Annons

Jag byggde mitt eget växthus!

Växthus

Hon hittade 36 gamla fönster och bestämde att de skulle bli ett växthus. Idag har Tyra förlängt sin odlingssäsong radikalt och blivit expert på chili och tomater.

Annons

För Tyra Hellsénius-Linde har växthuslivet blivit en livsstil.

Tyra Hallsénius-Lindhe från Vaxholm har förverkligat växthusdrömmen — och det rejält. Hennes fantastiska växthus i engelsk stil är nära fyra och en halv meter högt och 18 kvadratmeter till ytan. Likt ett litet vitt slott tronar det mitt i den stora köksträdgården.

- Jag är faktiskt väldigt stolt över mitt växthus, berättar Tyra. Jag har ritat, konstruerat och byggt det helt själv, med mina egna händer. Det enda jag tagit hjälp med är att gräva och gjuta plattan på marken, men jag fick anlägga gjutformen av frigolit som isolerar fint mot marken samt lägga armeringsnät i botten på densamma. Och så har jag fått hjälp med taket förstås, där fick min man rycka in för att få upp skivorna, det klarar man inte själv!

Att växthuset alls kom till var egentligen en slump. Familjen hittade 36 gamla fönster på en vind, maken tyckte att det var lika bra att slänga dem. Men det ville inte Tyra gå med på. Det var gamla, vackra englasfönster, med sin egen historia, och dessutom var de relativt hela. Så efter ett tag väcktes tanken på att bygga ett växthus av dem.

Redan i mars börjar Tyra nu njuta av narcisser, tulpaner och hyacinter. Växthuset fungerar också perfekt som barnkammare för grönsaker, blommor och medicinalväxter i den stora köksträdgården. På vintern förvandlas det till vinterförvaring för bland annat thujor, buxbom och kryddor som persilja och rosmarin.

Inne i växthuset odlar hon nästan bara tomater och chili, men många olika sorter. Hon har själv samlat fröer från marknader utomlands, här finns chili med ursprung från Mexiko, Brasilien och Thailand som fungerar alldeles utmärkt.

- Jag tycker att det är enklast att hålla mig till de växtsorter jag vet fungerar bra och dessutom älskar familjen tomater! Lite pelargoner sätter jag in för färgens skull.


Tyras stora växthus är som en dröm. Hon byggde det själv av 36 gamla fönster. För bästa ventilation står dörren ofta öppen.
Ventilationen är viktig. Förutom takfläktar och generösa luftspalter längs taket finns också två öppningsbara fönster på varje sida.

Fakta om växthuset

Växthuset är 18 kvadratmeter stort med en takhöjd på 4,5 meter. Gjutet betonggolv isolerat i botten med frigolit och med värmeslinga (men den drar alldeles för mycket ström för att använda!). Väggar av trä och englasfönster, fyra av fönstren är öppningsbara. Tak av kanalplast och luftspalter längs med sidorna. Inne i växthuset finns rinnande vatten och en stor koppartunna som håller vatten i en jämn, bra temperatur.

Tyras tips för att lyckas

  • Satsa på ett rejält växthus. Spara hellre pengar ett år till så att du kan få ett stort växthus som ofta har bättre ventilation.
  • Sörj för god ventilation, ha öppningsbara fönster eller takluckor och gärna fläktar. Detta minskar risken för ohyra.
  • Placera helst växthuset på en inte alltför solig plats i trädgården.
  • Välj växter som trivs vid samma temperatur.
  • Odla i krukor eller lådor och satsa på bra jord, det blir lättare att hålla rent. Det håller också skadedjur och sjukdomar borta — om något blir angripet är det lätt att ta bort växten innan den smittar resten.
  • Samla egna fröer, du vet vad du får och spar pengar.

I växthuset odlar Tyra nästan bara tomater och chili.

Tyras 5 bästa tomater

Green Zebra
Moneymaker
Czech's Exellent Yellow
Principe Borghese
Ildi

Vill du veta mer om Tyra och hennes växthus? Besök hennes engelska blogg på http://waxholm.blogspot.com eller http://tyras-potager.blogspot.com som är helt på svenska.

Fler växthus

Trädgårdens juvel

Detta lilla, men utsökta växthus av cederträ kommer från Gabriel Ash serie Planthouse. Byggt på mur med en ren form och gott om plats. Här Planthouse 8, höjd 297 cm, bredd 242 cm, längd 299 cm. Pris 51 500 kronor. Vansta Trädgård.

Annons

 

En egen oas

Ett växthus med högt i tak! Odla 82 har en takåshöjd på 224 centimeter, fyra ventilationsfönster och dubbeldörrar vilket ger gott om plats och god ventilation. Denna modell har dessutom fem gånger starkare glas och kraftigt profilsystem för bra hållfasthet. Finns i fyra storlekar i aluminium eller grönlack från 5 595 kronor. Prisexempel ODLA 82 grönlack säkerhetsglas, 8,2 kvadratmeter, integrerad sockel och hängränna: 11 795 kronor. Skånska Byggvaror.


Modernt orangeri

Till det lite nyare huset blir ett Orangeri Modärn riktigt stilfullt. Pris cirka 85 000 kronor. Classicum. 

För proffsodlaren

En bredare modell av växthus som byggs på mur är Euro-Serre Plus 5 Mur. Till muren, som inte ingår i växthuset, kan användas gammalt tegel eller lecablock som putsas och målas. Finns för två murhöjder, 43 och 83 centimeter, bredd 380 centimeter, längd 380-604 centimeter. Pris från 27 995 kronor olackerad. Växthuset på bilden är 25,8 kvadratmeter och kostar cirka 59 000 kronor. Willab.


 

Utsökt allt-i-ett

Hasselfors nya trädgårdslider är lite av allt. Här får man plats för småskalig odling, förvaring av trädgårdsredskap och dessutom ett härligt litet trädgårdsrum. Fyra olika lider från 24 900 kronor. Här lidret Vila på 10 kvadratmeter, med liten pergola mellan växthus och förråd, pris 44 000 kronor. Hasselfors.


 

Klassiskt

Med sina smala, eleganta glaspartier och med murad sockel minner Serralux Classic mur om gamla goda tider. Från 17 395 kronor, pris på detta hus cirka 41 500 kronor. Classicum.


 

Köpinformation

Classicum www.classicum.se 040-40 51 90
Hasselfors www.hasselforsgarden.se 019-761 42 00
Skånska Byggvaror www.skanskabyggvaror.se 042-25 30 00
Vansta Trädgård www.vanstatradgard.se 08-520 274 80
Willab www.willabgarden.se 0431-686 00

4 maj 2010

0 Kommentarer

0

Så byggde Kerstin och Lars-Göran ett växthus av återvunnet material

Kerstin och Lars-Göran Winberg i Helsingborg drömde om ett extra rum i trädgården. Så här byggde de sitt vackra växthus nästan enbart av återvunnet...

0

Växthus för alla plånböcker

Odla dina egna grönsaker i sommar. Med ett vackert växthus i trädgården kan du dessutom skörda flera gånger.

0

Redaktionen väljer: 3 växthus

Som så många andra drömmer jag om ett växthus. Då skulle jag välja något av de här tre.

0

3 miniväxthus

Ett miniväxthus tar liten plats och är ett bra alternativ för få plantor.

0

Växthus för små trädgårdar

Även den lilla trädgården kan vilja ha ett växthus, eller åtminstone de som bor där. Här ger vi tips och råd om växthus som passar för radhustomten och...

2

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

0

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

0

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

2

7 bästa tipsen för växthuset

Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons