Annons

Bibliotek i fickan – nästan

I och med Apples lansering av iPad har läsplattorna blivit aktuella igen. Frågan är bara om de kan ersätta böcker och tidningar.

Av: Gisle Orlund, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se december -10, 03 maj 2010

Läsplattorna har funnits i flera år. Även om många av oss teknikintresserade och prylfånar tycker att konceptet är alldeles lysande, måste de flesta av oss medge att det inte riktigt räcker för att de ska vara bra produkter. Det har de åtminstone inte varit fram tills nu. Bara under det senaste året har läsplattornas kvalitet blivit väsentligt högre och bilden du tittar på är markant förbättrad.

I och med lanseringen av Amazon Kindle tog elektronisk publicering och läsning fart på allvar. Även om denna inte säljs i Sverige går det att beställa den från utlandet, vilket ganska så många har gjort. Men Kindle är inte ensam på marknaden. Det finns många varianter som går att köpa här också. Ändå verkar det inte som om den här marknaden växer särskilt våldsamt. De elektroniska böckernas popularitet låter vänta på sig. Mycket av detta har säkert att göra med tradition, vi har ett nära förhållande till böcker.

Den traditionella boken har fortfarande en del fördelar jämfört med den elektroniska varianten. Först och främst är den lättare att läsa. Även om det skett enorma tekniska framsteg i läsplattorna så är fortfarande en tryckt sida på papper bättre att läsa än samma sida på en elektronisk skärm. Den analoga varianten är mer behaglig att läsa än den elektroniska. På detta område sker det mycket utveckling så just denna fördel kan nog minska inom ett par år.

Det finns en rad läsplattor på marknaden. Vi har kastat ett öga på två av dem. Även om det inte finns några testexemplar av Apples iPad ännu så har vi tittat på vad den har att erbjuda också.

Annons

Apple iPad

9,7-tums pekskärm
Upplösning: 1024 x 768
Vikt: 680–730 gram
WLAN och 3G (finns även utan 3G)
Pris: osäkert

Här kommer lite synpunkter på Apples iPad. Denna har vi inte testat ännu, men vi vet ganska så mycket om dess funktioner. Den skiljer sig från de renodlade läsplattorna genom att den på många sätt fungerar som en dator. Det betyder att den inte bara kan användas för att läsa böcker. Detta är en fördel på många sätt och vis, men vi är nyfikna på hur bra skärmen kommer att vara när man läser jämfört med det elektroniska bläcket som Kindle och Cybook använder. Det är inte alls säkert att kvaliteten kommer att vara lika hög hos Apple.

Det är dock ingen tvekan om att detta är en intressant enhet. Att en så stor aktör som Apple ger sig in på bokmarknaden kan bara vara positivt för spridningen av elektroniska böcker. Om vi får e-böcker från Apple i Sverige är inte säkert, men vi får hoppas att de anser att det är en så stor del av funktionaliteten att de lägger stora resurser på det.

Hur som helst ska det bli intressant att testa iPad så småningom. Inte bara med böcker utan också med film, bilder och musik. Tidningar lär också bli en spännande möjlighet.


Amazon Kindle DX. Pris: 3 500 kr plus avgifter. www.amazon.com.

Amazon Kindle DX

9,7-tums skärm
Wi-Fi och 3G
Vikt: 580 gram
Pris: 3 500 kronor plus avgifter

Det omedelbara intrycket av Amazon Kindle är att den är stor. Det är både positivt och negativt. Positivt är att den har en nästan 10 tum stor skärm – 9,7 för att vara exakt – vilket ger dig en läsyta som är behaglig. Negativt är att enheten är så stor att den inte får plats i en ficka. Du måste ha en väska för att frakta den i.

Den här enheten har inte bara stöd för trådlöst nätverk, den stöder 3G också. Här i Sverige är 3G bra, men om du ska ladda ned något utomlands så rekommenderar vi att du befinner dig i en trådlös zon, annars kan det lätt bli dyrt.

Kindle är en strålande läsplatta. Den är i dyraste laget för att bli en storsäljare och till skillnad från Apples iPad är användningsområdet låst. Om detta är en fördel eller nackdel får framtida tester av iPad utvisa. Det är sorgligt att vi inte kan köpa svenska böcker på Amazons enhet, och det sätter ju stora begränsningar. Den svenska bokmarknaden är trots allt betydande, åtminstone för svenskar. Detsamma gäller tidningar.

Plus
Stor och mycket bra skärm.
Trådlöst nät.
Bra batteri.
Hög lagringskapacitet.

Minus
Bara engelskt material.
Eget format.
Bräcklig.
Dyr.


Cybook Deluxe. Pris: 3 500 kr. www.riidoo.com.

Cybook Deluxe

6-tums skärm
175 gram
Inget trådlöst nät
Pris: 3 500 kr

Cybook-läsplattorna finns i flera olika varianter. Den vi har tittat på här heter Cybook Deluxe och kostar 3 500 kronor, men den håller på att ersättas av en nyare version som heter Cybook Gen3 Gold Edition och kostar 2 850 kr. Den senaste modellen stöder EPUB-formatet och arbetar lite snabbare.

Läsplattorna som säljs via svenska importören Riidoo är förprogrammerade på svenska och klarar EPUB-formatet. Det är naturligtvis en stor fördel att man kan ladda läsplattan med svenskt material. Det finns ett stort utbud av böcker att välja mellan, och även e-böcker man lånar på biblioteket fungerar.

Den här enheten stöder inte trådlösa nätverk av något slag. På detta område är Kindle ett solklart förstahandsval. Å andra sidan är lagringskapaciteten så hög att man kan lagra ett par hundra böcker, så egentligen är detta ingen betydande begränsning.

Cybook har inte någon pekskärm. Det betyder att du är beroende av knapparna för att manövrera runt. Det är inte optimalt, men detsamma gäller för Kindle. Cybook kommer ihåg var någonstans du slutade läsa förra gången, så det är inget problem, men ska du bläddra många sidor åt gången blir det lite krångligt.

Plus
Liten och bra.
Låg vikt.
Svenska böcker.

Minus
Inte trådlöst nät.


Läs testet i sin helhet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!

03 maj 2010 Gisle Orlund, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se december -10
Annons
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]