Annons
Ett växthus kan vara mer än ett växthus. Det kan vara en plats för fest. Växthus från Sweden Greenhouse.
Ett växthus kan vara mer än ett växthus. Det kan vara en plats för fest. Växthus från Sweden Greenhouse.

Så inreder du växthuset

Växthus

Inreda växthuset? Det vackra glashuset fyllt av grönska blir en allt vanligare syn i villaträdgårdarna. Här följer några goda råd på hur du smartast inreder växthuset.

Annons

Ett växthus är många trädgårdsälskares dröm. Men när det väl är på plats gäller det också att fylla det med rätt saker. Då handlar det inte bara om växter utan allt det där andra som behövs för att växterna – och du - ska trivas på allra bästa vis.

Ett växthus kan ju vara mycket mer än en odlingsplats. Det kan vara ett eget ställe, kanske ett kontor eller en plats för fest.


Drömväxthuset.
Stort nog att rymma bord och stolar för fest om sommaren, men vinterid ryms här ängalatrumpet och andra växter som kräver utrymme. Växthus från Sweden Greenhouse.

5 "måsten" i växthuset

Belysning
En lampa eller två i taket beror på storleken på ditt växthus. Man brukar räkna med 100 till 150 watt per kvadratmeter. Ljuset behövs både för värme och för ljus. Det bästa är att höra med din växthusleverantör vad som passar i just ditt växthus. I ett hobbyväxthus är vanliga lysrör ett bra val.

Hyllor för plantor
Konsten är att utnyttja det oftast lilla växthuset till max. Stapla hyllor på höjden. Men se också till att ljuset når alla plantor. Det ska finnas plats för övervintrande pelargoner och vårens tidiga frösådd. Och änglatrumpeten behöver rejält med plats om vintern.

Bord
Ett bord att arbeta vid är att bra att ha, är vädret vackert kan du lätt flytta ut det och stå utomhus och arbeta. Se till att du har tillräckligt med plats för krukor och jord och de redskap du behöver. Oftast är det smart med en hylla under där just dessa saker kan stå nära till hands.

Planteringshinkar och upphängning
Många, så många du önskar. För tomatplantering, gurka, kanske vindruvor och annat. Tänk på att dessa plantor växer på höjden och behöver stöd. Krokar och snören att klänga på bör monteras.

Gardiner
Vill du verkligen ha användning av ditt växthus länge på säsongen ska du satsa på skuggardiner. Dels för att de skyddar mot solen, men också för att de håller värmen kvar inne i växthuset.

Växthus Juliana.

Ett växthus ska också fyllas, inte bara med blommor utan också bänkar, hyllor, belysning och allt sånt som gör att växter - och du själv - trivs.
Detta växthus heter Juliana Premium och kommer från Willab Garden.


Planterinsgbord i rostfritt stål. För användning både ute och inne.
Kan kombineras med två olika planteringsställ, ett i rostfritt stål samt ett i plywood, vilka kan köpas separat. Serralux. Tillhörande bordskonsol.
Allt från Classicum.

Eva Braun har skrivit flera trädgårdsböcker och nu senast ”Växthus och uterum”. Boken är utgiven av Bokförlaget Semic och är skriven tillsammans med Gunnel Carlson från ”Gröna rum” med flera.
Här delar Eva Braun med sig av sina bästa tips på vad man ska tänka på när man inreder växthuset.

Redan på planerings- och byggstadiet bör man ta ställning till om man vill:

1. Dra in el. Bra för arbetsljus och mysbelysning, till frostvakt, elverktyg och tillskottsljus över växterna, radio, dator. Obs! – komplettera med jordfelsbrytare.

2. Dra in rinnande vatten. Det behövs för automatisk droppbevattning och underlättar städning. Det kan räcka med kallt sommarvatten för att varken behöva gräva till frostfritt djup för ledningarna eller ha värmeslinga.

3. Ha en stor dörröppning för att kunna köra in med skottkärra.

4. Kunna tilläggsisolera invändigt med speciell bubbelplast som tål solens strålar. Vissa växthusförsäljare har speciella klämmor för ändamålet. Alternativt kan man hänga plasten i stora sjok över linor eller stänger.

5. Ha automatiska lucköppnare.

Annons

Planteringsback. Svarta plantbackar 38x24 cm som passar till plantbackshylla, backa för 74 kronor/st. Vippa plantbackshylla för 219 kronor. Vippo trådhylla finns i olika mått från, 28x121 cm, för 249 kronor/st. Willab Garden.

Rätt sorts lampa till växthuset. Kan användas i såväl rum utan dagsljus som i växthus. Perfekt för den som vill starta plantuppdragningen tidigt. Agro 400 W, 55000 lumen. Pris 1 595 kronor/st. Willab Garden.

Se också till att förse växthuset med:

1. Skuggväv eller tygvåder. Sätt upp som gardiner på stänger eller vajer för att lätt kunna reglera ljuset. För att slippa daglig passning kanske man hellre kostar på sig automatisk skuggning.

2. Arbetsbänk i bekväm arbetshöjd, förslagsvis 90 cm. Komplettera med planteringsbricka med kanter som håller jorden på plats.

3. Förvaringshyllor, typ lagerhyllor eller väggfasta från växthusförsäljaren.

4. Plattor med hjul för att tunga krukor ska bli lättare att flytta och att luften kan cirkulera under.

5. En termometer som visar max- och minitemperatur.

6. Bekväma möbler i mån av utrymme. Här ska man kunna sitta/ligga och njuta av växternas skönhet och dofter ...

7. Svagströmsbelysing med timer som tänds på kvällarna så att växthuset ser trevligt ut även utifrån.

En skuggardin kan behövas som skydd. Här en för proffsen! Invävda aluminiumremsor för god reflexion av värmestrålarna. Reflekterar bort cirka 75 procent av värmestrålningen från solen. På natten hindrar den dessutom värmeutstrålningen från växthuset. Specialskuggväv, storlek 3500x4500 mm. Pris cirka 945 kronor. Willab Garden.

En arbetsplats för inspiration. Här finner växthusets ägarinna ro och får inspiration till sina böcker. Med det trådlösa nätverket är hon uppkopplad mot internet. Växthus från Sweden Greenhouse.

Köpinformation, inredning växthus:

Classicum 040-40 51 90 www.classicum.se

Willab Garden 0431-686 00 www.willabgarden.se

Sweden Greenhouse 08-716 97 14 www.swedengreenhouse.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

28 april 2006

0 Kommentarer

0

Så försäkrar du växthus, friggebod och andra uthus

Hur ska man försäkra växthus, friggebod, uterum och andra uthus på tomten? Vi i Villas expert Peter Bratt ger försäkringstipsen kring de byggnader som...

1

Guide: Så bygger du ett växthus

Har du planer på att bygga ett eget växthus? Här är Malin och Mattias guide till hur de byggde sitt, steg för steg.

0

Redaktionen väljer: 3 växthus

Som så många andra drömmer jag om ett växthus. Då skulle jag välja något av de här tre.

0

3 miniväxthus

Ett miniväxthus tar liten plats och är ett bra alternativ för få plantor.

2

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

0

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

0

Jag byggde mitt eget växthus!

Hon hittade 36 gamla fönster och bestämde att de skulle bli ett växthus. Idag har Tyra förlängt sin odlingssäsong radikalt och blivit expert på chili...

0

Växthus för avskildhet och gårdskänsla

Det här växthuset, platsbyggt av lärkträ, ger rum åt de vackraste pelargonerna, men i synnerhet är det en rofylld plats för vila och te.

2

7 bästa tipsen för växthuset

Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons