Annons

Växthuset - trädgårdens pärla

Växthus

Att odla i växthus är en dröm för många, men ett växthus kan ha så många fler användningsområden. Här får du de bästa tipsen för projektet så det blir riktigt lyckat.

Annons

Drömmen om ett växthus har säkert föresvävat många husägare - för att inte säga de flesta. Ett hus i glas där tomaterna står i prydlig rad, där kanske en vinstock strävar mot himlen och en väggfast planteringsbänk är redo med tillbehör för omplantering av krukväxter. Och några sköna stolar som erbjuder vila mitt i bestyren och inte minst en vacker tillflyktsplats under sommarens stjärnklara kvällar. Kanske struntar man rent av i odling, som kan bli ett krav i sig och använder växthuset som ett rent lusthus. En glaspaviljong. Året runt. Som en trädgårdens pärla.

Fri sikt mot himlen

En annan idé är att använda glashuset istället för en verandautbyggnad som ofta har tak av korrugerad plast, ett tak med begränsad livstid. Genom växthusets glastak ser man stjärnorna, till skillnad från den mjölkvita plasten, man känner rymden och naturen kryper alldeles nära. Ett sätt att koppla av mitt i naturen oavsett väderlek.

Vi blev inspirerade av blotta tanken och tog kontakt med Marie Åberg Secher i Svedala, efter att ha läst hennes böcker om växthus. ("Växthuset, det lustfyllda rummet" samt "I Växthuset, sinnlighet året om".) Marie är trädgårdstekniker med inriktning just på växthusodling och minst sagt entusiastisk. Hennes kunskaper om växthus, både beträffande odling och njutning, är oslagbara.


Det vackert engelskt gröna växthuset med det romantiska namnet Helios, Solguden, är 3,10x3,10. Kostar ca 35 995 kronor inkl moms från Classicum Växthus. I priset ingår smala glas, lackering, nockdekoration, en enkel slagdörr, extra hög sidohöjd (2 010mm), fyra takluckor, aluminiumgrund, täckmaterial 4 mm enkelglas.

Slå på stort direkt

Ett växthus blir vad man själv gör det till, hävdar Marie. Utgå helt enkelt från dina speciella behov och önskemål redan vid planerandet. Storleken beror på hur du tänkt använda ditt växthus och det enda som egentligen begränsar är tomtens omfattning. Vanligaste storleken är 13-18 kvadratmeter. Om man är väldigt odlingsroad är det klokt att köpa en storlek större än man tänkt sig. Odlingsintresset brukar öka med tiden.
En variant om tomtarealen är liten, är att bygga ett väggmonterat glashus, det passar utmärkt för till exempel en radhustomt. Möjligen kan grannens garagevägg få bilda vägg? Vad man måste tänka på är att ha en så hög takvinkel som möjligt, vilket dels ger ett elegantare utseende och dels ger större luftvolym för bättre odlingsresultat. Takets fallhöjd måste vara tillräckligt för att snö skall rasa av - snön blir ju tung!

Låt ändamålet avgöra materialvalet

Vilket golvmaterial ska man då välja? Sten eller marktegel? Singel eller tegelkross? Jordbäddar? Eller en kombination av jord och tegel? Här är det återigen ändamålet som bestämmer. Jorden i ett växthus bör bytas ut varje år, varför det är enklare att odla i tunnor eller krukor.

En plattlagd yta i växthuset lagrar energi, är självdränerande samt lätt att hålla ren. Plattorna fuktas på dagen vilket höjer luftfuktigheten, samtidigt blir det mindre kondens med stengolv än med jordbädd. Växthus har ett alldeles eget klimat, stengolvet hjälper till att hålla möglet borta.

Det estetiska värdet är naturligtvis viktigt. För många ligger det en charm i att höra hur det knastrara av singel under fötterna, men tänk på att det ekar i ett glashus. Värme i golvet är inte att rekommendera, möjligen en värmeslinga om man väljer jordbädd, men då måste en fläkt cirkulera i luften.

Bra att veta:

Glöm inte att vara praktisk! Installera både vatten och el redan från början. En gyllene regel är att vänta tills man har råd att göra det verkligt bra omkring sig! Hellre ett bra nästa år än ett halvbra i år.

Bygglov krävs för växthus större än 10 kvadratmeter.

Det är inte tillåtet att bygga närmare grannens tomt än 4,5 m.

Växthusets sidohöjd bör vara minst 1.80 m. Beräkna därefter efter den personliga ståhöjden.

Annons

Varma soliga dagar blir det varmt i ett växthus, placering i närheten av ett naturligt skuggande träd kan vara att föredra.

Placera gärna växthusdörren där det blåser minst.

Undvik söderläge för ett väggmonterat hus.

Trä eller aluminium? Aluminium är underhållsfritt men kanske inte likacharmigt.

För övervintring av växter fodras cirka plus fem grader nattetid.

Övervintringstemperaturen styrs givetvis av växtvalet.

Termostatstyrd värmefläkt är utmärkt.

Vill ni åka bort under odlingsperioden, glöm inte att planera förautomatisk bevattning. Droppbevattning rekommenderas oftast.
 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 maj 2003

0 Kommentarer

0

Så försäkrar du växthus, friggebod och andra uthus

Hur ska man försäkra växthus, friggebod, uterum och andra uthus på tomten? Vi i Villas expert Peter Bratt ger försäkringstipsen kring de byggnader som...

1

Guide: Så bygger du ett växthus

Har du planer på att bygga ett eget växthus? Här är Malin och Mattias guide till hur de byggde sitt, steg för steg.

0

Redaktionen väljer: 3 växthus

Som så många andra drömmer jag om ett växthus. Då skulle jag välja något av de här tre.

0

3 miniväxthus

Ett miniväxthus tar liten plats och är ett bra alternativ för få plantor.

2

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

0

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

0

Jag byggde mitt eget växthus!

Hon hittade 36 gamla fönster och bestämde att de skulle bli ett växthus. Idag har Tyra förlängt sin odlingssäsong radikalt och blivit expert på chili...

0

Växthus för avskildhet och gårdskänsla

Det här växthuset, platsbyggt av lärkträ, ger rum åt de vackraste pelargonerna, men i synnerhet är det en rofylld plats för vila och te.

2

7 bästa tipsen för växthuset

Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons