastupanel på plats. Badkar från Ifö. Duschblandare FM Mattson. Handdukar från Etol, Inreda.com.Den bästa platsen i hela huset. Så skulle man kunna sammanfatta detta badrum. För i det här huset har man verkligen valt att prioritera badrummet. På övervåningen finns tre sovrum – inget av dessa är överdådigt till storleken, utrymmet sparades istället till att ge den yta man ville ha i badrummet. Det däremot upptar hela 25 kvadratmeter av övervåningen. I huset som är drygt tre år gammalt valde man alltså att satsa den största ytan och den finaste utsikten till ett härligt och användbart spa. I badrummet ryms således ett stort hörnbadkar, en härlig dusch och en riktig bastu. Utöver detta finns det tillräckligt mycket golvyta för två sköna vilostolar. Alla väggar och golv går i vitt, i övergången från våtutrymme till vila övergår väggen från helkaklad till vitmålad panel. Från badrummet kan man också gå ut på övervåningens balkong – när vintern har kommit och den är täckt av snö slänger sig gärna delar av familjen i snön här efter bastubadet.


Låt det dofta.
Fyll badrummet med tvålar och badbomber som sprider fina dofter. Dessa köper man som ostar, betalar i vikt – men låt dem ligga framme i badrummet och sprida sina ljuvligheter så är de värda sin vikt. Tvålar från Lush.

6 heta bastuidéer

Annons

1. Grym utsikt. Om ni kan – så välj ett rum med härlig utsikt – då kommer ni verkligen ligga där och njuta mellan dusch och bastu. Och det är vad man gör på ett riktigt spa.
2. Placeringen av bastun. Placera bastun där ni är. Alltså i det badrum ni använder dagligen – då kommer den som bäst till sin rätt.
3. Prioritera yta. När detta hus byggdes valde man att satsa på ett stort badrum på bekostnad av sovrummens yta. Men hur mycket tid tillbringar man egentligen i sovrummet förutom då man sover?
4. Enkel inredning. Vitt som bas håller länge. Variera intrycken med handdukar, tvålar och blommor.
5. En dörr ut. Vill man kunna kasta sig i snön efter bastun - då behövs en dörr direkt från badrummet för enkelhetens skull.
6. Ingen insyn. Utsikt - men ingen insyn. Det är det bästa. Då kan man satsa på stora fönster utan att behöva känna att andra ser in i badrummet.


På vintern tar hela familjen
gärna ett bastubad efter skridskoturen på Mälaren. Gärna med ett dopp i snön på balkongen efteråt!


Här vill man vara. Bastun är byggd på plats av vanlig bastupanel. Aggregatet är från Husqvarna och dörren från Tylö.


Avkoppling.
En heldag i badrummet hemma. Basta, bada, vila. Badkar med många bubbelmöjligheter från Ifö. Blandare FM Mattson. Handdukar Etol. Ljuvliga tvålar från Lush.

Tänk på detta då du ska köpa bastu

Ett bastubad gör gott för själen. Frågan är bara hur varmt vill du ha det? Och hur mycket luftfuktighet ska det vara? Häng med så hjälper vi dig att välja rätt bastu. Bastubad är rena hälsokällan sägs det. Hur det än är med det så är det härligt. Och man ska göra härliga saker ofta och mycket. Nuförtiden kan man dock glömma bastun som placerades ensam och övergiven i källaren. Den bastu som i alltför många fall förvandlats till förråd. Nej, den moderna bastun byggs och placeras i det större badrummet eller spa-och relaxavdelningen, vare sig den finns i källaren eller på annat våningsplan i huset. På så vis är bastun alltid lättillgänglig och används oftare. Om beslutet om en bastu är taget kanske frågan om vilken typ kvarstår. Ångbastu, torrbastu eller våtbastu? Det som varierar mellan dessa typer av bastu är värme och luftfuktighet. Olika typer av bastubad ger också olika effekt på hud och känsla. Vill man ha det fuktigt och varmt, eller bara varmt? Det är sånt man bör veta innan man investerar i en bastu.


I hörnan.
Kräver inte mycket mer plats än ett massagebadkar - 164x164 cm för att vara exakt. Inredningen i asp är standard, här dock i vitmenad ek. Det stämningsfulla fiberoptikljuset i taket är tillval. Inredning i asp. De svängda dörrarna har lister och profiler i silverlackad aluminium, och handtag i vitmenad ek. Pris från 43 990 kronor. Svedbergs.

Vad är vad - bastutermer

Våtbastu

Det mest klassiska bastubadet i Skandinavien. Temperaturen ligger mellan 75 och 90 grader och luftfuktigheten är runt 20-35 procent. Ibland slänger man en skopa vatten över stenarna – detta skapar värmevågor som känns härliga. Det moln av ånga som bildas kallas ”löyly” på finska och anses vara själva bastun, saunans, själ. Om man så vill kan man hälla lite doftessenser i vattnet.

Passar den som gillar att hudens porer öppnas, svettningen renar och överflödiga hudceller försvinner i duschen.

Torrbastu

Torrbastu är vad man kallar en extrem variant av den klassiska våtbastun. Värmen i bastun är högre, mellan 95 och 110 grader. Luftfuktigheten är nästan noll. Är förhållandena sådana pratar vi om torrbastu.

Torrbastu passar den som gillar att det blir riktigt varmt. Det upplevs ofta som det sticker i skinnet. Det som svalkar är svetten som rinner…


För det lilla badrummet.
Den här bastun behöver 158x100 cm golvyta – ungefär lika stor plats som ett traditionellt badkar. Optikljuset i taket är tillval. Dörren är i härdat klarglas och går att montera antingen vänster- eller högerhängd. Pris från 32 965 kronor. Svedbergs.

Ångbastu

En lite snällare variant av bastubad är ångbastun. Värmen är lägre, 45 till 65 grader. Luftfuktigheten är däremot hög, mellan från 40 och ända upp till 70 procent om så önskas. Ett ångbastubad kan man också krydda med olika dofter och örter.

Passar den som inte tycker om när det blir för varmt och torrt utan gillar när det är fuktigt.


Ångbastu.
De olika typerna av bastubad ger faktiskt helt olika upplevelser. Vill du kunna välja, satsa på ett kombinationsaggregat som ger möjlighet till detta. Denna bastu från Tylö.

Köp rätt aggregat till bastun

Det finns aggregat på marknaden som klarar alla dessa former av bastubad, men den vanligaste typen av aggregat är för det klassiska våt- och torrbadandet. Ett kombinationsaggregat kostar något mer, men annars finns det otaliga typer av aggregat att välja mellan. Vad du behöver veta innan du köper är följande:

1. Aggregatets effekt ska anpassas efter basturummets volym och konstruktion. Som tumregel gäller cirka 1 kW = 1,3 kubikmeter rumsvolym för privatbastu.

2. En bastu med mycket glas och/eller tunga väggkonstruktioner som kakel eller klinker, kräver högre aggregateffekt än ett välisolerat basturum som har traditionell träpanel.

3. Man kan välja mellan elaggregat eller vedeldad. Skillnaden är inte bara priset, det är också en stor skillnad i upplevelse. Ved doftar, låter och känns annorlunda men kräver andra insatser än att trycka på knappen.

Variation. Vill du kunna variera dina bastubad ska du välja ett kombinationsaggregat. Det är ett aggregat som ger dig tillgång till alla slags bastubad – torrt, vått eller ånga. På bild en Combi 4 RC, effekt 6,6 kW, passar för basturum med volym 4–8 kubikmeter, men finns i både en mindre och en större storlek. Pris cirka 10 600 kronor. Tylö.

Bastufakta

Storleken. En bastu behöver inte vara stor. Men helst 2 meter bred och gärna 2 meter högt till tak. Det räcker gott för en bastu hemma.

Golvet. Golvet ska vara halkfritt. Tänk på att det blir blött och många golv blir hala då.

Underhåll. Invändiga väggar och tak skall vara obehandlade. Men dörr och trätrall kan man stryka på med bastuolja så blir underhållet bättre.

Ventilation. Lämna alltid en luftspalt mellan bastuns yttervägg och eventuell befintlig väggkonstruktion. Detta är speciellt viktigt om basturummet placeras mot en kall yttervägg. Någon fuktspärr mellan basturummets ytterväggar och husets innerväggar behövs inte.

Expertens råd

PO Lindberg på Tylö delar med sig av sina expertråd
• Det är viktigt med rätt bastuventilation. Se bruksanvisningar för den bastu du köper och följ dessa.
• Planera i god tid framdragning av elektricitet.
• Välj mellan att bygga själv eller köpa monteringsfärdigt basturum.
• I bastun behövs inget avlopp, men spygatt rekommenderas.
• Utluftsventilen ska aldrig utmynna i det fria.

Viktigt

• Lämna aldrig små barn ensamma i bastun.
• Doftessenser och liknande kan innebära risk för antändning om de hälls outspädda på stenmagasinet.
• Bastudörren ska med ett lätt tryck kunna öppnas utåt.
• Spola aldrig med slang inne i bastun.
• Övertäckning av bastuaggregatet medför uppenbar brandfara.

Köpinformation

Etol, www.etol.se
FM Mattsson, www.fmmattsson.com
Husqvarna, www.husqvarna.se
Ifö, www.ifo.se
Lush, www.lush.se
Svedbergs, www.svedbergs.se
Tylö, www.tylo.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007 Elisabet Broomé
Annons
Annons
Mer om Bastu

Sköna bastustugor

Bastu Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

Bygga bastu – så funkar det

Bastu Ska du bygga bastu? Så här års är vi många som drömmer om en alldeles egen bastu. Är du en av oss? Så här bygger du en egen bastu – och så mycket kostar...

Renovera gammal bastu

Bastu I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7...

Välj rätt bastuvärme

Bastu Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande bastubad.

Nya heta basturum

Bastu Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

Liten bastu med stor känsla

Bastu Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du...

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastu Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösningar med glasytor som blivit det verkliga lyftet. Glaset gör att även den minsta bastu känns luftigare.

Bygga bastu i ett uthus

Bastu Det gamla lusthuset kan med fördel inredas så att det fungerar både som bastu och trevlig gäststuga. Eller varför inte bygga en bastu i sjöboden?

Bygga bastu på vinden

Bastu Funderar du på att bygga en bastu? Finns det vindsyta som står oanvänd ger den möjligheter till att bygga en ovanlig och spännande bastu.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]