Annons

Växthuset - trädgårdens pärla

Växthus

Att odla i växthus är en dröm för många, men ett växthus kan ha så många fler användningsområden. Här får du de bästa tipsen för projektet så det blir riktigt lyckat.

Annons

Drömmen om ett växthus har säkert föresvävat många husägare - för att inte säga de flesta. Ett hus i glas där tomaterna står i prydlig rad, där kanske en vinstock strävar mot himlen och en väggfast planteringsbänk är redo med tillbehör för omplantering av krukväxter. Och några sköna stolar som erbjuder vila mitt i bestyren och inte minst en vacker tillflyktsplats under sommarens stjärnklara kvällar. Kanske struntar man rent av i odling, som kan bli ett krav i sig och använder växthuset som ett rent lusthus. En glaspaviljong. Året runt. Som en trädgårdens pärla.

Fri sikt mot himlen

En annan idé är att använda glashuset istället för en verandautbyggnad som ofta har tak av korrugerad plast, ett tak med begränsad livstid. Genom växthusets glastak ser man stjärnorna, till skillnad från den mjölkvita plasten, man känner rymden och naturen kryper alldeles nära. Ett sätt att koppla av mitt i naturen oavsett väderlek.

Vi blev inspirerade av blotta tanken och tog kontakt med Marie Åberg Secher i Svedala, efter att ha läst hennes böcker om växthus. ("Växthuset, det lustfyllda rummet" samt "I Växthuset, sinnlighet året om".) Marie är trädgårdstekniker med inriktning just på växthusodling och minst sagt entusiastisk. Hennes kunskaper om växthus, både beträffande odling och njutning, är oslagbara.


Det vackert engelskt gröna växthuset med det romantiska namnet Helios, Solguden, är 3,10x3,10. Kostar ca 35 995 kronor inkl moms från Classicum Växthus. I priset ingår smala glas, lackering, nockdekoration, en enkel slagdörr, extra hög sidohöjd (2 010mm), fyra takluckor, aluminiumgrund, täckmaterial 4 mm enkelglas.

Slå på stort direkt

Ett växthus blir vad man själv gör det till, hävdar Marie. Utgå helt enkelt från dina speciella behov och önskemål redan vid planerandet. Storleken beror på hur du tänkt använda ditt växthus och det enda som egentligen begränsar är tomtens omfattning. Vanligaste storleken är 13-18 kvadratmeter. Om man är väldigt odlingsroad är det klokt att köpa en storlek större än man tänkt sig. Odlingsintresset brukar öka med tiden.
En variant om tomtarealen är liten, är att bygga ett väggmonterat glashus, det passar utmärkt för till exempel en radhustomt. Möjligen kan grannens garagevägg få bilda vägg? Vad man måste tänka på är att ha en så hög takvinkel som möjligt, vilket dels ger ett elegantare utseende och dels ger större luftvolym för bättre odlingsresultat. Takets fallhöjd måste vara tillräckligt för att snö skall rasa av - snön blir ju tung!

Låt ändamålet avgöra materialvalet

Vilket golvmaterial ska man då välja? Sten eller marktegel? Singel eller tegelkross? Jordbäddar? Eller en kombination av jord och tegel? Här är det återigen ändamålet som bestämmer. Jorden i ett växthus bör bytas ut varje år, varför det är enklare att odla i tunnor eller krukor.

En plattlagd yta i växthuset lagrar energi, är självdränerande samt lätt att hålla ren. Plattorna fuktas på dagen vilket höjer luftfuktigheten, samtidigt blir det mindre kondens med stengolv än med jordbädd. Växthus har ett alldeles eget klimat, stengolvet hjälper till att hålla möglet borta.

Det estetiska värdet är naturligtvis viktigt. För många ligger det en charm i att höra hur det knastrara av singel under fötterna, men tänk på att det ekar i ett glashus. Värme i golvet är inte att rekommendera, möjligen en värmeslinga om man väljer jordbädd, men då måste en fläkt cirkulera i luften.

Bra att veta:

Glöm inte att vara praktisk! Installera både vatten och el redan från början. En gyllene regel är att vänta tills man har råd att göra det verkligt bra omkring sig! Hellre ett bra nästa år än ett halvbra i år.

Bygglov krävs för växthus större än 10 kvadratmeter.

Det är inte tillåtet att bygga närmare grannens tomt än 4,5 m.

Växthusets sidohöjd bör vara minst 1.80 m. Beräkna därefter efter den personliga ståhöjden.

Annons

Varma soliga dagar blir det varmt i ett växthus, placering i närheten av ett naturligt skuggande träd kan vara att föredra.

Placera gärna växthusdörren där det blåser minst.

Undvik söderläge för ett väggmonterat hus.

Trä eller aluminium? Aluminium är underhållsfritt men kanske inte likacharmigt.

För övervintring av växter fodras cirka plus fem grader nattetid.

Övervintringstemperaturen styrs givetvis av växtvalet.

Termostatstyrd värmefläkt är utmärkt.

Vill ni åka bort under odlingsperioden, glöm inte att planera förautomatisk bevattning. Droppbevattning rekommenderas oftast.
 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 maj 2003

0 Kommentarer

0

Så försäkrar du växthus, friggebod och andra uthus

Hur ska man försäkra växthus, friggebod, uterum och andra uthus på tomten? Vi i Villas expert Peter Bratt ger försäkringstipsen kring de byggnader som...

1

Guide: Så bygger du ett växthus

Har du planer på att bygga ett eget växthus? Här är Malin och Mattias guide till hur de byggde sitt, steg för steg.

0

Så byggde Kerstin och Lars-Göran ett växthus av återvunnet material

Kerstin och Lars-Göran Winberg i Helsingborg drömde om ett extra rum i trädgården. Så här byggde de sitt vackra växthus nästan enbart av återvunnet...

1

Växthus för livsnjutare

Ska du köpa ett växthus? Ett växthus kan vara allt från en enkel glaskonstruktion mot husväggen för några tomatplantor, till en lusthusliknande sal för...

0

Så inreder du växthuset

Inreda växthuset? Det vackra glashuset fyllt av grönska blir en allt vanligare syn i villaträdgårdarna. Här följer några goda råd på hur du smartast...

0

Bygga ett växthus

Allt fler drömmer om växthus och uterum. Här skriver Eva Braun, författare och journalist, om hur man kan bygga ett växthus.

1

Läsarnas egna tips - Guide för växthusbyggare

Magnus Johansson och Ewa Pettersson i Orsa skulle bygga växthus för cirka ett år sedan. Under bygget märkte de att de saknade information och började...

2

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

0

Billigaste växthuset bygger du själv

Oavsett hur stort eller litet växthus du vill ha, blir det billigast att bygga det själv om du använder begagnade fönster. Det blir också oftast vackras...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons