Annons

Växthuset - trädgårdens pärla

Växthus

Att odla i växthus är en dröm för många, men ett växthus kan ha så många fler användningsområden. Här får du de bästa tipsen för projektet så det blir riktigt lyckat.

Annons

Drömmen om ett växthus har säkert föresvävat många husägare - för att inte säga de flesta. Ett hus i glas där tomaterna står i prydlig rad, där kanske en vinstock strävar mot himlen och en väggfast planteringsbänk är redo med tillbehör för omplantering av krukväxter. Och några sköna stolar som erbjuder vila mitt i bestyren och inte minst en vacker tillflyktsplats under sommarens stjärnklara kvällar. Kanske struntar man rent av i odling, som kan bli ett krav i sig och använder växthuset som ett rent lusthus. En glaspaviljong. Året runt. Som en trädgårdens pärla.

Fri sikt mot himlen

En annan idé är att använda glashuset istället för en verandautbyggnad som ofta har tak av korrugerad plast, ett tak med begränsad livstid. Genom växthusets glastak ser man stjärnorna, till skillnad från den mjölkvita plasten, man känner rymden och naturen kryper alldeles nära. Ett sätt att koppla av mitt i naturen oavsett väderlek.

Vi blev inspirerade av blotta tanken och tog kontakt med Marie Åberg Secher i Svedala, efter att ha läst hennes böcker om växthus. ("Växthuset, det lustfyllda rummet" samt "I Växthuset, sinnlighet året om".) Marie är trädgårdstekniker med inriktning just på växthusodling och minst sagt entusiastisk. Hennes kunskaper om växthus, både beträffande odling och njutning, är oslagbara.


Det vackert engelskt gröna växthuset med det romantiska namnet Helios, Solguden, är 3,10x3,10. Kostar ca 35 995 kronor inkl moms från Classicum Växthus. I priset ingår smala glas, lackering, nockdekoration, en enkel slagdörr, extra hög sidohöjd (2 010mm), fyra takluckor, aluminiumgrund, täckmaterial 4 mm enkelglas.

Slå på stort direkt

Ett växthus blir vad man själv gör det till, hävdar Marie. Utgå helt enkelt från dina speciella behov och önskemål redan vid planerandet. Storleken beror på hur du tänkt använda ditt växthus och det enda som egentligen begränsar är tomtens omfattning. Vanligaste storleken är 13-18 kvadratmeter. Om man är väldigt odlingsroad är det klokt att köpa en storlek större än man tänkt sig. Odlingsintresset brukar öka med tiden.
En variant om tomtarealen är liten, är att bygga ett väggmonterat glashus, det passar utmärkt för till exempel en radhustomt. Möjligen kan grannens garagevägg få bilda vägg? Vad man måste tänka på är att ha en så hög takvinkel som möjligt, vilket dels ger ett elegantare utseende och dels ger större luftvolym för bättre odlingsresultat. Takets fallhöjd måste vara tillräckligt för att snö skall rasa av - snön blir ju tung!

Låt ändamålet avgöra materialvalet

Vilket golvmaterial ska man då välja? Sten eller marktegel? Singel eller tegelkross? Jordbäddar? Eller en kombination av jord och tegel? Här är det återigen ändamålet som bestämmer. Jorden i ett växthus bör bytas ut varje år, varför det är enklare att odla i tunnor eller krukor.

En plattlagd yta i växthuset lagrar energi, är självdränerande samt lätt att hålla ren. Plattorna fuktas på dagen vilket höjer luftfuktigheten, samtidigt blir det mindre kondens med stengolv än med jordbädd. Växthus har ett alldeles eget klimat, stengolvet hjälper till att hålla möglet borta.

Det estetiska värdet är naturligtvis viktigt. För många ligger det en charm i att höra hur det knastrara av singel under fötterna, men tänk på att det ekar i ett glashus. Värme i golvet är inte att rekommendera, möjligen en värmeslinga om man väljer jordbädd, men då måste en fläkt cirkulera i luften.

Bra att veta:

Glöm inte att vara praktisk! Installera både vatten och el redan från början. En gyllene regel är att vänta tills man har råd att göra det verkligt bra omkring sig! Hellre ett bra nästa år än ett halvbra i år.

Bygglov krävs för växthus större än 10 kvadratmeter.

Det är inte tillåtet att bygga närmare grannens tomt än 4,5 m.

Växthusets sidohöjd bör vara minst 1.80 m. Beräkna därefter efter den personliga ståhöjden.

Annons

Varma soliga dagar blir det varmt i ett växthus, placering i närheten av ett naturligt skuggande träd kan vara att föredra.

Placera gärna växthusdörren där det blåser minst.

Undvik söderläge för ett väggmonterat hus.

Trä eller aluminium? Aluminium är underhållsfritt men kanske inte likacharmigt.

För övervintring av växter fodras cirka plus fem grader nattetid.

Övervintringstemperaturen styrs givetvis av växtvalet.

Termostatstyrd värmefläkt är utmärkt.

Vill ni åka bort under odlingsperioden, glöm inte att planera förautomatisk bevattning. Droppbevattning rekommenderas oftast.
 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 maj 2003
 
Annons
Mer om Växthus

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Växthuset - trädgårdens hjärta

Växthus Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?

Inreda växthuset

Växthus Att inreda sitt växthus är inte alltid det lättaste. Man tror att man får plats med så mycket på 10 m2.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde mitt eget växthus!

Växthus Hon hittade 36 gamla fönster och bestämde att de skulle bli ett växthus. Idag har Tyra förlängt sin odlingssäsong radikalt och blivit expert på chili och tomater.

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons