Måste man bjuda på kaffe? 6 vanliga frågor om hantverkare

HantverkareBjörn Christiernsson snickrar och byggleder i TV4:s Äntligen hemma. Här ger han dig tips på hur du får jobbet med din hantverkare att löpa smidigare.


Namn: Björn Christiernsson. Ålder: 35 år. Yrke: Snickare , arbetsledare, programledare för Äntligen hemma. Familj: Sambon Karolina, dotter Nova 2 år, beaglehundarna Rasmus och Jessie. Bor: Hyr villa men planerar för att bygga

Att få tag på en hantverkare är inte det lättaste. Och när man väl fått tag på någon hopar sig frågorna. Vi bad Björn från Äntligen hemma svara på några frågor om hur man ska bära sig åt för att få till ett bra samarbete.

1. Måste man skriva papper? Absolut. Målsättningen för både hantverkaren och byggherren är ju att slippa konflikter under byggtiden. Hyr man sina hantverkare på timme (löpande räkning) är frågor som restid, bilersättning och raster viktiga att få med i avtalet.

Man behöver också sätta ett start- och slutdatum för byggnationen. Vite är ofta att föredra. Väljer man istället att bygga efter ett fast pris ligger tyngdpunkten i avtalet mer på att beskrivningen av vad hantverkaren ska göra, blir bra. Vite rekommenderas även här. Blir det större ändringar under byggets fortskridande bör även det skrivas in i kontraktet.

2. Måste man bjuda på kaffe? Det leder ju sällan till några större rabatter, men jag har hört att över en kopp kaffe kan man finna vänner för livet, så självklart ska man göra det!

3. Varför tar det oftast längre tid än vad man har bestämt – och vad kan man göra för att det inte ska ske? Som jag ser det finns det tre anledningar till detta.

För det första: tidsmarginalen. Då det mesta vi gör sällan är en exakt vetenskap, speciellt inte i byggbranschen, måste vi alltid addera extratid till det vi gör. Finns inte den medräknad får man nästan räkna med att bli försenad. För det andra, valen: Under byggnationen måste det oftast göras en mängd små val. Till exempel: "här kan vi få in ett större fönster än vad vi trodde". Som kund väljer man till 90 procent det bättre alternativet – vilket ofta medför merjobb och därmed också tar längre tid. Den tredje och sista anledningen är den lilla tidsoptimisten i oss alla.

Annons

4. Vad ska man göra med hantverkare som inte dyker upp eller som ständigt är försenade? Vifta med avtalet och be dem ta sig i kragen! Finns inget avtal kanske man ska avbryta för att hitta nya hantverkare.

5. Hur hittar man en riktigt bra hantverkare? Man får gå på magkänsla tillsammans med referenser och lita på det.

6. Om man ber om referenser – vilka frågor är bra att ställa till referenspersonerna? Dela upp frågorna så du får en bredd. Typ hur det funkade med tider, kvalité på jobbet, hur kommunikationen fungerade och så vidare. Är firman och jobbar i närheten kanske ni får åka och hälsa på. Det kan ge en fingervisning om hur de jobbar.

11 mars 2010

0 Kommentarer

0

Mitt bästa hantverkarknep

Det är mycket att tänka på när man ska välja hantverkare. Här kommer några tips.

0

Så reklamerar du en hantverkare:

De rättigheter man har när man anlitar en hantverkare finns inskrivna i konsumenttjänstlagen. Man kan reklamera en hantverkare av många orsaker, exempel...

1

Stora hantverkarguiden!

Nämn ordet hantverkare och alla har en skräckhistoria att berätta. Men vad kan du själv göra annorlunda – och vilka krav har du rätt att ställa? Vi i...

0

Branschförbunden

Här hittar du olika branschförbund.

0

Tips & råd vid hantverkshjälp

Tips Råd Här finner du matnyttiga länkar som du kan ha hjälp av då du ska anlita hantverkare.

0

Sommarens bästa projekt är - jobbet du inte behöver göra själv!

Att göra något själv kan vara en riktig kick för egot, och ofta även för plånboken. Men många gånger verkar det enklare än vad det egentligen är och...

2

Få bukt med fuskbyggare!

Har du anlitat en hantverkare som inte gjort ett bra jobb? Står du med farliga elinstallationer och kapade bärande bjälkar?

0

Skriv avtal vid reparationer och ombyggnader!

Även den duktigaste hemmafixaren kan behöva professionell hjälp ibland. Men innan du anlitar en hantverkare är det bra att tänka efter före.

1

Vi i Villa tar krafttag mot svartjobben

Nu gör byggbranschen och Vi i Villa gemensam sak för att få bort oseriösa byggare från konsumentmarknaden genom konceptet "Hantverkshjälpen"

0

Skriv avtal med hantverkaren

För att råda bot på konflikter mellan uppdragsgivae och hantverkare har Konsumentverket tagit fram en blankett.