Annons
Foto: iStockphoto

Vi i Villa-testet: Den lättaste häcksaxen är bäst

När du köper ny häcksax bör nyckelordet vara ergonomi. Vi i Villa har testat fem häcksaxar. Testvinnaren väger bara 3 kilo och är lätt att hantera.

Av: Thea Jessen Kristensen, ViV nr 5/2011, 09 maj 2011
Häckklippning är en av de mer krävande uppgifterna på tomten. Du böjer ryggen för att klippa den nedre delen av häcken, sträcker dig för att nå den övre delen och förflyttar dig i sidled medan du klipper. Kort sagt: du rör dig hela tiden.

Testvinnaren från Black & Decker får fyra av fem möjliga villor. Det har vi flera anledningar till, men det som fällde utslaget var den låga vikten. Saxen väger endast 3 kilo och lätt att hantera.

De fyra sladdförsedda maskinerna har ett fäste för förlängningssladden. På häcksaxarna från Bosch och Black & Decker satt sladden som berget, men på de andra två satt sladden löst och efter klippningen hade den lossnat från fästet. Det känns inte riktigt tryggt. Den bensindrivna häcksaxen var starkast, men vi tycker att det är onödigt för vanliga villaägare med normalstor tomt att skaffa en bensindriven modell, för de fyra andra är tillräckligt starka.

Så testade vi:

Annons

Vilken elektrisk häcksax ska du köpa för att trimma din häck? Vi bad några tillverkare att välja den bästa modellen för klippning av cirka 180-200 cm hög och 15 m lång liguster. Varje häcksax bedömdes med tanke på ergonomi, styrka, hantering och ljudnivå. Vi har dock inte testat maskinernas hållbarhet eller livslängd.


Betyg 2. 1 799 kronor, Gardena ErgoCut.

Svårt att vrida handtaget

Gardena ErgoCut 48

Motor: 230 V
Effekt: 550 W
Ljudnivå: 94 dB(A)
Svärdlängd: 48 cm (laserskurna knivar)
Max. kvistdiameter: 27 mm
Ergonomi: Svärdfästet kan vridas 90 grader åt båda höger och vänster sida för höger- och vänsterhänta, och för bekvämare hantering.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och svärdskydd vid spetsen som skyddar mot rekyler.
Vikt: 3,7 kg
Hantering: Lätt att klippa med, men svårt att vrida svärdfästet.
Vårt intryck: Förlängningssladden hade nästan lossnat när vi hade klippt färdigt. Handtaget har utformats annorlunda, men känns rätt skönt. Spärren för att vrida svärdfästet sitter på den ”fasta” delen av häcksaxen, och därför är det svårt att vrida fästet utan att lägga ifrån sig häcksaxen på ett underlag. Klipper kraftigt, snabbt och effektivt.
www.gardena.comHåller fast förlängningssladden

Betyg 3. 1 699 kronor, Bosch.

Bosch AHS 600-24 ST

Motor: 230 V
Effekt: 600 W
Ljudnivå: 93 dB(A)
Svärdlängd: 60 cm (laserskurna och diamantslipade knivar)
Max. kvistdiameter: 24 mm
Ergonomi: Fasta handtag men det sitter dödmansgrepp på både vänster och höger halva av det främre handtaget. Därför kan man lätt vrida häcksaxen efter behov.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och svärdskydd vid spetsen som skyddar mot rekyler.
Vikt: 4,2 kg
Hantering: Lätt att arbeta med.
Vårt intryck: Tung, faktiskt den näst tyngsta häcksaxen i testet. Man blir snabbt trött i armarna. Häcksaxen klipper bra och snabbt med det långa svärdet. Fästet för förlängningssladden är stramt – bra med tanke på säkerheten. En mycket bra häcksax, men tung. Slutbetyget blir därför tre villor av fem möjliga.
www.bosch.se


Betyg: 4. 899 kronor, Black & Decker.

Liten, lätt och smidig

Black & Decker GT501

Motor: 230 V
Effekt: 500 W
Ljudnivå: 98 dB(A)
Svärdlängd: 51 cm (laserskurna och diamantslipade knivar)
Max. kvistdiameter: 20 mm
Ergonomi: Två fasta handtag
Säkerhet: Tvåhandskontakt och transparent skyddskåpa framför det främre handtaget.
Vikt: 3,0 kg
Hantering: Enkel att arbeta med.
Vårt intryck: Med en vikt på endast 3 kg är detta den lättaste häcksaxen i testet, och det är en oerhörd fördel när man klipper en hög eller lång häck, som annars tröttar ut musklerna. Förlängningssladden sitter fast ordentligt under hela arbetet. Eftersom häcksaxen är så liten, har det ingen betydelse att man inte kan vrida handtaget, som kan man på de andra häcksaxarna i testet. Klippresultatet blev snyggt. Vi utser Black & Decker GT501 som vinnare.
www.blackdecker.se


Betyg: 3. 4 500 kronor, Husqvarna.

Grabbig dröm om hästkrafter

Husqvarna 123 HD65X

Motor: bensindriven, 0,5 l bensintank (2 taktsbensin) och bränslepump.
Effekt: 0,8 hk
Ljudnivå: 95 dB(A)
Svärdlängd: 60 cm
Max. kvistdiameter: 28 mm
Ergonomi: Bakre handtaget kan vinklas.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och en liten skärm vid svärdfästet som skyddar händerna.
Vikt: 5,2 kg
Hantering: Lätt att arbeta med.
Vårt intryck: Här får du stor rörelsefrihet eftersom du slipper förlängningssladd. Motorn snurrade igång på första rycket. Med en vikt på hela 5,2 kg är det den tyngsta häcksaxen i testet. Styrka och klippresultat är suveränt. Till lättare häckar runt villatomten är det kanske överdrivet att använda en bensindriven häcksax. Den är däremot det perfekta valet om du har en mycket lång eller grov häck.
www.husqvarna.se


Betyg: 3. 999 kronor, Ryobi.

Robust med lövfösare

Ryobi 600 RL

Motor: 230 V
Effekt: 600 W
Ljudnivå: 102 dB(A)
Svärdlängd: 60 cm med laserskurna och diamantslipade knivar.
Max. kvistdiameter: 27 mm, antiglidförsedda skär. Med lövfösare, som hjälper till att hålla undan de klippta grenarna under arbetet.
Ergonomi: Bakre handtaget kan vinklas 90 grader åt både vänster och höger sida.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och en skärm bakom svärdfästet som skyddar händerna.
Vikt: 3,4 kg
Hantering: Mycket enkel att arbeta med.
Vårt intryck: Har testets enklaste hantering av vridbart handtag. Du kan ställa in det utan att flytta händerna, men du måste släppa strömbrytaren. Klippningen går mycket snabbt och effektivt. Förlängningssladden hålls säkert på plats under hela klippningen.
www.ryobitools.eu

Fotnot: priserna baseras på uppgifter från www.prisjakt.se men kan variera mellan olika återförsäljare.

Betygsskala

Vi ger högst 5 poäng. Betyget är en sammanvägning av kapacitet och pris.

1 = En besvikelse
2 = Acceptabel
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Suverän

Köpinformation:

Black & Decker www.blackdecker.se 031-68 60 00

Bosch www.bosch.se 08-750 15 00

Gardena www.gardena.com 08-738 64 00

Husqvarna www.husqvarna.se 08-738 64 00

Ryobi www.ryobitools.eu


Vi i villa tipsar dig

09 maj 2011 Thea Jessen Kristensen, ViV nr 5/2011
Annons
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]