Annons

Surfa snabbare med bredband

Med bredband går det avsevärt mycket snabbare att använda internet än med ett vanligt modem. Men vad är bredband och hur kan man skaffa det? Vi reder ut begreppen!

Av: Anders Runesson, 05 februari 2004

Är din uppkoppling slö? Snabbare surfning och fast månadskostnad är två av fördelarna med bredband. Illustration Jens Grönberg

Mer än var fjärde svensk mellan 15 och 74 år har tillgång till bredband hemma, enligt en undersökning gjord av Mediavision under tredje kvartalet 2003. Är du en av dem så känner du redan till bredbandets välsignelser jämfört med en uppkoppling via ett vanligt modem.

Det går minst tio gånger snabbare att använda Internet, du surfar till en fast månadskostnad, du kopplas upp på nolltid och du blockerar inte telefonen när du är uppkopplad. Har du inte bredband hemma så finns det med andra ord all anledning att fundera på saken.

Annons

Olika brett bredband

Vad är då bredband? Generellt sett ett snabbt sätt att föra över stora mängder digital information mellan två punkter. I vardagslag är den ena av dessa punkter Internet och den andra din dator, och hastigheten betydligt högre än med ett vanligt modem.

En officiell definition av termen bredband saknas.

Överföringshastigheter som 500 Kbit, 2 Mbit eller till och med 5 Mbit per sekund nämns dock ofta i sammanhanget. Detta kan jämföras med de 56 Kbit/s som gäller för de flesta vanliga modem.

"K" står här för kilo (tusen) och "M" för mega (en miljon). 2 Mbit/s innebär då att två miljoner databitar förs över på en sekund, det vill säga 35 gånger fler än vid 56 Kbit/s.

Undersök hastigheten

Det är alltså viktigt att du undersöker vilken hastighet en tänkbar leverantör av bredband egentligen erbjuder. Sätt sedan hastigheten i relation till kostnaderna och till dina behov.

Om du exempelvis laddar hem mycket filer från Internet (musik, film, program med mera) är bredband ett måste. Skickar du mest e-post spelar bandbredden ingen större roll. Som en jämförelse kostar Telias billigaste bredbandsabonnemang 299 kronor i månaden, vilket motsvarar runt 40 timmars uppkoppling på lågpristid med ett modemabonnemang.

För att krångla till det hela lite så gäller den uppgivna hastigheten för bredband ibland endast nedströms, alltså för den data som överförs till din dator. Från din dator är hastigheten oftast lägre.

Ha även i minnet att uppgivna hastigheter är teoretiska sådana. I praktiken går det långsammare, eftersom Internet har en komplex uppbyggnad och det finns en mängd faktorer som påverkar hastigheten utanför bredbandsleverantörens eget nät.

Inte bara fördelar

Bredband är inte bara av godo. När allt går så snabbt är det lätt att bli sittande framför datorn längre än man tänkt sig. Eftersom avgiften är fast och man inte blockerar telefonen är det också lätt hänt att man lämnar datorn på kanske hela kvällen.

Är du uppkopplad länge, ökar inte bara elförbrukningen utan även risken att din dator blir attackerad.

Det kan handla om att någon försöker komma åt innehållet på din dator, eller rentav utnyttja den till ljusskygga aktiviteter utan att du vet om det. En brandvägg och ett antivirusprogram bör därför höra till standardutrustningen för den som har bredband.

Olika tekniker

Det finns ett antal olika tekniker för bredbandsöverföring. En och samma leverantör kan dessutom erbjuda skilda tekniker beroende på var du bor.

ADSL är en teknik för att föra över data via koppartråden i det vanliga telenätet. För detta behöver du ett ADSL-modem som du kopplar in mellan datorn och telefonjacket. Ett krav är att den telestation du är ansluten till är förberedd för ADSL, samt att avståndet till stationen inte är för långt.

Nackdelen med ADSL är att koppartråden begränsar kapaciteten. VDSL, där V står för Very-high-data-rate, är en efterföljare som klarar högre hastighet - upp till 50 Mbit/s i teorin.

Optisk fiber är den överföringsteknik som idag bedöms vara mest framtidssäker, och det av goda skäl. En enda fiber är tunn som ett hårstrå, men kan överföra lika mycket data som fem miljoner ADSL-anslutningar. Än så länge är detta en relativt ovanlig anslutningsform som mest dras in till villor i samband med andra anslutningar, exempelvis av fjärrvärme.

Satellit eller elnät

Bor du på landet kan satellitöverföring vara det enda alternativet. Tidigare har man varit tvungen att ha ett vanligt modem- eller ISDN-abonnemang för trafiken uppströms. Nu finns det emellertid dubbelriktat bredband via satellit, men räkna med att det kostar betydligt mer än de flesta andra alternativ. På grund av de längre svarstiderna passar satellitbredband heller inte bra till exempelvis online-spel.

Bredband via elnätet har varit på tapeten länge. Tekniken har tidigare varit dyr och gemensamma standarder saknats, men flera energibolag är på gång med att lansera detta.

Det finns även fler tekniker än ovanstående. Bredband via kabel-TV, ett lokalt nätverk (LAN) eller radiolänk är tre exempel.

Att välja rätt

Vilken typ av bredband som lämpar sig bäst för dig beror på var du bor. Eller snarare, var du bor avgör vilken teknik som finns tillgänglig. Av naturliga skäl är valfriheten störst i storstäderna och minst på landsbygden.

När du väljer leverantör är hastighet och månadskostnad viktiga faktorer, men det finns fler. Glöm inte att startkostnaderna kan variera. Undersök även övriga villkor, exempelvis bindningstiden samt om du kan byta leverantör av innehållstjänsterna. Det är också viktigt att tänka framåt. Har anslutningen och leverantören tillräcklig kapacitet för att klara framtida bredbandstjänster?

Stora möjligheter

Bredband kommer nämligen att erbjuda stora möjligheter i framtiden. Just nu handlar det kanske mest om att använda Internet på olika sätt men framöver kommer allt fler typer av digital information att kunna överföras via bredband. Det kan handla om TV-program, videotelefoni, att hyra och se filmer via bredband, nya möjligheter till arbete och utbildning på distans och mycket annat. Endast dina egna intressen och kanske plånboken kommer att sätta gränserna, inte tekniken.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
05 februari 2004 Anders Runesson
Annons
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]