Annons

Pyssla om trädgården inför vintern

Om du förbereder växterna för bistrare tider är det större chans att de klarar sig till nästa vår. Dags alltså att gå igenom trädgården och bädda in den som tack för den gångna säsongen.

Av: Britt-Louise Malm Foto Malm Reklam & Bild, 12 september 2003


Det finns mycket att ta itu med i trädgården på hösten. Alla vissna växtdelar i trädgårdslanden ska exempelvis rensas bort och läggas på komposten. Jorden i landen ska vändas och ogräset avlägsnas. Det är speciellt viktigt att få bort kvickroten som har en förmåga att sprida sig med rekordfart.

Snagga inte vid sista klippningen

Gräsmattan har förhoppningsvis varit frodigt grön under hela sommaren och när tillväxten börjar avta under senhösten är det dags för en sista klippning.

Öka då klipphöjden något. Om gräset snaggas klarar det kylan sämre. Låter man det å andra sidan stå oklippt, kan det långa gräset bli grogrund för exempelvis svampangrepp vilket kan ge gräsmattan fula kala fläckar. Lagom klipphöjd inför vintern är 4-6 cm. Kratta upp gräsklippet och lägg det på komposten.

Annons


Kupa upp jord runt rosornas stammar då klarar de vinterns kyla bättre.

Skydda växterna mot blåst och snö

Bygg skydd av exempelvis masonitskivor till trädgårdens allra ömtåligaste buskar som kanske annars har svårt att klara kyla, blåst och tyngden av snö.

Rosor klarar vintern bättre om du kupar upp jord nertill runt om själva stammarna. Om du har ömtåliga klängrosor, som är på gränsen att klara klimatet där du bor, kan du hjälpa dem ytterligare genom att binda säckväv runt hela plantan. Väven gör att rosorna inte luras att vakna för tidigt på våren vilket annars kan innebära att spirande skott fryser och dör. Granris på marken runt stammarna bäddar in rosorna lite extra.

Perenner som är extra känsliga för fukt, som exempelvis lewisia, bör för det första ha väldränerat under rötterna. För det andra kan det vara en god idé att lägga någonting över själva plantan som skydd mot snö och slask. En tegelpanna eller glasskiva som gillras med hjälp av pinnar kan bli ett effektivt skydd.


Om hösten är regnfattig är det extra viktigt att vattna alla barrväxter och buskar som har blad året om som exempelvis rododendron. Vattna ordentligt och låt växterna bunkra upp vätska inför vintern.

Vattna och täck med löv

Barrträd och buskar, som har blad året om, som exempelvis rododendron, kan behöva extra vatten om hösten varit torr. De här växterna skyddar sig mot kyla genom att avdunsta vatten genom blad och barr. Vattnet som dunstar bort ersätts genom det som växterna suger upp med rötterna. Om marken är stelfrusen får växterna svårt att ersätta vätskeförlusten. Häll på ordentligt med vatten. Täck sedan jorden med löv eller barkmylla, då stannar fukten kvar längre i jorden. Täckmaterialet förhindrar dessutom tjälen att gå för långt ner i marken. Var också noga med att vattna alla nyplanterade växter lite extra så att de hinner rota sig innan det blir tjäle i marken.

Vinterstäda dammen

Dammen behöver ses över innan vintern kommer. Städa bort löv och döda växtdelar. Om dammen är så grund att det är risk för bottenfrysning bör du ta upp känsliga växter och förvara dem inomhus i en hink eller liknande på sval plats. En annan lösning är att lägga i en värmare i dammens botten. Det är också en lämplig åtgärd om dammen innehåller fiskar. Ovanför värmaren bildas ett hål i isen som gör att vattnet syresätts och att giftiga gaser försvinner ur vattnet. Fiskarna kan matas så länge de är pigga. När vattentemperaturen kryper ner under -10oC går de flesta fiskar, som förvaras i dammar, i dvala och ska inte matas. Dammpumpen ska i de flesta fall inte vara igång under vinterhalvåret. Pumpen gör att det kalla ytvattnet dras ner till botten av dammen. Lägg gärna ett nät över dammen om den innehåller fiskar. Fisken blir annars ett lätt byte för måsar och katter innan de kvickar till ordentligt på våren.


Se över växthuset när odlingssäsongen är över. Kontrollera att alla glasrutor är hela och rensa bort skräp från rutskarvarna. Gör också rent växthuset ordentligt på insidan.

Lufta och rensa växthuset

Tänk på att även växthuset behöver en ordentlig genomgång innan vintern. Kontrollera att alla glasskivor är hela och passa på att rensa bort eventuellt skräp som fastnat i rutskarvarna. Om du ska behålla jorden till nästa säsong bör den vattnas igenom ordentligt så att skadliga halter av salter osv. från gödningsmedel dräneras bort. Gör ren alla planteringskärl som använts i växthuset eller ute i trädgården. Tvätta dem med en mild såplösning och skölj noga. Låt takfönster och dörr stå öppna några dagar så att växthuset får lufta ur ordentligt innan det stängs igen för denna gång.

Rensa bland redskapen

Släng de redskap som inte lönar sig att laga så slipper de stå och ta plats under vintern. Rengör de andra redskapen ordentligt. Smörj eventuellt in fria järnytor med lite fett så att de inte rostar. Tänk på var du lägger redskapen. Ingenting är så irriterande som när man full av iver står beredd att sätta igång vårbruket och redskapen inte går att finna. Det är inte heller roligt att hitta dem och konstatera att de är trasiga eller rostiga. Ge gräsklipparen en ordentlig genomgång, se sidan 77, så att den är fräsch och fungerar bra till våren.

Koppla bort vattenslangen från uttaget och häng undan den till nästa säsong. Om slangen får sitta kvar, kopplad till uttaget, under vintern är risken stor för att vattenutkastet fryser. Detta kan i sin tur innebära vattenskador i vägg och angränsande golv. Töm också ur vattentunnor och spannar och ställ dem upp och ner eller ta undan dem för vinterförvaring inomhus.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 september 2003 Britt-Louise Malm Foto Malm Reklam & Bild
Annons
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]