7 fel du själv kan laga i badrummet

Har du ett avlopp som luktar illa, eller en rinnande toalett? Fixa småfelen i badrummet innan problemen blir större och kostsamma. Vår fixarexpert Roger Nyström guidar dig. 


En droppande kran kan kosta tusenlappar i vattenkostnad. Hål på våtrumsmattan kan orsaka dyrbara fuktskador i väggarna. Vissa problem i badrummet bör åtgärdas så snart som möjligt. 

Stopp i tvättställ eller golvbrunn är kanske mest en komfortfråga, men är å andra sidan i regel så enkla att fixa att du sällan behöver ringa någon rörmontör. 

Om du går bet på att fixa felet själv så glöm inte att ROT-avdraget gäller för den här typen av underhållsreparationer.

Stopp i golvbrunnen

Golvbrunnar ser lite olika ut, men gemensamt är att de har ett vattenlås för att stoppa odören från avloppet. De flesta golvbrunnar för badrum och duschar har i dag en urtagbar insats som kan lyftas upp och rengöras för sig. Tvätta också ur under insatsen med diskmedel och en diskborste. Sätt tillbaka insatsen och fyll upp med vatten igen. Golvbrunnen bör rengöras regelbundet för att förhindra att tvålrester och hår åker ner vidare i systemet och orsakar värre stopp.

Om stoppet sitter längre ner än i brunnen är det till att ta fram rensbandet eller avlopps- och rörrensaren och försöka nå stoppet längre ner i röret.

 

Rörrensare, 119 kr, Clas Ohlson.

Slipp stopp i avlopp

Till bottenventiler I tvättställ, badkar och även till golvbrunnar finns det hårfällor eller hårfångare som hindrar hårstrån och andra partiklar att åka ner och orsaka stopp.

Droppande kranar

En droppande kran kan kosta flera tusen kronor om året, så se till att åtgärda felet snarast. Att byta packningar eller insatser i blandaren är inte så svårt, kruxet är att det finns många olika modeller på marknaden och du behöver hitta rätt reservdel. Dessutom monteras olika fabrikat och modeller isär på olika sätt. Billiga, importerade blandare hittar du sällan reservdelar till och då är det bättre att byta ut din blandare helt till ett välkänt fabrikat.

Ta reda på vilken blandare du har. Har du inga kvitton eller broschyrer kvar kan det vara svårt att veta modellen. Kolla leverantörens hemsida om du hittar bilder på din blandare. De stora varumärkena har ofta beskrivningar och filmer som visar hur du byter reservdelar. 

Trasig våtrumsmatta

En våtrumsmatta är både ytskikt och tätskikt. Att reparera en skada är ett jobb för en fackman eftersom man måste undersöka om fukt tagit sig innanför tätskiktet. I så fall måste fukten först torkas ut. Sedan ska plastmattan trådsvetsas enligt tillverkarens anvisningar – även det ska en fackman göra. En otät våtrumsmatta ska inte vatten-belastas eftersom fuktskador kan uppstå. Har du ett äldre badrum? Överväg att renovera i stället för att laga. Det är svårt att sammanfoga en äldre våtrumsmatta med en ny med tätt resultat.

Stopp i handfatet

Detta är det optimala gör-det-själv-jobbet. Stoppet sitter i de flesta fall i vattenlåset under tvättstället. Dagens vattenlås av plast behöver du inte ens verktyg till. Ha en hink och några trasor tillhands. Skruva isär delarna och rensa dem från tvålrester och hårstrån. Detta kan vara lite äckligt, men det går å andra sidan rätt fort. Skruva ihop delarna igen och kontrollera att vattnet rinner som det ska och att rörskarvarna är täta.

Om stoppet sitter längre ner kan det i bästa fall lossna om du använder en vaskrensare. Den ser ut som en stor sugkopp på skaft. Fyll lite vatten i tvättstället. Sätt koppen över bottenventilen och tryck och dra några gånger. Ofta släpper stoppet.

Funkar inte detta demonterar du hela vattenlåsröret ner till röranslutningen i golvet. Rörmontörer använder sig av rensband för att få proppen att lossna. Rensband kostar runt 50-lappen och är bra att ha i verktygslådan. Det finns en variant som kallas ”avlopps- och rörrensare” som består av en lång spiralfjäder med handtag och en liten vev som kan vara enklare att använda för den som är ovan. 

Många använder sig av frätande kemiska propplösare. Undvik dessa eftersom kemikalierna skadar både vattenrening och natur. Har du redan använt kemikalier och sedan tillkallar rörmontör ska du berätta det eftersom de frätande ämnena kan ge hudskador. Numera finns även biologiska propplösare som verkar på lite längre sikt, och förutom att lösa proppar har till uppgift att skapa en biologisk film inne i rören, vilket  förhindrar proppbildning.

 

Rensband, 35 kr, Biltema.

Rinnande toalett

En rinnande toalettstol kan du fixa själv om du är lite händig. Vattnet rinner antingen ut genom bräddavloppet för att tilloppsventilen inte stänger ordentligt – ofta är den igenkalkad. Lös upp kalken med ättiksyra på en trasa. Eller så rinner vattnet ut genom botten för att packningen inte tätar. Byt packningen. Kontrollera även att det inte samlats kalk på ventilsätet. Lös upp kalken med ättiksyra.

Moderna toalettstolar är krångligare än gårdagens, men leverantörerna har ofta bra instruktionsfilmer på sina hemsidor som visar hur du felsöker och fixar problemet.

Smutsiga och fula kakelfogar

Kakelfogar blir med tiden fula av smuts och tvålrester. Svarta prickar i fogarna är svartmögel som i sig inte är farligt för fogen, men ser otrevligt ut. Mögel kan inte växa på en ren fog eftersom det inte finns någon näring för svampen där. Men tvålrester och smuts är mat för mögelssvampen. Tvätta fogarna noga. 

Det finns ett verktyg som kallas fogkrats som kan användas för att fila ur kakelfogar om man vill lägga nytt ytskikt på fogen. Det är ett ganska tidsödande arbete, men egentligen inte svårt och förstås betydligt enklare och billigare än att kakla om hela badrummet.

På marknaden kan man även hitta olika typer av fogrengöringsmedel och medel för att försegla nya fogar med. De består i regel av silikon som försluter fogen så att inte smuts ska fastna lika lätt.

Fogkrats med två skär, 69 kr, Kakelshopen.se.

Trasiga kakelplattor

Tyvärr är det svårt att byta enskilda plattor i våtrum utan att skada tätskiktet som är bakom. Det finns inga förbud mot att byta och reparera tätskikt, men det måste ske i enlighet med tätskiktstillverkarens anvisningar. Fackmannen kan ibland lyckas, men vågar sällan lämna garantier. På golvet i ett våtrum är det olämpligt att byta klinkerplattor. Kakelplattor på vägg i våtzonen runt dusch och bad är också riskabelt att försöka byta. På väggen i den torrare delen av badrummet är det mindre vanskligt, men du bör vara medveten om att fukt kan tränga in och ge skador i väggen om oturen är framme.

Gästtoaletten är en annan sak. Om rummet inretts på senare år ska det enligt branschreglerna ha tätskikt på golvet och 50 mm upp på väggen. För väggarna på en gästtoalett utan dusch finns däremot inget krav på tätskikt. Det gör det möjligt att själv byta ut enskilda plattor. Kratsa först ur fogen runt plattan innan den mejslas bort. Använd skyddsglasögon. Gör rent och limma den nya plattan med kakelfix eller kakellim. När limmet torkat lägger du i fog. Fogen kommer att se nyare ut och det är svårt att få exakt samma färg som på resten av väggen.

Trasigt kakel är knepigt att byta.

Hos Prisjakt kan du jämföra blandare och andra badrumsprodukter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar