Juice är årets julklapp

Enligt HUI Research är Årets julklapp 2013 en råsaftcentrifug; en typ av juicemaskin. Vi tipsar om fem olika varianter och bjuder på lite nyttiga (och smarriga!) recept.


En råsaftcentrifug är en juicemaskin som används för att utvinna råsaften ur frukt, grönsaker eller bär. Du använder den för att göra juice enligt ditt helt egna recept.

Du lägger ner frukter och bär hela, har de skal tar du bort detta först och så gör maskinen juice och separerar allt fruktkött till en behållare du kan tömma. Namnet centrifug kommer av att fruktköttet avlägsnas genom att slungas ut mot sidorna av en centrifug innan det hamnar i behållaren.

Att göra juice går mycket snabbt, att diska en råsaftcentrifug kan däremot ta lite tid då vissa modeller har många olika delar du måste separera för att kunna göra rent ordentligt. Juicen du gör i din råsaftcentrifug är godast att dricka omgående men kan sparas i några dagar i kylskåp.

Vilken är bäst?

Det är viktigt att en råsaftcentrifug har bra funktion för att du ska kunna utvinna så mycket saft som möjligt, men stirra dig inte blind på Watt-antalet. Exklusivare varianter kan ha lägre effekt men en effektivare konstruktion som gör att de kan utvinna mer råsaft ur varje råvara du stoppar ner.

Råsaftcentrifuger säljs på de stora elektronikkedjorna och även i en del mindre köksbutiker. En del köksmaskiner har även en insats som gör att de kan användas som råsaftcentrifug och då kan på det sätet undvika att ha ytterligare en maskin i köket. En råsaftcentrifug kan kosta några hundralappar upp till det tiodubbla. Vi har samlat fem favoriter i olika prisklasser.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar