Försäkringsbolaget varnar: ”Ökad risk för vattenskador”

Se upp för dyra vattenläckage! De senaste åren har antalet vattenskador skjutit i höjden, till följd av både bristfälliga renoveringar och frostsprängda rör. Så här undviker du att drabbas.

vattenskada

Under pandemiåren var det många som passade på att utföra renoveringar hemma. Men tyvärr med bristande kompetens, har det visat sig. För de senaste åren har antalet vattenskador ökat markant, som en följd av bland annat felaktigt utförda vatteninstallationer. 

Hos försäkringsbolaget Gjensidige ökade andelen vattenskador med 45 procent mellan åren 2019 och 2021, och nu råder de allmänheten att se över sina VVS-installationer. 

Markus Ljungblad, Gjensidige.

– Är man inte hundra procent säker på att man utfört jobbet på rätt sätt bör man ta dit en fackman som kan kontrollera om det är fackmannamässigt gjort. Det gäller både el och vatten, som det finns stora risker med, säger Gjensidiges skadechef Markus Ljungblad.

Stor risk i fritidshus

Höga elpriser har också gjort att många valt att sänka värmen i sina fritidshus för att spara pengar. Vilket i sin tur lett till frostsprängningar i rören och att vattenläckage uppstår vid mildare temperaturer. 

– Det folk glömmer är att även om man stängt av vattnet, finns det ofta vatten kvar i toalett och vattenlås som kan orsaka frostskador. Därför är det viktigt att ha huset uppvärmt till minst 15 grader så det inte blir frostskador på rören, och göra regelbunden tillsyn av huset, säger Markus Ljungblad.

Undvik höga kostnader

Även om man har en försäkring som täcker vattenskador bör man vara medveten om att det kan bli väldigt svårt att få ut pengar vid en skada om det visar sig att man sänkt värmen för mycket i sitt hus eller att VVS-arbeten inte är fackmannamässigt utförda. Har du tagit över ett äldre hus är det därför klokt att låta ett proffs se över rördragningar, och se till att droppskydd finns under kyl/frys, tvätt- och diskmaskin. 

– Förutom att vattenskador kan kosta hundratusentals kronor att åtgärda, innebär det mycket problematik i vardagen att sakna bad, dusch och kök, ha byggfläktar som ska torka ut fukten, och hantverkare som kommer och går under flera månader, säger Markus Ljungblad.

Gjensidiges tips för att undvika vattenskador

  • Certifiera renoveringar du utfört på egen hand av en fackman. Var noga med vem du väljer, den bör vara certifierad av branschorganisationen Säker Vatten. 
  • När du anlitar hantverkare, se till att de är certifierade, ta referenser, och få allt skriftligt om jobbet de ska utföra. Tar du in flera hantverkare, se till att samordna så att till exempel snickarna vet att det finns rör i väggarna innan de börjar spika.
  • Var uppmärksam när du köper äldre hus – säkerställ att renoveringar genomförts av fackman.
  • Installera en vattenfelsbrytare – den stänger av det inkommande vattnet vid olika typer av läckage från vattenledningssystemet och begränsar därmed skadan.
  • Säkerställ så långt det går att temperaturen inte understiger 15 grader i huset. Det minskar risken för läckage som kan uppstå från sprickbildning i rören till följd av att de tinas efter en lång tids kyla.
  • Stäng av vattnet under vintern i ditt fritidshus och håll särskild koll på rören när det börjar bli varmare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar