Annons

Växthus för små trädgårdar

Växthus

Även den lilla trädgården kan vilja ha ett växthus, eller åtminstone de som bor där. Här ger vi tips och råd om växthus som passar för radhustomten och andra lite mindre trädgårdar.

Annons

Elegant. Kompakt men med bra odlingsmöjligheter. 1,3 kvm odlingsyta. Med glas och i de svängda partierna UV-beständig akrylplast. Stomme med underhållsfri aluminiumprofil. Här i den grönlackerade versionen. Halls Supreme. Pris från 4 750 kronor. Covent Garden.

Drömmen om växthus behöver inte alls vara lika med en gigantisk trädgård. Lika lite som du behöver odla sallad för hela vinterhalvåret för att montera sitt eget växthus. Det där med trädgård är upp till var och ens egen vilja och förmåga. Men ett är säkert – ett växthus är bra till mycket om du har ett starkt trädgårdsintresse, eller kanske bara vill ha ett eget rum i trädgården.

Men visst ger växthuset möjlighet att höja nivån på odlandet, om så önskas. Egenhändigt odlad paprika, melon eller vindruvor blir plötsligt helt genomförbart. I ett frostfritt växthus kan du också övervintra flera växter.

Stora växthus finns det gott om, men önskar du ett under sex kvadratmeter så är marknaden mycket mindre. Men här har vi letat och funnit. Både växthus som monteras fritt någonstans i trädgården, men också så kallade väggfasta växthus.

Köpråd

Vad kostar det?
Det finns idag mindre växthus till bra priser, har du tur kan du kanske få tag på ett begagnat. Ett nytt hus i polykarbonat kostar cirka 1 000 kronor/kvm.

Lufta ordentligt
Små växthus värms upp oerhört snabbt när solen ligger på, och temperaturen kan då stiga till onormalt höga temperaturer. Avgörande för odlingsresultatet är att växthuset kan luftas ordentligt, oavsett vad det är för typ av växthus. Se till att ha någon form av vädring eller skuggväv.

Materialval
Det finns många olika material att bygga sitt växthus av. Konstruktioner av aluminium med glas eller isolerande polykarbonatplattor är vanligast. De är relativt underhållsfria.

Rätt takhöjd
Takhöjden är viktig. Du ska kunna stå rak i mitten och taket måste luta så att snön kan glida av. Långsidorna får heller inte vara så låga att det blir svårt att komma åt plantorna.

Vilken modell?
Växthus finns i många olika modeller, utförande och prisläge. Vilken du ska välja måste avgöras av var det ska placeras, hur du tänkt använda det och vad det får kosta. Innan du skaffar ett växthus till din trädgård måste du först vara säker på var den ska stå och att ytan är rätt att bygga på, finns det tillräckligt med ljus och är marken plan etc.

Placering på tomt?
Det spelar inte så stor roll i vilket väderstreck växthuset placeras. Det är viktigare att det passar in på tomten. Placera växthuset i ett vindskyddat, soligt och plant läge. Det bör inte omges av höga planteringar eftersom de kan skugga odlingen för mycket. För den lilla trädgården kan ett väggväxthus vara en bra lösning. Det måste placeras soligt mot en vägg eller plank. Observera att väggen måste vara konstruerad så att den inte tar skada av fukten som det blir i ett växthus.

Behövs bygglov?
Samma regler gäller för växthus som för friggebodar i allmänhet. Högst tio kvadratmeter får byggas utan byggnadslov på tomten. Har man redan utnyttjat friggebodmöjligheten och om det är inom detaljplanelagt område får du söka bygglov. Gäller det ett växthus som är utformat som en tillbyggnad mot en vägg räknas det som en tillbyggnad inom detaljplanelagt område och är bygglovpliktigt.

Andra regler
Är avståndet närmre än 4,5 meter till granne eller väg måste man ha grannens eller väghållarens godkännande. Så fråga grannen först!


Nytt för året.
Ett flyttbart, lättbyggt och billigt växthus med underhållsfri aluminiumstomme. Ventilering sker genom fiffiga ventiler som monteras i plasten. Sidohöjd 1 530 mm. Nockhöjd 2 200 mm. Mini. Pris 2 995 kronor. Classicum.


Litet med stil.
Classicum har tagit fram ett växthus för den lilla trädgården som ändå är påkostat. Finns olackerat eller svartlackerat med nockdekoration. Nockhöjd 2,5 meter. En enkel skjutdörr, takfönster, svartlackering, nockdekoration, takrännor och stuprör ingår. Junior Victorian, pris för 5,7 kvm 14 995 kronor.


Klassiskt växthus på 5 kvm.
3 mm glas, enkel skjutdörr. Juliana Compact. Pris från 3 195 kronor. Willab Garden.


Väggmonterat.
Ett litet väggmonterat växthus från 3,7 kvm och uppåt. Välj mellan säkerhetsglas eller 8 mm isolerplast. Midi Euro Serre växthus. Pris från 11 495 kronor. Willab Garden.


Minsta tänkbara. Med en yta på under en kvadratmeter eller i den större versionen 1,3 kvm så är detta ett växthus som platsar även i den minsta av trädgårdar. Utmärkt för förodling, småkrukor eller tomater. Finns med glas eller polykarbonatskivor. Halls Petit. Pris från 2 525 kronor. Covent Garden.


God rymd i sin litenhet. 6 kvm med god luftning tack vare fyra ventilationsfönster. Bra takhöjd. 3 mm glas i väggar och aluminiumstomme. Odla 60. Pris från 4 995 kronor. Skånska Byggvaror.


Lyxigt. Helt magnifikt är det här växthuset från engelska Hartley Botanic. Den minsta storleken som går att få är dock på 8 kvm. Ugnslackerad aluminium, säkerhetsglas med gummilister och med en höjd på 3 meter! Victorian Planthouse. Pris 131 250 kronor. Vansta Trädgård.

Annons

Köpinformation:

Classicum 040-40 51 90 www.classicum.se
Covent Garden 08-718 48 04 www.coventgarden.se
Skånska Byggvaror 042-25 30 00 www.skbv.se
Vansta Trädgård 08-520 274 80 www.vanstatradgard.se
Willab Garden 0431-686 00 www.willabgarden.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 maj 2007
 
Annons
Mer om Växthus

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Växthuset - trädgårdens hjärta

Växthus Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?

Inreda växthuset

Växthus Att inreda sitt växthus är inte alltid det lättaste. Man tror att man får plats med så mycket på 10 m2.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde mitt eget växthus!

Växthus Hon hittade 36 gamla fönster och bestämde att de skulle bli ett växthus. Idag har Tyra förlängt sin odlingssäsong radikalt och blivit expert på chili och tomater.

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons