ANNONS FRÅN LF NORRBOTTEN

Brandöva i hemmet – din insats räddar liv

Vet du vad du ska göra när det brinner? Med Sveriges största brandövning får du koll på läget. John Rosendahl, ansvarig för byggskadeavdelningen på LF Norrbotten och Bengt Nilsson, räddningschef på Bodens kommun, berättar hur man förbereder sig och vilken utrustning man behöver ha hemma.


Länsförsäkringar har tagit initiativet till en kampanj, som går varje höst, under namnet Sveriges största brandövning

– Vi uppmanar alla att öva hemma och förbereda sig så att alla vet vad man ska göra om det börjar brinna, säger John Rosendahl, ansvarig för byggskadeavdelningen på LF Norrbotten.

Därför ska man ha återsamlingsplats och utrymningsplan

När det börjar brinna inomhus ska man ta sig ut så fort som möjligt. En återsamlingsplats är en plats utanför huset där man samlas och kontrollerar så att alla har kommit i säkerhet.

– Kommer man ut ur branden som förälder, och inte kan se sina barn, så springer man givetvis in igen för att leta rätt på dem. Då utsätter man sig själv för livsfara. Just därför är det så otroligt viktigt med en återsamlingsplats, förklarar John Rosendahl.

Har man en utrymningsplan kan alla komma överens om hur man bäst tar sig ut ur huset och vilken väg man ska ta för att komma till återsamlingsplatsen på bästa sätt. 

– Alla i familjen måste veta hur man tar sig till återsamlingsplatsen om det är rökutveckling och brand i hemmet. När räddningstjänsten kommer till platsen så vet man att huset är tomt om man kunnat räkna in alla vid återsamlingsplatsen, säger Bengt Nilsson, räddningschef på Bodens kommun.

Så involverar man barnen

När det brinner måste barnen veta vad som gäller. Man ska inte springa och gömma sig i huset utan man ska veta hur man genast tar sig ut.

– För barn handlar mycket om repetitionen. Man ska förklara för barnen hur försiktig man måste vara när det brinner och vad som kan orsaka brand i hemmet, förklarar John Rosendahl.

Bengt Nilsson menar att man inte får göra brandövningen för dramatisk för barnen:

– När vi träffar barn i unga åldrar är de oftast ruggigt intresserade och gör precis som du säger åt dem att göra. Man måste vara pedagogisk och lite mjuk när man brandövar med barn.

 

En liten kille balanserar med sin förälder på återsamlingsplatsen

En liten kille balanserar med sin förälder på återsamlingsplatsen.

 

Det här kan man göra för att själv förebygga bränder

Det finns mycket man själv kan göra för att förebygga bränder. Några vanliga brandrisker i hemmet är torrkokning på spisen, överhettade mobiler och mobilladdare och eldstaden.

– Har man en eldstad i hemmet ska man hantera elden med varsamhet och man ska ta hand om askan när den har svalnat när man eldat klart. Det är lagkrav på att alla eldstäder ska vara besiktigade och godkända av en skorstensmästare. Skorstenar och eldstäder måste sotas och besiktigas regelbundet. Man ska även ta kontakt med sin hemkommun för att ta reda på vem som kan hjälpa en med detta. Var noga med att läsa och följa instruktionerna, särskilt för moderna braskaminer gällande vedmängd och eldningstid, berättar John Rosendahl.

Bengt Nilsson slår ett slag för brandvarnare och brandsläckare med pulver:

– Man ska testa sina brandvarnare flera gånger per år. Det finns tre saker du absolut ska ha hemma och det är brandvarnare, brandfilt och brandsläckare med pulver. Man ska absolut prova pulversläckaren någon gång ibland så att man vet att den fungerar som den ska. Det finns en instruktion bakom varje brandsläckare som talar om hur den fungerar. 

Därför ska man inte ladda elektroniska prylar över natten

– Idag har många barn hoverboards, elcyklar, drönare och andra saker som är köpta utomlands och där litiumjonbatterierna inte håller samma kvalitet och kan släppa ifrån sig giftiga gaser om det börjar brinna. Jag rekommenderar att man inte laddar något när familjen sover, säger John Rosendahl.

 

Här kan du göra brandkollen.

Den här utrustningen ska man ha hemma

  • Pulversläckare på 6 kilo
  • Brandfilt
  • En brandvarnare på varje våningsplan och utanför sovrummet 

Så förbereder du dig

  1. Bestäm en återsamlingsplats 
  2. Gör en utrymningsplan 
  3. Kolla era utrymningsvägar  

Brandövning

  1. Lämna bostaden 
  2. Ta det lugnt
  3. Samlas på en återsamlingsplats

 

Mest lästa artiklar