Växthuset – trädgårdens hjärta

Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?


Sommaren -98 anlade vi vår örtagård på Ön. Trots att sommaren var så kall och regnig blev resultatet inte så dåligt. Anledningen var att vi hade förkultiverat de flesta av fröerna i växthus, och vissa sorter var uppdragna året innan. Förra året var det dags att bygga ett nytt. Jag hade tidigare haft två växthus av olika slag. Vilken typ skulle vi ha denna gång?

Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Har man det som krävs i form av värme och ljus, så kan man t o m få två skördar av bl a tomater under en säsong. Största fördelen är att man i princip kan börja redan på trettondagsafton med att peta ner de första fröerna.

Det finns ett stort utbud av olika växthus på marknaden. Från 4 m2 upp till 12 m2 är vanligast och ligger bra i pris. Profilerna är av aluminium och du kan välja mellan isolérplast (polykarbonat) och glas. Materialval

Väljer du isolérplast får du ett något varmare hus och slipper att skugga fönstren för solen. Dessutom är ett sådant växthus mycket enklare att bygga. Priserna på de mindre husen är rätt lika för glas och plast. När det gäller de större, på t ex 10 m2, kan ett plasthus kosta upp till 2 000:- mer. Plasten finns i 4 eller 6 mm tjocklek.

Väljer man trähus, så stiger priset avsevärt, men det är vackra hus som du idag kan hitta, från traditionella sådana till 8-kantiga lusthus.

Till det kommer sockel och inredning, så priset kan sticka iväg om man inte ser upp. Mycket är tillverkat av aluminiumprofiler, som är dyra och i många fall lite bräckliga konstruktioner.

Tillräcklig storlek

Jag tycker inte man ska välja ett växthus som är mindre än mindre än 10 m2. När ett med en yta på bara 5-6 m2 visas t ex på en mässa, så ser det rätt stort ut utan inredning o d. Börjar man plocka in krukor och bord och plantorna sedan börja växa, ja, då blir det snabbt litet. Väljer man ett för litet hus riskerar man att luftmängden blir för liten, vilket ger högre temperaturer och ett sämre klimat.

Bygga av gamla fönster?

Har man lite fantasi och inte har ”tummen mitt i handen”, så kan man leta efter gamla fönster att bygga med. Egna idéer och tålamod, då det sällan blir passform, är vad som krävs. Men charmigt blir det. Men man får passa sig att ha elinstallationer i ett ofta läckande egensnickrat trähus. Och småkryp älskar att bosätta sig i springorna.

Vad du bör tänka på inför bygget

Visserligen är växthusen med isolérplast betydligt lättare att bygga och transportera, men som fotograf var jag mer ute efter det estetiska. Jag ville inte arbeta i en ”duschkabin”, så valet denna gång blev ett glashus på 10 m2.

Det placerades i anslutning till örtagården. Där skulle det bäst komma till sin fördel och dessutom skulle det utgöra vindskydd för lite känsligare örter.

Ett växthus bör stå där det får så mycket sol som möjligt, men du måste ta hänsyn till markförhållandena. Ska grunden vara nere på frostfritt djup, ska den vara isolerad? Placera det om möjligt i lä. Påverkas växthuset av kraftiga vindar är det svårt att hålla en jämn temperatur i det.

Samma saker gäller för växthus som för friggebodar. Det innebär att du får bygga fritt upp till 10 m2, men skulle ditt hus komma grannen närmare än 4,5 m, så måste du fråga om lov. Ska växthuset bli större kan du i de flesta kommuner söka s k förenklat bygglov, vilket går snabbare och är billigare än det vanliga. Hör med byggnadskontoret i din kommun.
Det tar längre tid än man tror att få ihop ett hus med alla detaljer.
Den bästa tiden för att bygga växthus tycker jag är hösten. Dels kan man då gräva ordentligt för grund och dränering, dels kan man se vart allt vatten tar vägen när det regnar.

Man ser då också att höstsolen inte når in på det sätt som man trodde i våras.

Ska du bygga nu under våren så måste du vänta till tjälen gått ur, och beroende lite på var du bor så tappar du tid.

Vårt hus blev färdigt i november. Lagom till den första snön som kom tung och blöt. Då såg man var det läckte! Det blev förstås lättare att åtgärda detta när huset var tomt.

Om man, som vi, väljer ett hus med dragdörr, så kan det uppstå problem med is och snö i spåren under den kalla perioden. Särskilt roligt blev det under köldknäpparna i april, när vi fick ta fram fönen för att öppna. Jag föredrar alltså hängdörrar, som också blir tätare.

Bygga sockel

I vårt fall så göt vi fyra plintar och grävde ner lecablock till hälften, varpå vi placerade sockeln som medföljde huset. Det är viktigt att diagonalen är exakt innan man börjar att skruva. 3 mm fel i botten kan bli katastrof när du ska montera glaset upptill. Ett isolerplasthus går att justera en aning, men på glashuset blir det att börja om!

Till varje växthus finns det en sockel. Den ingår oftast inte i priset, utan brukar kosta 1 000-1 200 kr extra. På detta sätt får du lite bättre höjd i huset. Tillverkarna har bra beskrivningar på hur man monterar metall- och träsocklar eller gjuter en själv.

Om du bygger en egen sockel av t ex lecablock, så får du ner dina värmekostnader och med lecablocken får du mindre kallras vid golvet. En träsockel håller inte lika länge, och dessutom är det bäst att vara försiktig med tryckimpregnerat virke i odlingssammanhang.

I vårt fall lade vi ut singel i huset och lät gruset gå utanför en bit, så att vatten från takdropp och snöras inte skulle rinna tillbaka. På singeln placerade vi trall och marktegel, som hjälper till att ta vara på solvärmen.
Under några vackra gamla krukor lade vi täckbark med inslag av kakaoflis. Detta håller mördarsniglar borta, om de skulle lyckas ta sig in.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar