Vi i Villas miljökalender - april -08

Trädgård

I april börjar vi tillbringa mer tid utomhus. Trädgården börjar vakna till liv och kanske åker cykeln fram. Hur du kan leva ett miljövänligt liv utomhus och andra smarta tips hittar du här.

Annons

Vecka 14
Cykelveckan

Förhoppningsvis är gatorna isfria så att det går bra att cykla nu. Låt bilen stå den här veckan, i all fall när det gäller transporter som inte är mer än några kilometer. På köpet får du och resten av familjen en extra dos av frisk luft och motion. Visst tar det lite längre tid att cykla, men inte mer än några minuter egentligen om det bara är korta sträckor, det kan du lätt planera in, eller hur? Vill du inte släppa iväg de minsta barnen ensamma ut i trafiken, cykla med dem till skola och träning. Då får ni mer tid att prata med varandra också...

Vecka 15
Ta en miljöfika på jobbet


Hur står det till med miljömedvetandet på jobbet, eller i skolan? Återvinner ni papper, är belysningen energisnål, finns det någon typ av sortering av soporna? De flesta företag är betydligt mer miljömedvetna idag än för några år sedan, men säkert finns det mer att göra. Tag upp en diskussion under fika- eller lunchrasten den här veckan, inga förslag är för små för att göra skillnad. Vad dricker ni för kaffe, till exempel? Både kaffe, te och choklad finns i miljövänliga varianter.

Kanske börjar ni tänka RIKTIGT stort av bara farten, hur hela verksamheten eller produkten skulle kunna bli mer miljövänlig.

Vecka 16
Inventera för en miljövänlig trädgård


Som villaägare vill man förstås lyckas med sin trädgård, men inte till vilket pris som helst. Den här veckan, då vårsolen förhoppningsvis lyser och det kliar i de mer eller mindre gröna fingrarna, är det dags att rensa bort allt som är giftigt och köra det till återvinningsstationen. Du får absolut inte slänga det i hushållssoporna.
Ladda istället upp med såpvatten för att spruta på skadeinsekterna, ättika mot maskrosorna och var snäll mot nyckelpigorna så att de stannar kvar och äter bladlöss. Börja också redan nu pyssla om din gräsmatta och andra växter med ekologisk gödning. Friska, starka växter angrips inte lika lätt av skadedjur. Behöver du köpa en ny gräsklippare i år, välj en Svanenmärkt 4-taktare eller en el- eller ännu hellre, handdriven. Med den sistnämnda får du bra motion också.

Vecka 17
Kör lugnt
Det är lätt att trycka lite extra på gaspedalen när man är ute och kör, särskilt om vägen är fri, solen skiner och du längtar hem till huset och familjen. Men faktum är, att om alla i Sverige skulle köra laglydigt och hålla hastighetsbegränsningarna, så skulle vi minska utsläppen med så mycket som ungefär 700 000 TON koldioxid på ett år! Att köra fort är ju också för det mesta främst en känsla, särskilt mycket snabbare kommer man ju oftast inte fram. Sänker du dessutom farten från 110 till 90 har du minskat utsläppen med 250 kilo koldioxid efter 600 mil. Som bonus minskar du dessutom olycksrisken betydligt.

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick! 

Tanken med "veckouppgifterna" är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Annons

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt - våra barn och barnbarns - framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

15 januari 2008
 
Annons
Mer om Trädgård

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Dela med dig av din trädgård!

Trädgård Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar...

Lättskött trädgård – så gör du

Trädgård Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

Barnsäkra trädgården

Trädgård Låt de yngsta i familjen springa fritt (under viss uppsikt) i sommar. Så här gör du tomten till en barnvänlig plats!

10 tips – så fixar du bästa grillfesten i sommar!

Trädgård Ska du bjuda på grillfest hemma i trädgården? Här är 10 härliga tips som fixar sommarens bästa fest.

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Trädgård Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

Ta sticklingar – så gör du

Trädgård Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är de tio populäraste växterna – inne och ute – att ta sticklingar av!   

Påsklilja – plantering och skötselråd

Trädgård Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

Att hoppa på en studsmatta hör sommaren till! Studsexperten kommer med smarta tips när det är dags att köpa en studsmatta.
Annons

Stor guide: Allt du behöver tänka på när du ska köpa en studsmatta

Trädgård Funderar du på att köpa en studsmatta i sommar? Det finns mycket att tänka på, speciellt säkerhetsaspekten är viktig att komma ihåg. Studsexperten...