Växthuset – glashus för odlingsdrömmar

Med ett växthus får man inte bara ett drivhus att odla i utan också ett uterum som förlänger säsongen. Det gör att man kan tjuvstarta våren men också njuta av en längre höst. Här hjälper vi dig med vad du bör tänka på när du flyttar ut odlingen i växthuset.


Starta odlingen

Den allra första frösådden, för växter med lång startsträcka, blir bäst inomhus i värmen och under lysrör. Senare när det inte är fullt lika kallt ute kan man flytta ut odlingen till växthuset. Det är först i april som ljuset ute är tillräckligt för växterna.

Genom att växthuset ger ett mer gynnsamt klimat kan man starta tidigare med att odla blommor, frukter och grönsaker som annars inte skulle hinna blomma eller mogna på våra breddgrader. Ett växthus gör också att man kan odla växter som behöver mer värme som till exempel gurka, tomat och melon. Även vinrankan trivs bättre och man kan odla känsligare sorter än på friland. Druvorna mognar också tidigare och man får större skördar.

Vinrankor trivs bättre och ger större skördar i växthus.

Utnyttja alla ytor och odla på olika nivåer.

Använd alla ytor

Odla gärna på olika nivåer för att kunna utnyttja växthuset maximalt. Det betyder att man kan utnyttja golv och bänkar men också odla i amplar. Se bara till att amplarna inte skuggar för mycket. Man kan också odla i jordbäddar. Om man sätter dit en cirka 20 cm hög sarg som håller jorden på plats blir det som en upphöjd bädd. Det gör att jorden värms upp tidigare på våren. Jorden bör sedan bytas varje år.

Isolera del av växthus

Tidigt på våren måste man isolera en del av växthuset med bubbelplast eller har polykarbonatskivor för att det inte ska bli för kallt. I ett oisolerat och ouppvärmt växthus sjunker temperaturen snabbt, särskilt i ett litet växthus har en mindre luftvolym. Luften buffrar nämligen värme. Tänk på att isolering stjäl mycket ljus. Om växthuset isoleras behövs lysrör över odlingen, cirka 30 cm från plantorna. Då kan man välja en armatur med 2 x 58 W lysrör.

Med bubbelfolie isolerar man växthuset på insidan.

Med särskilda foliehållare kan man enkelt fästa folien i profilerna.

Fläkt värmer

För att temperaturen inte ska sjunka för mycket finns särskilda fläktar för växthus. Hur mycket uppvärmning som behövs beror på utetemperaturen, växthusets storlek, värmeförlusten genom glaset men också på vad du odlar. Räkna med en fläkt på 2 kW till ett 10 kvm stort växthus som klätts med bubbelplast invändigt.

Rätt såtemperatur

När man sår frön behöver de rätt temperatur för att gro. Använd en sålåda med undervärme så sådden får tillräckligt hög temperatur, trots att det är svalt i växthuset. Läs på fröpåsen vilken groningstemperatur det ska vara. När plantorna kommit upp kan de däremot stå ganska svalt, cirka 15 grader.

Det finns speciella fläktar för växthus som sätter igång när temperaturen sjunker för mycket.

En automatisk lucköppnare förenklar.

Bygga växthus – det här bör du tänka på

Att bygga växthus är en dröm för många. Tänk inte för smått utan använd också växthuset som ett uterum. Ett större växthus ger inte bara ett bättre odlingsklimat. Det ger också plats för en mysig vrå, med en fikahörna där du kan sitta ruggiga dagar. Det här är vad du bör tänka på innan du bestämmer dig var du ska bygga det och i vilken modell och storlek.

Solig placering

Välj en plats så att solen kan lysa in i växthuset den största delen av dagen. Ställ det inte så att stora träd eller buskar skuggar. Det kanske går bra när solen står högt på sommaren men inte vår och höst när solen står lägre. Ett växthus bör också stå på en plats som är skyddad från hårda vindar. Växthuset måste vara bra förankrat i marken. Det är särskilt viktigt om det har polykarbonatskivor som är lättare.

Snåla inte med storleken. Klimatet blir jämnare i ett större växthus.

Välj rätt storlek

Välj inte ett som är för litet, helst numret större än du först tänkt. Ett större växthus rymmer en större luftvolym och det blir lättare att hålla ett jämnt klimat därinne. Det bör helst vara 15 kvm och det är ju också gränsen för vad man får bygga utan bygglov. Många växthus kan förlängas med fler sektioner ifall man i ett senare skede vill ha ett större växthus. Tänk också på att dörren inte bör vara för låg. Välj gärna en modell som har en dörr som är 1.9 m. Då kan man bära in en växt utan att behöva huka sig.

Tänk på ståhöjden

Växthuset bör ha så pass hög sidohöjd att man kan stå rak och arbeta i hela växthuset, inte bara i växthusets mitt. Med ett högre växthus får man också en större luftvolym som ger ett jämnare klimat. Dessutom ger det bättre plats för klängväxter. I större växthus bör sidohöjden vara 1.8-2 meter, och 1,5-1,6 i de minsta.

Hitta stilen

Välj gärna en modell som passar till husets stil. Det kan vara rektangulärt eller runt eller stå mot en vägg. Om man inte ställer det mot husväggen kan man bygga mot en mur. Har man ett gammalt hus finns nya växthus i gammal stil som passar.

En murad sockel passar fint till ett äldre hus.

Ett rödlackerat växthus lyser upp i trädgården.

Olika material

Profiler: De flesta växthus har aluminiumprofiler, ett lätt och tämligen underhållsfritt material. Det finns lackerade aluminiumprofiler i olika färger. Det finns även profiler i trä, fast de är ofta dyrare.

Rutor: Se till att glaset inte är för tunt. I enklare växthus är de ofta 3 mm tjocka. De med 4 mm kostar ofta lite mer men å andra sidan klarar ett tjockare glas både vind och snötyngd bättre. Tänk också på att takets lutning ska vara tillräcklig för att snön lätt ska glida av vintertid ifall man bor i ett område med stort snödjup. Rutorna kan också vara av polykarbonatskivor/kanalplast. Inte lika vackert som glas men de har vissa fördelar. De väger mindre, är mer slagtåligt, isolerar något och sprider ljust bra, men de är inte lika lätta att hålla rena som glas. Man bör inte välja kanalplastskivor som är tunnare än 6 mm De är mer böjliga än glas och kan tryckas ut av hård vind om de är för tunna.

Ventilation viktig

Växthuset bör ha många takluckor. En god ventilation är a och o för att kunna reglera klimatet i växthuset. Takluckor blir bästa ventilationen eftersom värmen stiger uppåt. En stor dörr ger också god ventilation. För att förenkla skötseln, och slippa daglig passning, kan man skaffa automatiska lucköppnare som ser till att de öppnas när det blir för varmt i växthuset. Låt gärna en av takluckorna förbli manuell. Då kan man ha den öppen nattetid för att förhindra kondens i växthuset.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar