Inreda växthuset

Att inreda sitt växthus är inte alltid det lättaste. Man tror att man får plats med så mycket på 10 m2.


När juli månad kommer, så önskar man sig 20 m2. Det finns en rad inredningsdetaljer. Alla tillverkare av växthus säljer också prylar, som till en del är av värde, men när det gäller en del av dem undrar man vem som tänkt till. Inte kan han eller hon haft erfarenhet av växthus, inte.

Först bör du bestämma dig för vilka sorters plantor du vill dra upp. Därefter väljer du om det ska bli en jordbädd, plats för krukor, eller både och. En jordbädd måste förberedas på ett tidigt stadium. Helst innan glaset är på plats. Här kan man också gräva ner en värmejord-kabel, som håller jordtemperaturen på en jämn och behaglig nivå, så att inget helt plötsligt dör av en köldknäpp. Den kan du också sätta krukor ovanpå under våren, för att sedan använda till större växter.

Väljer du att bara ha krukor, så är det en fördel när en del av plantorna ska ut. Om sedan någon planta blir sjuk eller svårt insektsangripen är den lättare att ta bort. Nackdelen med krukor är att de torkar ut mycket snabbare. Det krävs automatbevattning om du vill åka bort en dag eller två.

Plats för plantuppdragning

Ett måste är en stor plats där en eller två underbevattningsskålar kan stå. Dessa i kombination med en kapillärmatta gör att du kan placera en mängd småkrukor för senare utplantering. Koppla till en enkel bevattningsanordning, så hålls dessa fuktiga hela tiden och dina plantor mår bra. Denna del ska du med lätthet kunna ta bort när du behöver mer plats. Det finns bord att köpa, som jag tycker både är vansinnigt dyra och rangliga.

Själv byggde jag ett hopfällbart bord i mitten av huset, där det är bäst höjd för den belysning som plantorna behöver. Sätter man dessa på sidan av växthuset så kanske det växer bättre än vad man väntat sig, eller så stämmer vädret utanför inte med dina planer på att plantera ut. Snart börjar plantorna dra iväg. – Tänkte inte på det, säger man till sig själv.
Här finns det plats för egna idéer.

Bevattning

Det finns självbevattningskrukor i många storlekar, som både är mycket bra och snygga. När det gäller bevattningen i ditt växthus, så finns det även där en rad olika system. Från s k svettslang, som du använder i jordbäddar o d och till underbevattningshyllor, till sprinklersystem med såväl dimbevattning (sprayform) som riktad stråle. Allt detta finns med timers av olika fabrikat. På en underbevattningshylla sätter man planteringskrukorna på den plast som ligger över en kapillärmatta. Varje planta suger då upp vatten genom krukans botten, och när man vattnar på ett ställe fördelas vattnet jämnt på mattan.

Om man inte vill eller kan ha all denna automatik, så finns det tunnsystem, där regnvattnet tas tillvara och sedan leds in med hjälp av rör. Av utrymmesskäl kan jag inte gå närmare in på allt som finns att välja mellan, utan jag föreslår att du själv undersöker marknaden och väljer det som bäst verkar passa dina förhållanden och önskemål.

Belysning

Ljus är ett måste i ditt växthus, om du börjar tidigt på säsongen. Dagen är inte så lång under den tidiga våren. Vet man att ljusstyrkan vid fullt solsken är ca 100 000 lux eller ca 1200 W per m2, då inser man snabbt att man behöver lite stödljus under mörka dagar och kvällar.

Det går att använda vanliga lysrör, men tänk då på att höjden inte ska vara mer än 20-25 cm. Man måste kunna hissa upp armaturen vartefter plantorna växer till.

Lite kraftigare ljus ger kvicksilver- eller högtrycksnatriumlampor. Kvicksilverlamporna kostar ca 700 kr – 900 kr. Väljer du högtryckslampor, som också ger värme till växterna, så hamnar du runt 1 800 kr – 2 000 kr/st. Om du valt glashus behöver du skuggnät eller -pasta för att skydda mot alltför starkt solsken.

Värme

Att hålla ett jämnt klimat är oerhört viktigt, men svårt, framför allt på våren. Då kan det kan vara upp till 25-30 grader i huset på dagen och nattfrosten får temperaturen att sjunka ner till 7-8oC.
Detta mår växterna inte bra av. Ett måste är då en frostvakt i form av kupévärmare.

En del tycker att man kan använda den man hade i bilen under vintern, och det går väl bra en kort tid. Dina ”guldklimpar”, som nu börjar kosta en del, behöver cirkulation, annars kan lätt bl a gråmögel komma som en liten överraskning. Välj hellre en apparat som är avsedd för växthus. En sådan är försedd med fläkt, som går oavsett om värmeelementet är på. Den har också en bra termostat, som även slår på under varma sommardagar och hjälper till med luftningen. Priserna varierar mellan 500 kr och 1 895 kr, det högre priset för en effekt på 2,3 kW.

Vill du vara säker på att temperaturen ska hålla, så är en elektronisk temperaturkontroll med tillhörande timer en bra investering.
Alternativet till el är fotogenvärmare, som också säljs som växthustillbehör. Min erfarenhet är nog att lukten från dess aldrig kommer bort, även om den modell du funderat på påstås vara luktfri.
Har man lagt ner pengar på ett dyrt växthus, så kan man lägga till lite elpengar.  8-10 timmar med 1000 W kostar dig ca
4 kr –  5 kr per dygn, beroende på var du bor. Det kan det vara värt.

Ventilation

Ventilationen är också viktig för dina dyrgripar. Automatisk luftning av takfönstren är ett måste – och gärna för dörren också.
Se upp med de olika fabrikaten, vissa ska tas in över vintern, medan detta inte behövs för andra.

För en del fabrikat stängs fönstret av dess tyngd. Tänk då på att plastfönster inte väger så mycket, utan då är svårare att stänga. Välj fönster med fjäder, det är ett gott råd. Ett komplement är jalusifönster, som ersättert något eller ett par av sidofönstren.

Ja, nu ska växthuset vara färdigt för inflyttning. Blir det som man satt och skissade? Var det bra med glas? Frågorna kommer vartefter. Men kul är det, och värt varenda öre, när man står där med det färdiga huset.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar