Så byggde Kerstin och Lars-Göran ett växthus av återvunnet material

Kerstin och Lars-Göran Winberg i Helsingborg drömde om ett extra rum i trädgården. Så här byggde de sitt vackra växthus nästan enbart av återvunnet material. 


När paret Winberg började leta efter ett växthus insåg de snabbt att det kunde bli en rätt dyr historia. Därför bestämde de sig för att bygga ett eget av återbrukat material. 

– Allt byggmaterial i växthuset har sin egen historia. Man blir förvånad över hur mycket folk slänger. Och de som slängt har blivit lika förvånade då jag dykt på dem i samband med att de skulle kasta saker på återvinningen, säger Kerstin. 

– Växthuset har knappt kostat oss någonting, eftersom det mesta är saker vi tagit hem från skroten, hittat eller tagit med oss från tidigare hem. 

Familjen utnyttjar växthuset nästan dagligen, så gott som året runt. De äter middagar här, fikar när det regnar, eller sitter och vilar en stund efter jobbet. Precis utanför går fåren och betar. 

– Det är som en dröm att sitta och kika på dem inifrån växthuset.

Medelhavet nästa. Citrusträd och citroner bidrar till sommarkänslan.

Kerstin utgick från orangerier i romantisk, engelsk stil när hon ritade upp hur hon ville ha växthuset. Sedan grävde Lars-Göran ur för själva grunden och paret började leta igenom överblivet material att bygga med. 

– Vi hade kvar tegel från vårt tidigare hus med byggår 1926 samt en del tegelstenar som vi hade kvar sedan vi rev en vägg i nuvarande huset för att renovera köket, berättar Kerstin.

Övrigt tegel har Kerstin hittat på annons från olika rivningshus, samt på det gamla nedlagda tegelbruket i Halmstad. Två tegelstenar är från Kerstins föräldrahems skorsten. De två större, dekorativa tegelstenarna i väggen är från 1600-talet och kommer från ett före detta kloster, numera bostadshus i Wien, där Lars-Görans systerson bor. Teglet låg nedgrävt i gräsmattan.  

Nästan gratis. Knappt 8 000 kronor kostade hela bygget.

Fönsterrutorna hittade Kerstin i ett gammalt växthus som rivits. Hon köpte dem för tio kronor styck, varpå Lars-Göran beskar dem så att de skulle passa i tak och väggar.

Många av inredningsdetaljerna är strandfynd eller saker som hittats på återvinningen, förutom en del möbler som är från Ikea. En vacker gren har blivit ett stilleben med en hängande lykta i, en gammal grånad stubbe är numera en fin prydnad. Kerstin och Lars-Göran är inte särskilt roade av att odla men har flera citrusträd, som doftar ljuvligt och lyser upp ute i växthuset. 

– Det är fantastiskt vackert med knallgula citroner i vackra krukor med patina, säger Kerstin. 

Så byggde vi växthuset

1.Vi började med att riva och gräva upp buskar som stod på platsen. Sedan grävde vi en grop på 5 x 3 meter, djup 80 cm.

2. I botten ligger fiberduk. Runt kanten har Lars-Göran först murat med lecablock i tre rader, sedan med det gamla teglet i ytterligare tre lager. Därefter putsades lecablocken med putsbruk. Vi lade ett lager med singel i botten.

3. Ovanpå singellagret lades 100 mm frigolit (för att undvika kyla från marken). Därefter ett lager sättgrus. Ovanpå sättgruset lade vi ut tegelstensgolvet i mönster.

4. Träramen byggdes därefter upp med 70 cm höga reglar (90 x 45) med en bredd på 50 cm. Takstolarna spikades ihop på marken och lyftes på plats. I varje hörna spikade vi upp extra stöttor för att undvika att takstolarna skulle röra sig i sidled vid kraftig blåst — det skulle innebära risk för att fönsterrutorna sprack. 

5. Allra sist byggde vi verandan och satte in takfönster. De öppningsbara fönstren skaffade vi på en rivningsfirma och det stora fönstret ut mot dalen räddade vi i sista stund från att hamna på soptippen.

Familjen Winberg:

Här bor: Lars-Göran, läkare, och Kerstin, specialpedagog i grundskolan. Sonen Martin, 20. Dottern Linn, 23, har flyttat hemifrån.

Bor: Råå, utanför Helsingborg.

Växtzon: 1.

Om projektet:

Tidsåtgång: Cirka ett halvår.

Totalkostnad: 8 000 kr. 

Svårighetsgrad: Viss vana vid praktiskt arbete behövs. 

Köpställen: Virket för konstruktionen samt lecablock och frigolit köptes på Byggmax. Övrigt byggmaterial är återvunnet. Kerstin tillverkade fönsterspröjset. Entrédörren fyndades på auktion för 500 kr. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar