Annons
Nu börjar det bli dags att höströja i trädgården.
Nu börjar det bli dags att höströja i trädgården. Foto: Kerstin Engstrand

Dags för höströjning i trädgården

Höströj i trädgården. Svala dagar, höstsol och doftande mylla gör att trädgårdspysslet blir extra skönt. Och den tid du nu ger din trädgård har du mångdubbelt igen nästa vår!

Av: Kerstin Engstrand, 29 augusti 2012

Låt löven skydda

Löv faller plötsligt i mängd. Löven på gräsmattan kan du snabbt räfsa in under buskar och häckar. Där får de ligga tills i vår. Det som inte har förmultnat i vår kan då lätt rensas bort när när vitsippan blommar. I rabatterna kan de ligga kvar och bilda ett skyddande täcke. Klätterväxter och rododendron får också ett skyddande lager av löv.

Stäng av utevattnet

Så fort frostrisken börjar närma sig är det hög tid att stänga av utevattnet och koppla bort vattenanslutningar och ta in pumpar till fontäner och pool. Vatten expanderar när det fryser. Även luftpumpar ska kopplas ifrån.

Annons

Töm krukorna

Gjutjärnskrukor tål att stå kvar utomhus. Är de planterade med perenner, som alunrot, klarar även växten att vara kvar i krukan. Plastkrukor klarar också vintern medan lerkrukor med sprickor och/eller dekor och glaserade krukor ska tömmas. Har du planterat perenner i dina krukor kan de med fördel vinterförvaras planterade i en rabatt för att grävas upp i vår igen och pryda krukan på nytt. Glöm inte att märka ut var du satt dina växter.

Skydda mot frost   

Nu börjar det bli hög tid att följa väderleksrapporterna lite extra. När man varnar för lokal frost så måste dahlior, Afrikas blå lilja och andra frostkänsliga växter skyddas. Hinner du inte gräva upp dem, täck med en gammal filt, en billig fleecefilt, med fiberduk eller med en kartong. Gamla klädgarderober fungerar också bra!

Ge godis till rabatterna

En bra jord ska vara lagom porös och lagom vattenhållande. Om det är gott om daggmask i jorden är det tecken på att jorden är bra och humusrik. Daggmaskar gör gångar i jorden vilket underlättar för vatten och luft att cirkulera i jorden. Saknar du daggmasken, gräv då ner kogödsel och kompost. Det gynnar även nyttiga mikroorganismer.

Ta hand om fallfrukten

Plockas upp, och det som inte är fräscht för att ätas läggs på komposten. Halvruttna äpplen älskas av sniglar och snäckor, särskilt mördarsniglar.

Plantera nytt


Foto: Istockphoto

Kan man fortfarande plantera? Ja, krukodlade plantor går alltid bra.  Annars kan man långt in på hösten plantera barrotade plantor av lövfällande träd och buskar så länge tjälen inte har gått i jorden. Oftast innebär det exempelvis upp till växtzon 4 att man kan plantera i november månad.  Häckplantor säljs oftast barrotade och just häck är mycket bra att plantera på hösten. Så passa på och fyll igen dina hål i trädgården.

Boosta med gräsklipp

Man tager vad man haver. När temperaturen går under 10 grader så växer gräset inte längre. Sista klippningen ska inte vara för hög men inte heller för lågt, 4 cm klipphöjd är lagom inför vintern och låt inget gräsklipp ligga kvar på gräsmattan. Räfsa upp gräsklippet och lägg det i rabatterna. Gräsklipp är suveränt att förbättra jordens struktur med. Och vill du inte se gräsklippet så gräver du ner det i jorden istället.

Gräv upp!

Innan frosten kommer är det dags att ta hand om dahliaknölarna. Övervintra dem mörkt, torrt och svalt, inbäddade i fin sand (finns att köpa i både trädgårds- som djurbutiker). Undvik torv som håller för mycket fukt. Torra ormbunksblad är annars en klassiker att bädda in växter som fuchsia och lökar med.

Finklipp löven på gräset

Har du ändå löv ”över” på gräsmattan, kan du köra över dem med gräsklipparen så att de finfördelas. Det finklippta kan ligga kvar på gräsmattan.

Snigel­bekämpa!

Mördarsniglar och pantersniglar övervintrar en bit ner i jorden, i komposten, under trätrall och i sprickor i murar. Plocka de du hittar nu, även de små, för det är de yngre som kommer att överleva vintern. Sprid också ut snigelmedel, typ snigelfritt där du vet att de brukar påträffas. Snigelfritt innehåller ett medel som gör att sniglarna tappar aptiten. Ända tills temperaturen är runt 8 grader är sniglarna aktiva. Och de vaknar i vår när vitsippan blommar.

Förnya med höstväxter!

Alunrot är en tacksam växt som platsar såväl i kruka som i rabatt. Den finns i en mängd olika bladfärger. Oftast ingår alunrot i butikernas höstfägringssortiment så nu kan du passa på att förnya dina krukor. Välj helst de sorter som går i röda, gröna eller vinröda toner. De är härdigare än de som går i ljust brunt. Och du kan vinterförvara dem i rabatten.

Gräv lerig jord!


Foto: Istockphoto

Är din jord lerig är det bra att höstgräva, dels för att jordkockorna fryser sönder, dels för att man i så fall ska passa på att gräva ner sista blasten från grönsakslandet, löv, gräsklipp och fallfrukt som inte är angripen. Det bryts det ner på plats och i vår ser man knappt några spår av det nergrävda. Växtresterna förbättrar lerjordens struktur ytterligare. Har du sniglar så vänta så länge du kan, de övervintrar i håligheter i jorden. Höstgräver man tidigt så finner de lätt mängder av lämpliga övervintringsställen. Har du normal trädgårdsjord behövs ingen höstgrävning.

Ogräsrensa!

Bra motion är att använda några timmar med att rensa bort ogräset. Då kan du ta det lugnare i vår. För nu, när jorden är fuktig är det lätt att få upp maskrosor med hela rötter och annat ogräs. När allt ogräs är borta och jorden är fuktig men fortfarande varm så kan du också passa på att lägga på barkmull, ett tjockt lager om 5 centimeter, för att skydda mot nästa års ogräsinvasion.

Tvätta staket och grindar

En smutsig grind är ingen vacker syn och en klar ovälkommen signal. De tvättas lätt av med ljummet vatten med lite vanligt handdiskmedel. Använd vanlig diskborste att gnugga med. Det är alltid roligare att komma hem och mötas av en ren grind eller staket!

Sista potatisskörden

Den sista, sena potatisen brukar inte skördas förrän blasten lägger sig och då alla vid ett och samma tillfälle. Gräv försiktigt upp dem med en grep. Spola dem fria från jord och låt torka innan de förvaras svalt, 5–7 grader, och mörkt.

Bekämpa svamp

Svamp i gräsmatta och rabatter är oftast inte kantareller, tyvärr. Uppkommer om det är fuktigt och blött, och/eller gräsmattan lider av näringsbrist. Svampen växer oftast i ringar, så kallade häxringar. Det är inte lätt att få bukt med svampen, men ett beprövat recept är att i en tioliters hink med vatten blanda i 1 dl Atamon, konserveringsmedlet som du köper i matvarubutiken. Några säger att det blir ännu effektivare om man också blandar i 1 dl sköljglans till diskmaskin i blandningen. Gör hål i jorden där svampen växer – en grep fungerar bra – och vattna därefter ut blandningen.

Låt stå!

För den vackraste vinterträdgård, låt perennernas fröställningar stå kvar. De skyddar plantorna mot vinterkylan. Först i vår, när vitsippan blommar, klipps de ner. Detta gäller särskilt kryddväxterna fransk dragon och oregano samt prydnadsgräs. Prydnadsgräs, som japanskt gräs, ruttnar om de klipps ner på hösten. De ska alltid stå kvar som de är.  Fröställningarna är också en klar skönhetstillgång under vintern, särskilt dagar med rimfrost då de vajar som gnistrande hav.

Skörda och beskär vinet!


Foto: Istockphoto

Bäst smakar vindruvorna om de har fått en eller ett par kalla nätter, runt fem plusgrader. Och finns det något härligare än att i slutet av november beskära sina druvrankor? När bladen fallit, och vinstockarna har gått i vintervila är det dags att beskära den gångna sommarens nya skott. De ska klippas ner till 50 centimeter.

Plantera nästa års super­kombination!

Nu på hösten kan du ta chansen att förbereda en ny växtkombination i din trädgård. För oftast räcker det med att två växter blommar samtidigt för att hela trädgården ska kännas ”blommig”. En sådan suverän kombination är kirgislök och trädpion.

Lila utropstecken: ­kirgislök

Dessa stora lila bollar storlek lyser upp i rabatten, nästan som utropstecken står de där och väcker ens nyfikenhet i maj-juni. Saknar du det där lilla extra i rabatten- ja då är allium något att satsa på. De ratas även av rådjur.

Allium är ett stort släkte, där ingår både vitlök och gräslök. Av de dekorativa sorterna är kirgislöken, Allium aflatunense, som länge även rekommenderats som sorkavskräckare.

Trivs i mullrik jord. Sorten 'Purple Sensation' är en av de bästa. Lökarna sätts nu på hösten på ett djup motsvarande tre gånger lökens höjd.

Förförisk skönhet: ­trädpion

Det finns buskar som gör att man bara stannar upp och tittar, och njuter. Trädpionen, eller buskpionen som den också kallas, är en sådan, med blommor stora som tallrikar. Trädpionen ska man ha nära sin uteplats så att man i lugn och ro lätt kan njuta av dess blomprakt.

Bästa planteringsläge är sydväst eller sydöst. Köp ett stort exemplar, då blommar den tidigare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 augusti 2012 Kerstin Engstrand
Annons
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]