Annons

Växthus för små trädgårdar

Växthus

Även den lilla trädgården kan vilja ha ett växthus, eller åtminstone de som bor där. Här ger vi tips och råd om växthus som passar för radhustomten och andra lite mindre trädgårdar.

Annons

Elegant. Kompakt men med bra odlingsmöjligheter. 1,3 kvm odlingsyta. Med glas och i de svängda partierna UV-beständig akrylplast. Stomme med underhållsfri aluminiumprofil. Här i den grönlackerade versionen. Halls Supreme. Pris från 4 750 kronor. Covent Garden.

Drömmen om växthus behöver inte alls vara lika med en gigantisk trädgård. Lika lite som du behöver odla sallad för hela vinterhalvåret för att montera sitt eget växthus. Det där med trädgård är upp till var och ens egen vilja och förmåga. Men ett är säkert – ett växthus är bra till mycket om du har ett starkt trädgårdsintresse, eller kanske bara vill ha ett eget rum i trädgården.

Men visst ger växthuset möjlighet att höja nivån på odlandet, om så önskas. Egenhändigt odlad paprika, melon eller vindruvor blir plötsligt helt genomförbart. I ett frostfritt växthus kan du också övervintra flera växter.

Stora växthus finns det gott om, men önskar du ett under sex kvadratmeter så är marknaden mycket mindre. Men här har vi letat och funnit. Både växthus som monteras fritt någonstans i trädgården, men också så kallade väggfasta växthus.

Köpråd

Vad kostar det?
Det finns idag mindre växthus till bra priser, har du tur kan du kanske få tag på ett begagnat. Ett nytt hus i polykarbonat kostar cirka 1 000 kronor/kvm.

Lufta ordentligt
Små växthus värms upp oerhört snabbt när solen ligger på, och temperaturen kan då stiga till onormalt höga temperaturer. Avgörande för odlingsresultatet är att växthuset kan luftas ordentligt, oavsett vad det är för typ av växthus. Se till att ha någon form av vädring eller skuggväv.

Materialval
Det finns många olika material att bygga sitt växthus av. Konstruktioner av aluminium med glas eller isolerande polykarbonatplattor är vanligast. De är relativt underhållsfria.

Rätt takhöjd
Takhöjden är viktig. Du ska kunna stå rak i mitten och taket måste luta så att snön kan glida av. Långsidorna får heller inte vara så låga att det blir svårt att komma åt plantorna.

Vilken modell?
Växthus finns i många olika modeller, utförande och prisläge. Vilken du ska välja måste avgöras av var det ska placeras, hur du tänkt använda det och vad det får kosta. Innan du skaffar ett växthus till din trädgård måste du först vara säker på var den ska stå och att ytan är rätt att bygga på, finns det tillräckligt med ljus och är marken plan etc.

Placering på tomt?
Det spelar inte så stor roll i vilket väderstreck växthuset placeras. Det är viktigare att det passar in på tomten. Placera växthuset i ett vindskyddat, soligt och plant läge. Det bör inte omges av höga planteringar eftersom de kan skugga odlingen för mycket. För den lilla trädgården kan ett väggväxthus vara en bra lösning. Det måste placeras soligt mot en vägg eller plank. Observera att väggen måste vara konstruerad så att den inte tar skada av fukten som det blir i ett växthus.

Behövs bygglov?
Samma regler gäller för växthus som för friggebodar i allmänhet. Högst tio kvadratmeter får byggas utan byggnadslov på tomten. Har man redan utnyttjat friggebodmöjligheten och om det är inom detaljplanelagt område får du söka bygglov. Gäller det ett växthus som är utformat som en tillbyggnad mot en vägg räknas det som en tillbyggnad inom detaljplanelagt område och är bygglovpliktigt.

Andra regler
Är avståndet närmre än 4,5 meter till granne eller väg måste man ha grannens eller väghållarens godkännande. Så fråga grannen först!


Nytt för året.
Ett flyttbart, lättbyggt och billigt växthus med underhållsfri aluminiumstomme. Ventilering sker genom fiffiga ventiler som monteras i plasten. Sidohöjd 1 530 mm. Nockhöjd 2 200 mm. Mini. Pris 2 995 kronor. Classicum.


Litet med stil.
Classicum har tagit fram ett växthus för den lilla trädgården som ändå är påkostat. Finns olackerat eller svartlackerat med nockdekoration. Nockhöjd 2,5 meter. En enkel skjutdörr, takfönster, svartlackering, nockdekoration, takrännor och stuprör ingår. Junior Victorian, pris för 5,7 kvm 14 995 kronor.


Klassiskt växthus på 5 kvm.
3 mm glas, enkel skjutdörr. Juliana Compact. Pris från 3 195 kronor. Willab Garden.


Väggmonterat.
Ett litet väggmonterat växthus från 3,7 kvm och uppåt. Välj mellan säkerhetsglas eller 8 mm isolerplast. Midi Euro Serre växthus. Pris från 11 495 kronor. Willab Garden.


Minsta tänkbara. Med en yta på under en kvadratmeter eller i den större versionen 1,3 kvm så är detta ett växthus som platsar även i den minsta av trädgårdar. Utmärkt för förodling, småkrukor eller tomater. Finns med glas eller polykarbonatskivor. Halls Petit. Pris från 2 525 kronor. Covent Garden.


God rymd i sin litenhet. 6 kvm med god luftning tack vare fyra ventilationsfönster. Bra takhöjd. 3 mm glas i väggar och aluminiumstomme. Odla 60. Pris från 4 995 kronor. Skånska Byggvaror.


Lyxigt. Helt magnifikt är det här växthuset från engelska Hartley Botanic. Den minsta storleken som går att få är dock på 8 kvm. Ugnslackerad aluminium, säkerhetsglas med gummilister och med en höjd på 3 meter! Victorian Planthouse. Pris 131 250 kronor. Vansta Trädgård.

Annons

Köpinformation:

Classicum 040-40 51 90 www.classicum.se
Covent Garden 08-718 48 04 www.coventgarden.se
Skånska Byggvaror 042-25 30 00 www.skbv.se
Vansta Trädgård 08-520 274 80 www.vanstatradgard.se
Willab Garden 0431-686 00 www.willabgarden.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 maj 2007

0 Kommentarer

0

Så försäkrar du växthus, friggebod och andra uthus

Hur ska man försäkra växthus, friggebod, uterum och andra uthus på tomten? Vi i Villas expert Peter Bratt ger försäkringstipsen kring de byggnader som...

1

Guide: Så bygger du ett växthus

Har du planer på att bygga ett eget växthus? Här är Malin och Mattias guide till hur de byggde sitt, steg för steg.

0

Redaktionen väljer: 3 växthus

Som så många andra drömmer jag om ett växthus. Då skulle jag välja något av de här tre.

0

3 miniväxthus

Ett miniväxthus tar liten plats och är ett bra alternativ för få plantor.

2

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

0

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

0

Jag byggde mitt eget växthus!

Hon hittade 36 gamla fönster och bestämde att de skulle bli ett växthus. Idag har Tyra förlängt sin odlingssäsong radikalt och blivit expert på chili...

0

Växthus för avskildhet och gårdskänsla

Det här växthuset, platsbyggt av lärkträ, ger rum åt de vackraste pelargonerna, men i synnerhet är det en rofylld plats för vila och te.

2

7 bästa tipsen för växthuset

Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons