• Bild: Lagerhaus
  Badrumsinspiration med produkter från Lagerhaus.

 • Bild: Ballingslöv
  Modernistiskt från Ballingslöv.

 • Bild: Noro Scandinavia
  Badkarstassar och kandelabrar från Noro Scandinavia.

 • Bild: Mora Armatur
  Grönskande hos Mora Armatur.

 • Bild: Paxlux
  Paxlux säljer kakeldekor, bland annat den är rosen i två delar. Paxlux säljer kakeldekor, bland a...

 • Bild: Hafa
  Rött och hett från Hafa.

 • Bild: Gustavsberg
  Förvaringseffektivt från Gustavsberg.

Rensa

Rensa badrumsskåpet, hyllorna och badkarskanten. Tvätta alla handdukar, duschdraperi, mattor och textiler.

Annons

Skura

Du behöver inte använda starka kemikalier, miljömärkt såpa fungerar alldeles utmärkt. Skura badkar, dusch, kranar, väggar, golv, ventil, handfat, toalett och golv – skölj av med duschslangen. Skura med tandborste där det är svårt att komma åt, som runt fästen och i vinklar.

Rensa bad/duschavloppet

Ta på dig gummihandskar! Lyft upp golvbrunnen, ta bort avloppsnyckeln och börja skura med hjälp av såpa och en vanlig diskborste. När allt är rent är det viktigt att du sätter tillbaka avloppsnyckeln ordentligt. Gummilisten som sitter på ska sluta tätt för att inte dålig lukt ska blåsa upp ur avloppet.

Rensa avloppet i handfatet

Sätt vaskrensarens sugkopp över hålet i handfatet och exempelvis en trasa för bräddavloppet (det lilla hålet som gör att det inte svämmar över). Fyll sedan handfatet med ljummet vatten och börja arbeta med sugproppen. Ta bort sörjan som kommer upp och fortsätt tills vattnet rinner fritt igen.

Ta bort missfärgning i toaletten

Koka upp vitvinsvinäger med en matsked bikarbonat och häll i toaletten. Låt stå över natten och borsta rent nästa morgon.

Tvätta väggen

Blanda bikarbonat med hett vatten och skura hela väggen med en rotborste. Blandningen är effektiv mot kalkfläckar.

Fina fogar

Gå ner på djupet i fogarna med tandborste och vitvinsvinäger eller en blandning av vatten och klorin. Bikarbonatblandingen som användes till väggen fungerar också.

Måla fogarna

Börja med att tvätta fogarna och måla dem sedan med tunn pensel och fogfärg. Under senare år har svart fogfärg i kombination med vitt liggande kakel varit populärt, då syns även smutsen mindre. Se till at fogfärgen håller för våtutrymmen.

Måla kakel

Det går att måla kakel om man använder rätt färg, men det är svårt att få det bra i en dusch eller där du spolar mycket vatten. Ytor som inte utsätts för lika mycket vatten så som vid handfat eller diskbänk kan man måla med exempelvis Alcro Tät Täckfärg eller Beckers Våtrumstäckfärg.

Måla våtrumstapet

Precis som med kakel är det viktigt att följa de branschregler som finns för att inte äventyra försäkringsvillkoren. Om du vill måla i alla fall kan du fråga på färghandeln vilka våtrumsfärger som fäster på vilka typer av underlag, det klurigaste är att hitta en färg som inte ramlar av. Den risken ökar på golvet då det slits ganska hårt i ett badrum.

Läs mer om hur du målar i badrummet här!


Kakeldekor

Istället för att måla kaklet kan du piffa upp badrummet med kakeldekor, antingen i helfärg eller med motiv.

Byt blandare

Nya blandare i badkar och handfat kan ge ett helt annat intryck i hela badrummet. När du väljer blandare är det bra att tänka på att det nya blandarfästet ska ha samma centrumavstånd, c/c, mellan rörhålen som den gamla. Avståndet kan variera mellan 150 till 180 mm, 160 mm är vanligast i Sverige. Men blandare med 150 mm, som är europastandard, kommer allt mer. Det går att göra övergångskopplingar om centrumavstånden skiljer sig, men det är att krångla till det i onödan.

Ny interiör

Som grädde på moset är det alltid härligt med ny badrumsinredning. Nya handtag, krokar, duschdraperi, växter, lampor, mattor och hyllor gör halva jobbet!

 

Hos Prisjakt kan du jämföra toalettstolar och andra badrumsprodukter.

31 januari 2014 Anna Persson, januari 2014
Annons
Annons
Mer om Badrumsmöbler och inredning

Kakla med rätt stil

Badrumsmöbler och inredning Hur tänkte du dig ditt nya badrum? Lantligt, retro eller modernt? Här är kakel som passar de olika stilarna, både till färg som form!

Snabb ansiktslyftning för badrummet

Badrumsmöbler och inredning Känns badrummet stökigt, tråkigt eller räcker den befintliga badrumsinredningen helt enkelt inte till? Ge det en snabb ansiktslyftning som inte kostar...

Tjuvtitt på framtidens badrum

Badrumsmöbler och inredning Tidigare har vi visat en del av vad vi kan förvänta oss av det framtida köket. Men vad händer i badrummet?

Små och stora ting för ett trivsamt badrum

Badrumsmöbler och inredning Sugen på ett nytt badkar? Eller bara nya handdukshängare till barnen? Här får du ett inspirerande uppslag med badrumsprylar.

Från vardagsbad till Spa på några minuter

Badrumsmöbler och inredning Vem har sagt att man måste resa bort för att gå på Spa? Med en flexibel rullvagn, fylld med väldoftande oljor, levande ljus, mjuk frotté eller vad du...

Boosta badrummet!

Badrumsmöbler och inredning Njut! Satsa på husets skönaste rum. Här är prylarna: Nytt och snyggt, smått och gott, smart och trendigt.

Miljönytt: Ta in en Svan i badrummet

Badrumsmöbler och inredning Vedum är först med svanenmärkt badrumsinredning.

Fixa stilen på gästtoan!

Badrumsmöbler och inredning Oavsett vilken stil du gillar - här är detaljerna som gör det!

Våga vägra vitt!

Badrumsmöbler och inredning Nu ska vi kräma på med färg i husets mest njutningsfulla rum.