Ingen sommar utan växthus

För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.


Har du plats och råd, är det underbart att kunna unna sig ett rejält växthus med plats för en mysig hörna att planera eller bara njuta i. Detta rödlackerade hus ingår i serien Serralux, är 13,5 m2 och kommer från Classicum. Pris från cirka 15 200 kronor.

Första steget när du funderar på att köpa växthus, ska du ta till någon trädgårdshandlare eller någon av de trädgårdsmässor som äger rum både på höst- och vårkanten. Numera kan man också hitta en hel del på de stora varuhusen. Här kan du både få pratiska råd och se och känna på olika material, samt gå in i de olika husen och känna på atmosfären.

Välj inte för litet

Jag har tidigare skrivit att väljer man ett växthus på under 10 kvm yta, så blir det fort fullt. När man ser husen på bild eller på en mässa, så ser de så stora ut, men när tomaterna och kanske en vinstock börjar skjuta höjd, ja då blir det snart både trångt och för varmt. Det mår inte plantorna bra av. Dessutom är det trevligt att under våren och hösten ha en liten sitthörna och njuta och planera i.

Själv har jag byggt ett hus där sidorna är 2,07 och totalhöjden nära 3 meter. Att sidohöjden är så hög är mycket bra för plantorna. De växer ju inte in mot mitten och tar upp plats, vilket annars brukar vara ett problem. Att dessutom ta steget från 10 till 14 kvm känns enormt!

Har du råd, så ska du därför allvarligt fundera på att välja ett på 10 kvm eller större. Du behöver visserligen bygglov, men det brukar sällan
vara något problem.

Ventilation a och o

Det är inte svårt att få in värmen i ett växthus, konsten är att få ut den. För att få en bra tillväxt utan obehagliga kryp som trivs när luften står still, krävs god ventilation. Alla växthus ska ha
öppningsbara luckor, och dem bör du förse med automatiska lucköppnare. I en del växthus följer de med som standard, annars kan din återförsäljare
hjälpa dig att välja. Om växthuset är av isolerplast bör du välja öppnare med returfjäder, annars kan luckan blåsa upp vid kraftig blåst.

Glashus brukar inte drabbas av detta på grund av att glaset i sig är så pass tungt, men visst kan vinden ställa till problem även där om det
friskar i ordentligt. Vill du, som jag, vara på den säkra sidan, väljer du den starkaste lucköppnaren, speciellt om ditt hus står i västligt läge, eftersom västliga vindar är vanligast på sommaren. En automatisk dörröppnare är också bra. Alternativet är jalusidörrar eller – fönster.

En bra fläkt är också viktigt, och den ska vara av den sorten som går hela tiden, även när elementet är avslaget.

Ett nästan runt växthus är onekligen något extra. Med gardiner i stället för skuggväv får man mer en känsla av lusthus, och det är väl en utmärkt kombination. Detta tolv-hörniga hus tillverkas av Classicum, är på 8 m2 och kostar från cirka 39 900 kronor. Spiran är extrautrustning.

Glas eller plast?

Det finns både fördelar och nackdelar hos de båda materialen. Ett glashus håller inte värmen lika bra som isolerplast, och i glashuset
måste du tänka på att skydda växterna från den starka solen, till exempel med skugg/energiväv.

Plasten är en mycket bra värmehållare och du riskerar inte alls lika lätt att dina plantor bränns, men för säkerhets skull bör du komplettera
med energi/skuggväv. Personligen gillar jag inte känslan av duschkabin som jag får i plasthus, men det får stå för mig.

Nytt på glasfronten är att idag kan man få hela glasrutor istället för tre eller fyrdelade spalter. Det gör allt mycket enklare att hålla rent. Visserligen är det lite mer jobb när du ska montera, det krävs glassug, samt två man för att hantera, men det är det värt när det väl står där.

Naturlig skuggning

Det är lätt att tro att huset ska stå där det är så mycket sol som möjligt. Men om du kan få en naturlig skuggning, till exempel från ett större träd, under dagen, slipper du skydda växterna med
skugg/energiväv. Det är ju inte alltid man är hemma och kan passa sitt hus. Visserligen kan du köpa till automatik när det gäller skuggväv också, men det kostar en slant.

Lila växthus?

Visst, om du verkligen vill
I vintras, när jag byggde mitt nya växthus bestämde jag mig för att grönlackera det, vilket verkligen blev ett lyft. För mig som fotograf, där jag använder huset mycket i mina bilder, är det fantastiskt, men det gör även mycket för miljön runt omkring. Nu flyter det in perfekt där det står med skogen i norrläge som fond. Idag kan de flesta växthustillverkare lackera ditt hus i olika färger. Pristillägget brukar vara drygt 5000:- för ett hus på 10 kvadratmeter. Hos några tillverkare kan du faktiskt få det i den precis färg du vill, kanske en som matchar huset?

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar