Annons

Håll värmen med braskamin

Mysbrasa, javisst, men braskaminen kan också vara en räddare i nöden vid strömavbrott.

Av: Susann Gson Engqvist, 28 november 2007

Tryggt och mysigt blir det med en braskamin hemma. Handöls nya,
Svanenmärkta gjutjärnsmodell 52T, är klädd med täljsten som håller
värmen i upp till åtta timmar. Planslipad kokplatta finns som tillval.
Asklåda är standard och kaminen är förberedd för uteluftskoppling.
Pris cirka 13 500 kronor. Nibe Brasvärme.

Som det folk av mörker och kyla vi svenskar är, står en braskamin på många husägares önskelista. Idag är det kanske främst mysfaktorn som lockar, men för många av oss symboliserar elden trygghet, kanske utan att vi ens är medvetna om det. För visst är det mysigt med en brasa, men man ska verkligen inte glömma att en braskamin också kan ge ett mycket välkommet värmetillskott, till exempel vid strömavbrott. Ett färskt exempel på detta är stormen ”Gudrun” som gjorde över en kvarts miljon hushåll strömlösa, vissa blev utan elektricitet i flera veckor. De lyckligt lottade som hade möjlighet till någon form av vedeldning i huset kunde snabbt få både varmt inne och möjlighet att värma mat. Ved fanns det ju gott om… Och även om vi förhoppningsvis slipper naturfenomen av Gudruns kaliber i framtiden drabbas ändå Sverige av i snitt 45 000 strömavbrott om året. 

 


Attityd 100 från Scandinavisk spismiljö finns både med lackerad stål- eller täljstensinramning. Pris cirka 24 000 kronor.

Annons


Gedigen gjutjärnskamin,
Scope från Keddy, med stor glaslucka i ett stilrent utseende. Har möjlighet till anslutning av uteluft till förbränningen och finns i två storlekar. Pris från cirka 17 000 kronor.

Värmer hela huset

– Dagens braskaminer är så pass effektiva att de gott och väl klarar att värma upp ett medelstort hus, berättar Björn Valentin, ordförande i Svenska Brasvärmeföreningen.

– Ny teknik, till exempel ”Clean Burn System” som finns i de flesta nyare kaminer, ser till att elden hela tiden förses med exakt rätt mängd syre för att maximera förbränningen. Det innebär att nyare braskaminer har en verkningsgrad på runt 80 procent. Detta kan jämföras med en öppen spis, utan insats, som har en verkningsgrad på cirka 5 procent, eller en äldre braskamin med en kanske 50-procentig verkningsgrad.

Enligt Björn Valentin är det alltså, rent teoretiskt, möjligt att värma upp sin villa med enbart en braskamin, i alla fall så länge temperaturen inte kryper ned alltför lågt på minusskalan. Men då krävs givetvis att man har god värmespridning samt att man eldar kontinuerligt.

– För de flesta av oss, som arbetar borta och inte kan elda dagtid, är detta knappast realistiskt. Men att sänka sina värmekostnader med ungefär hälften, om man har tillgång till billig ved, är ingen omöjlighet, fortsätter Björn Valentin. Elda ett par brasor på morgonen, när du kommer hem har temperaturen kanske krupit ned till 17-18 grader, men under den timme det tar att få upp värmen igen kan man ju klä sig lite varmare istället. Har du ett eluppvärmt hus med termostater kan du oftast sänka termostaterna till runt 18 grader och sedan elda när det behövs. Ett par grader i sänkt grundtemperatur gör tusenlappar i minskad energikostnad.


Rund täljstenskamin i stram design. Lotus M4 från Scandinavisk spismiljö finns i flera storlekar och kostar från cirka 30 000 kronor.


Arcade från Keddy
är tillverkad av olivinsten vilken har liknande egenskaper som täljsten och kan lagra värme i upp till 9 timmar. Kaminen är klädd med granitkeramik som du själv kan sätta din prägel på och klä med till exempel mosaik eller kakel. Pris cirka 29 000 kronor.

Miljövänligt, eller?

De som hänger med i miljödebatten vet att Naturvårdsverket gärna ser restriktioner i så kallad småskalig vedeldning. Men med detta menas inte eldning i braskamin, det är de gamla vedpannorna för totaluppvärmning, utan ackumulatortank, man vill åt. En ny braskamin släpper dessutom bara ut ungefär 10 procent av den mängd koldioxid och sotpartiklar som dess äldre föregångare från 60- och 70-talet gör. Att byta den gamla braskaminen mot en modern blir alltså inte bara ett estetiskt lyft, utan skonar både plånboken och miljön på sikt.

– Idag är de flesta brasvärmekunder väldigt uppmärksamma när det gäller det här med miljön, konstaterar Björn Valentin, som tycker att detta är positivt.

– Vi ser gärna att branschen talar mer om miljömärkning och konsumenternas efterfrågan styr ju utbudet. Idag är till exempel alla Conturas braskaminer Svanenmärkta.  

– Egentligen har ju en braskamin ingen begränsad livstid, det beror helt och hållet på hur hårt man eldar den. De flesta spontaneldar ju mest och då kan den gott och väl hålla i 30 år, fortsätter Björn Valentin. Men som sagt, ny förbättrad teknik är ett gott skäl till att låta den gamla trotjänaren gå i pension.

Att byta ut den gamla braskaminen mot en ny kan alltså vara lönsamt på många vis, men så lukrativt som det är i vårt grannland Norge är det inte. I Oslo får man nämligen 3 000 kronor i konverteringsstöd om man byter till ny brasvärmeutrustning. Allt för att skona utomhusluften och miljön. Över 70 ton i minskade utsläpp är resultatet hittills. Kanske något för svenska myndigheter att ta efter?


Ny Svanenmärkt Conturamodell, med sidor i borstad aluminium och rostfri ovansida. Som tillval finns aluminiumsockel, fläkt och uteluftskoppling. Pris cirka 20 000 kronor.


Xeoos Twin Fire brinner med två eldar
vilket enligt tillverkaren ger världens bästa förbränning och minimalt med utsläpp (CO-värde 0,05 procent). Eftersom förbränningen sker omvänd och i två omgångar, först av veden och sedan av rökgaserna blir verkningsgraden också mycket hög, cirka 90 procent. Twin Fire finns i nära 300 olika varianter, pris från cirka 27 000 kronor.

Välj rätt braskamin

Det vanligaste materialet på braskaminer är gjutjärn eller täljsten, det sistnämnda med fördelen att stenen lagrar värmen längre. Det finns också braskaminer med en kombination av materialen. För den som söker något utöver det vanliga kommer alltfler modeller med mer eller mindre fantasifulla utformningar, men här gäller det att inte bara falla för en häftig design. 

– Försäkra dig om att kaminen du väljer är anpassad till våra svenska förhållanden, råder Björn Valentin. Exempelvis krävs bara ett CO-värde på 1 procent för att braskaminen ska få säljas med så kallad CE-märkning, men för att klara de svenska skorstensfejarmästarnas besiktning, vilken alla nyinstallerade braskaminer måste genomgå, krävs ett CO-värde på maximalt 0,3. Likaså är det ju som alltid tryggt att köpa av ett välkänt företag med många år på nacken, då vet man att det finns kvar om man behöver service eller reservdelar i framtiden.

Godkänt gör-det-själv

Är man någorlunda händig kan man mycket väl installera sin braskamin själv, många modeller säljs i byggsats. Men givetvis ska du alltid kunna få hjälp med installationen av butiken du handlar från. Tänk också på att du måste göra en bygganmälan till kommunen innan du påbörjar installationen. Det brukar ta 3-4 veckor att få godkänt. När installationen sedan är klar ska braskaminen godkännas av skorstensfejarmästaren innan den får tas i bruk. Sedan är det bara att tryggt slå sig ned vid brasan och njuta.

Elda rätt

För att få en riktigt bra brasa är det viktigt att du tänder den på rätt sätt. Använd mycket finhuggen ved, stapla den luftigt, gärna korsvis, och ha luckan lite på glänt de första 15 minuterna. När elden sedan tagit sig fint och brinner med stabil låga kan du fylla på med grövre ved – torr förstås! – och stänga luckan.

Nya regler för skorsten

Sedan drygt ett år tillbaka har Boverket infört nya regler för placeringen av skorsten i förhållande till huset. Numera räcker det att skorstenen avslutas minst en meter över taktäckningen (det vill säga takpannorna eller dylikt), tidigare krävdes en meter över taknocken. Skorstenens topp måste dock vara minst i samma nivå som taknocken. Det går också bra att vinkla skorstenen upp till 45 grader.

Liten ordlista

Verkningsgrad mäts i procent och anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme och kommer rummet tillgodo. Bra värden är 70-80 procent.

• Effekt mäts i kW (kilowatt) och är ett mått på hur mycket värme kaminen avger. Oftast anges ett effektintervall (2-8 kW) som talar om att om du eldar hårt ger kaminen 8 kW och om du eldar på ”sparlåga” ger den 2 kW. Ett bastuaggregat på full effekt brukar ge ungefär 5 kW.

CO-värde anger hur mycket koloxid som blir kvar efter för- bränningen. Ju lägre CO-värde desto bättre förbränning och verkningsgrad. En braskamin måste ha ett CO-värde på maximalt 0,3 procent för att bli godkänd, 0,2 procent för att klara Svanenmärkning.

Fakta

Vi i Villas skorstens- och ventilationsexpert Petri Tuomela, Teknisk konsulent vid Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund har gett oss lite mer fakta kring begreppen CE-märkning och installationsbesiktning av eldstäder och skorstenar.

CE-märkning

Frihandelsreglerna inom EU säger att en vara tillverkad inom ett medlemsland automatiskt får marknadstillträde inom alla länder. Men detta gäller inte varor som kan vara farliga vid användning. Eldstäder och skorstenar räknas till dem. Istället har man enats om standardiserade kravnivåer. En vara som uppfyller kraven i en standard får CE-märkas och säljas inom hela EU. CE-märkningen är en deklaration av egenskaper och rätt användningsområde, men inte ett godkännande.

Kaminer kan CE-märkas. Det finns två klasser när det gäller miljökrav: Klass ett, som är den bästa, kräver ett CO-värde på 0,3 procent. För klass två räcker ett CO-värde på 1 procent. Varje land får själv bestämma vilken av klasserna man tillåter. Sverige har valt att bara tillåta miljöklass ett. Därför har CE-märkta klass två kaminer inget användningsområde i Sverige. De får säljas, men inte användas.

Installationsbesiktning av eldstäder och skorstenar

CE-märkningen bygger på EG-direktiv som de svenska byggreglerna är samordnade mot. En viktig grundtanke är rätt användningsområde. Tillsynen av att eldstäder och skorstenar blir rätt installerade och har rätt användningsområde görs av varje kommun. Eldstäder och skorstenar kontrolleras normalt av en fristående sakkunnig person som på byggnadsnämndens initiativ intygar att installationen uppfyller alla regler, även de om miljö. Det är vanligt att fristående sakkunniga är auktoriserade skorstensfejarmästare.

Köpinformation

Contura, www.contura.se
Handöl, www.handol.se
Keddy, www.keddy.se
Nibe brasvärme, www.nibefire.se
Scandinavisk spismiljö, www.spismiljo.se
Xeoos, www.xeoos.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007 Susann Gson Engqvist
Annons
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]