Växthuset – trädgårdens pärla

Att odla i växthus är en dröm för många, men ett växthus kan ha så många fler användningsområden. Här får du de bästa tipsen för projektet så det blir riktigt lyckat.


Drömmen om ett växthus har säkert föresvävat många husägare – för att inte säga de flesta. Ett hus i glas där tomaterna står i prydlig rad, där kanske en vinstock strävar mot himlen och en väggfast planteringsbänk är redo med tillbehör för omplantering av krukväxter. Och några sköna stolar som erbjuder vila mitt i bestyren och inte minst en vacker tillflyktsplats under sommarens stjärnklara kvällar. Kanske struntar man rent av i odling, som kan bli ett krav i sig och använder växthuset som ett rent lusthus. En glaspaviljong. Året runt. Som en trädgårdens pärla.

Fri sikt mot himlen

En annan idé är att använda glashuset istället för en verandautbyggnad som ofta har tak av korrugerad plast, ett tak med begränsad livstid. Genom växthusets glastak ser man stjärnorna, till skillnad från den mjölkvita plasten, man känner rymden och naturen kryper alldeles nära. Ett sätt att koppla av mitt i naturen oavsett väderlek.

Vi blev inspirerade av blotta tanken och tog kontakt med Marie Åberg Secher i Svedala, efter att ha läst hennes böcker om växthus. (”Växthuset, det lustfyllda rummet” samt ”I Växthuset, sinnlighet året om”.) Marie är trädgårdstekniker med inriktning just på växthusodling och minst sagt entusiastisk. Hennes kunskaper om växthus, både beträffande odling och njutning, är oslagbara.

Det vackert engelskt gröna växthuset med det romantiska namnet Helios, Solguden, är 3,10×3,10. Kostar ca 35 995 kronor inkl moms från Classicum Växthus. I priset ingår smala glas, lackering, nockdekoration, en enkel slagdörr, extra hög sidohöjd (2 010mm), fyra takluckor, aluminiumgrund, täckmaterial 4 mm enkelglas.

Slå på stort direkt

Ett växthus blir vad man själv gör det till, hävdar Marie. Utgå helt enkelt från dina speciella behov och önskemål redan vid planerandet. Storleken beror på hur du tänkt använda ditt växthus och det enda som egentligen begränsar är tomtens omfattning. Vanligaste storleken är 13-18 kvadratmeter. Om man är väldigt odlingsroad är det klokt att köpa en storlek större än man tänkt sig. Odlingsintresset brukar öka med tiden.
En variant om tomtarealen är liten, är att bygga ett väggmonterat glashus, det passar utmärkt för till exempel en radhustomt. Möjligen kan grannens garagevägg få bilda vägg? Vad man måste tänka på är att ha en så hög takvinkel som möjligt, vilket dels ger ett elegantare utseende och dels ger större luftvolym för bättre odlingsresultat. Takets fallhöjd måste vara tillräckligt för att snö skall rasa av – snön blir ju tung!

Låt ändamålet avgöra materialvalet

Vilket golvmaterial ska man då välja? Sten eller marktegel? Singel eller tegelkross? Jordbäddar? Eller en kombination av jord och tegel? Här är det återigen ändamålet som bestämmer. Jorden i ett växthus bör bytas ut varje år, varför det är enklare att odla i tunnor eller krukor.

En plattlagd yta i växthuset lagrar energi, är självdränerande samt lätt att hålla ren. Plattorna fuktas på dagen vilket höjer luftfuktigheten, samtidigt blir det mindre kondens med stengolv än med jordbädd. Växthus har ett alldeles eget klimat, stengolvet hjälper till att hålla möglet borta.

Det estetiska värdet är naturligtvis viktigt. För många ligger det en charm i att höra hur det knastrara av singel under fötterna, men tänk på att det ekar i ett glashus. Värme i golvet är inte att rekommendera, möjligen en värmeslinga om man väljer jordbädd, men då måste en fläkt cirkulera i luften.

Bra att veta:

Glöm inte att vara praktisk! Installera både vatten och el redan från början. En gyllene regel är att vänta tills man har råd att göra det verkligt bra omkring sig! Hellre ett bra nästa år än ett halvbra i år.

Bygglov krävs för växthus större än 10 kvadratmeter.

Det är inte tillåtet att bygga närmare grannens tomt än 4,5 m.

Växthusets sidohöjd bör vara minst 1.80 m. Beräkna därefter efter den personliga ståhöjden.

Varma soliga dagar blir det varmt i ett växthus, placering i närheten av ett naturligt skuggande träd kan vara att föredra.

Placera gärna växthusdörren där det blåser minst.

Undvik söderläge för ett väggmonterat hus.

Trä eller aluminium? Aluminium är underhållsfritt men kanske inte likacharmigt.

För övervintring av växter fodras cirka plus fem grader nattetid.

Övervintringstemperaturen styrs givetvis av växtvalet.

Termostatstyrd värmefläkt är utmärkt.

Vill ni åka bort under odlingsperioden, glöm inte att planera förautomatisk bevattning. Droppbevattning rekommenderas oftast.
 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar