Annons
Ett snyggt kök med bra arbetsytor från Ikea. Skåpsluckor Abstrakt, röd.
Ett snyggt kök med bra arbetsytor från Ikea. Skåpsluckor Abstrakt, röd.

De bästa kökstipsen

Tänk på det här när du planerar ditt nya kök – resultatet blir så mycket bättre.

Av: Johanna Wieslander, februari -06, 23 augusti 2012

Att köpa ett nytt kök är ett stort beslut och också en stor investering. Det är därför klokt, för att inte säga nödvändig, att ta sig tid och tänka till ordentligt innan man slår till. Idag är dessutom valen man måste göra fler än någonsin då man planerar ett nytt kök. Stil, färg, material, finesser och funktion – allt ska väljas. Vill du ha ett öppet kök där lördagskocken kan underhålla glada gäster? Eller vill du ha ett arbetskök där matlagningen sköts på ett ställe och där matplatsen ligger för sig?

Det första man ska göra är att skriva en kravspecifikation på sitt kök. Vissa köksleverantörer har färdiga underlag till hjälp där man svarar på frågor och kryssar i rutor. Sedan måste man bestämma sin budget. Vet man vad man önskar och hur mycket det får kosta kan sedan en professionell kökssäljare presentera smarta lösningar och förslag för just dig.
Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Unna dig finesser – det är ofta det där lilla extra som i slutändan förhöjer känslan i köket! En duschkran ger ett snyggt och proffsigt intryck. Här duschkranen Hjuvik från Ikea.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Sätt mikron på rätt höjd för barnen, men planera även in rit- och leksakslådor i köket, redan från början. Det är ju här barnen kommer vara. Sockellådan från Marbodal.

Satsa på bra arbetsytor

Annons

Det vanligaste problemet i ett kök är brist på arbetsyta, säger Helena Karlsdotter på Marbodal Kök i Stockholm. Det är därför viktigt att planera köket med hänsyn till att skapa så effektiva ytor som möjligt. En arbetsyta bör hänga ihop och helst vara i ett och samma material. Undvik alltså skarvar mitt i en arbetsyta, det gör att den känns mindre. På sidorna av spisen och kylskåpet är det viktigt att ha avställningsytor för kastruller och matvaror. I vissa kök är den trånga sektorn väggens längd och inte rummets storlek – då kan det vara läge att välja en djupare bänkskiva för att vinna arbetsyta, tycker Helena Karlsdotter.

Generellt kan sägas att avståndet mellan arbetszonerna (kyl/frys, häll/ugn, diskho/diskmaskin och ugn/mikro) måste vara lagom långt. Diskmaskinsluckan och kylskåpsdörren ska kunna öppnas samtidigt utan att de krockar. Diskmaskinen och spisen behöver inte vara så nära varandra. Däremot är det en stor fördel om diskmaskinen är nära matplatsen för att smidigt kunna fyllas med smutsigt porslin.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Bra belysning över arbets-bänkarna är viktigt i ett väl-planerat kök och att man inte lämnar några ytor oupplysta. Här köket Brahe Ek från Kvänum.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Generöst med eluttag är viktigt – man kan aldrig få för många! En smart uppdragbar lösning är en Powerport från Evoline.

Stenskivor blir allt vanligare som bänkskivor i kök. Det är snyggt men framförallt praktiskt; man kan ställa ner varma plåtar och kastruller direkt på bänken utan att göra märken. Sten är dock dyrt i jämförelse med andra material, som till exempel laminat. Det som gör att priset på stenen blir extra dyrt är om man behöver skära ut hål i stenen för till exempel diskho, kran eller diskmedelspump. Laminat kan man själv såga i medan sten måste skäras till på stenfirman.

Träskivor ger ett varmt intryck men behöver oljas in och tål inte alltför mycket vatten. Vilken bänkskiva du väljer påverkar totalkostnaden en hel del, så tänk till en extra gång och väg för- och nackdelar.
Satsa på att få en jämn belysning över alla arbets- och bänkytor. Det spelar ingen roll om ljuset kommer från halogenspotlights eller från lysrör, men välj gärna lysrör med ett varmt sken. Huvudsaken är att man inte lämnar några ytor oupplysta och mörka. En god allmänbelysning är också av stor betydelse; den allra bästa får man med välplacerade spotlights i taket.

Ett bra tips är dimmrar, så du kan reglera ljusstyrkan efter behov – från mysljus till full styrka.

10 tips för ett välplanerat kök

  • Gör en önskelista. Tänk igenom dina önskemål och vad du vill ha ut av köket.
  • Gör en budget. Bestäm hur mycket köket får kosta.
  • Prata med proffsen. Träffa en professionell kökssäljare och ta med önskelistan och budgeten.
  • Bra belysning. Satsa på riktigt bra belysning – och många eluttag.
  • Undvik skarvar. För att få effektiva arbetsytor – välj hela ytor i ett material.
  • Rit- och leksakslådor. Ge plats för barnen i köket och planera in utrymme för deras saker redan från början.
  • Höj upp diskmaskinen. Äldre och folk med onda ryggar skonas om diskmaskinen höjs upp 35 centimeter.
  • Viktigt med bänkskiva. Tänk till ordentligt om vilken bänkskiva som ska väljas.
  • Tänk långsiktigt. Var sparsmakad det gäller färger och material, det ska hålla länge.
  • Finesser. Satsa på någon finess (till exempel avfallskvarn, diskmedelspump eller handdusch). Det är ofta det där lilla extra som i slut-ändan förhöjer känslan i hela köket.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 augusti 2012 Johanna Wieslander, februari -06
Annons
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]