Ett växthus kan vara mer än ett växthus. Det kan vara en plats för fest. Växthus från Sweden Greenhouse.
Ett växthus kan vara mer än ett växthus. Det kan vara en plats för fest. Växthus från Sweden Greenhouse.

Så inreder du växthuset

Växthus

Inreda växthuset? Det vackra glashuset fyllt av grönska blir en allt vanligare syn i villaträdgårdarna. Här följer några goda råd på hur du smartast inreder växthuset.

Ett växthus är många trädgårdsälskares dröm. Men när det väl är på plats gäller det också att fylla det med rätt saker. Då handlar det inte bara om växter utan allt det där andra som behövs för att växterna – och du - ska trivas på allra bästa vis.

Ett växthus kan ju vara mycket mer än en odlingsplats. Det kan vara ett eget ställe, kanske ett kontor eller en plats för fest.


Drömväxthuset.
Stort nog att rymma bord och stolar för fest om sommaren, men vinterid ryms här ängalatrumpet och andra växter som kräver utrymme. Växthus från Sweden Greenhouse.

5 "måsten" i växthuset

Belysning
En lampa eller två i taket beror på storleken på ditt växthus. Man brukar räkna med 100 till 150 watt per kvadratmeter. Ljuset behövs både för värme och för ljus. Det bästa är att höra med din växthusleverantör vad som passar i just ditt växthus. I ett hobbyväxthus är vanliga lysrör ett bra val.

Hyllor för plantor
Konsten är att utnyttja det oftast lilla växthuset till max. Stapla hyllor på höjden. Men se också till att ljuset når alla plantor. Det ska finnas plats för övervintrande pelargoner och vårens tidiga frösådd. Och änglatrumpeten behöver rejält med plats om vintern.

Bord
Ett bord att arbeta vid är att bra att ha, är vädret vackert kan du lätt flytta ut det och stå utomhus och arbeta. Se till att du har tillräckligt med plats för krukor och jord och de redskap du behöver. Oftast är det smart med en hylla under där just dessa saker kan stå nära till hands.

Planteringshinkar och upphängning
Många, så många du önskar. För tomatplantering, gurka, kanske vindruvor och annat. Tänk på att dessa plantor växer på höjden och behöver stöd. Krokar och snören att klänga på bör monteras.

Gardiner
Vill du verkligen ha användning av ditt växthus länge på säsongen ska du satsa på skuggardiner. Dels för att de skyddar mot solen, men också för att de håller värmen kvar inne i växthuset.

Växthus Juliana.

Ett växthus ska också fyllas, inte bara med blommor utan också bänkar, hyllor, belysning och allt sånt som gör att växter - och du själv - trivs.
Detta växthus heter Juliana Premium och kommer från Willab Garden.


Planterinsgbord i rostfritt stål. För användning både ute och inne.
Kan kombineras med två olika planteringsställ, ett i rostfritt stål samt ett i plywood, vilka kan köpas separat. Serralux. Tillhörande bordskonsol.
Allt från Classicum.

Eva Braun har skrivit flera trädgårdsböcker och nu senast ”Växthus och uterum”. Boken är utgiven av Bokförlaget Semic och är skriven tillsammans med Gunnel Carlson från ”Gröna rum” med flera.
Här delar Eva Braun med sig av sina bästa tips på vad man ska tänka på när man inreder växthuset.

Redan på planerings- och byggstadiet bör man ta ställning till om man vill:

1. Dra in el. Bra för arbetsljus och mysbelysning, till frostvakt, elverktyg och tillskottsljus över växterna, radio, dator. Obs! – komplettera med jordfelsbrytare.

2. Dra in rinnande vatten. Det behövs för automatisk droppbevattning och underlättar städning. Det kan räcka med kallt sommarvatten för att varken behöva gräva till frostfritt djup för ledningarna eller ha värmeslinga.

3. Ha en stor dörröppning för att kunna köra in med skottkärra.

4. Kunna tilläggsisolera invändigt med speciell bubbelplast som tål solens strålar. Vissa växthusförsäljare har speciella klämmor för ändamålet. Alternativt kan man hänga plasten i stora sjok över linor eller stänger.

5. Ha automatiska lucköppnare.

Planteringsback. Svarta plantbackar 38x24 cm som passar till plantbackshylla, backa för 74 kronor/st. Vippa plantbackshylla för 219 kronor. Vippo trådhylla finns i olika mått från, 28x121 cm, för 249 kronor/st. Willab Garden.

Rätt sorts lampa till växthuset. Kan användas i såväl rum utan dagsljus som i växthus. Perfekt för den som vill starta plantuppdragningen tidigt. Agro 400 W, 55000 lumen. Pris 1 595 kronor/st. Willab Garden.

Se också till att förse växthuset med:

1. Skuggväv eller tygvåder. Sätt upp som gardiner på stänger eller vajer för att lätt kunna reglera ljuset. För att slippa daglig passning kanske man hellre kostar på sig automatisk skuggning.

2. Arbetsbänk i bekväm arbetshöjd, förslagsvis 90 cm. Komplettera med planteringsbricka med kanter som håller jorden på plats.

3. Förvaringshyllor, typ lagerhyllor eller väggfasta från växthusförsäljaren.

4. Plattor med hjul för att tunga krukor ska bli lättare att flytta och att luften kan cirkulera under.

5. En termometer som visar max- och minitemperatur.

6. Bekväma möbler i mån av utrymme. Här ska man kunna sitta/ligga och njuta av växternas skönhet och dofter ...

7. Svagströmsbelysing med timer som tänds på kvällarna så att växthuset ser trevligt ut även utifrån.

En skuggardin kan behövas som skydd. Här en för proffsen! Invävda aluminiumremsor för god reflexion av värmestrålarna. Reflekterar bort cirka 75 procent av värmestrålningen från solen. På natten hindrar den dessutom värmeutstrålningen från växthuset. Specialskuggväv, storlek 3500x4500 mm. Pris cirka 945 kronor. Willab Garden.

En arbetsplats för inspiration. Här finner växthusets ägarinna ro och får inspiration till sina böcker. Med det trådlösa nätverket är hon uppkopplad mot internet. Växthus från Sweden Greenhouse.

Köpinformation, inredning växthus:

Classicum 040-40 51 90 www.classicum.se

Willab Garden 0431-686 00 www.willabgarden.se

Sweden Greenhouse 08-716 97 14 www.swedengreenhouse.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

28 april 2006
Mer om Växthus

Växthus för alla plånböcker

Växthus Odla dina egna grönsaker i sommar. Med ett vackert växthus i trädgården kan du dessutom skörda flera gånger. 

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Växthuset - trädgårdens hjärta

Växthus Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?

Inreda växthuset

Växthus Att inreda sitt växthus är inte alltid det lättaste. Man tror att man får plats med så mycket på 10 m2.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.