Foto: Mattias Wenblad

Guide: Så bygger du ett växthus

Växthus

Har du planer på att bygga ett eget växthus? Här är Malin och Mattias guide till hur de byggde sitt, steg för steg.

Annons
 • 1. "Så byggde vi vårt växthus, mitt i stan"

  Att bo mitt i en storstad men ändå leva villaliv, med trädgård och grönska utanför fönstret, låter som en nästan ouppnåelig dröm. För fotografen Malin Nuhma och hennes familj – maken Mattias och de tre barnen Elvira, Elias och Esmeralda – är den drömmen verklighet. De bor i en före detta brovaktarstuga på Djurgården i Stockholm. 

  – Det började med att jag hyrde det lilla 1800-talshuset på 36 kvadrat, berättar Malin, som bott här i 22 år.

  – Sedan ombildades området till bostadsrätter och min familj köpte loss stugan. När Mattias och jag började bilda familj sökte vi bygglov för att bygga ut, och efter ganska lång tid fick vi det. Annars hade en barnfamilj absolut inte fått plats. 

  I dag är det K-märkta huset 105 kvad­ratmeter stort. Trädgården beskriver Malin som ”en liten plätt”, men det är en högt älskad liten plätt där hon ägnar sig åt sin största hobby: trädgårdsarbete.

  Jag älskar att hålla på ute i trädgården! Det är ett intresse som jag har ärvt från min mamma. Hon var egentligen inte så kunnig på området och det är inte jag heller, säger Malin.

  – Men det roliga är ju att bara vara därute och testa att så och odla olika saker, följa deras utveckling, och så märker man vad som funkar och inte funkar. Trädgården har blivit min roligaste hobby och det är ett intresse som bara växer med åren. 

  Mattias jobbade tidigare som fotograf liksom Malin, men bytte yrkesbana för några år sedan och är numera båtbyggare på ett varv. Han gillar med andra ord att bygga saker, och paret kom tillsammans på idén att göra en bok med snickeriprojekt. 

  – Vi spånade idéer tillsammans. Sedan ritade Mattias upp dem och byggde, medan jag plåtade. En del projekt hade vi redan gjort klara när vi började med boken, andra växte fram under arbetets gång.

  Berätta lite mer om växthuset.

  – Först byggde vi en pergola, men i bakhuvudet hade jag den där drömmen om ett eget växthus. Jag hade tänkt på det i flera år. Vi hade redan fönstren, de hade legat där i flera år utan att komma till användning. När vi började jobba med boken tänkte jag, ”nu eller aldrig!” och så ritade vi ett växthus. 

  Hur mycket använder ni det?

  – Vi har bara haft det en säsong, men då experimenterade vi en del med olika växter. Det var väldigt roligt. Vissa ska vi fortsätta med, andra är jag nyfiken på att prova för första gången. Som chili, det blir nog årets nyhet i växthuset, säger Malin.

  – Men vi använder det på våren och hösten också, eftersom det är varmt och skönt där. Vi har ätit där och tar ofta med oss fika ut. Det är ett skönt rum att vara i.

  Är ni båda lika intresserade?

  – Det är mest jag som brinner för trädgårdsjobb och blommor, men när vi började odla tomater blev Mattias plötsligt intresserad. Han började gå ut för att titta till dem hela tiden, för det är fascinerande när något växer och de behöver en hel del skötsel för att må bra. Och vinrankorna är hans grej. 

  Vad ska ni bygga i år?

  – Vi har inte plats för fler uteprojekt! Det är en pytteliten tomt och den är full. Så nu är det odling som gäller, säger Malin.  

   

   

  Malins tre växthustips:

  1. Välj platsen noga. Växthuset ska ligga soligt och det bör inte stå några stora träd i närheten.
  2. Använd växthuset som uterum. Ibland tar vi ut levande ljus och äter middag därute, det är väldigt mysigt. Passa på innan du sätter ut årets växter.
  3. Njut av värmen! Jag tar gärna en kopp kaffe inne i växthuset de vårdagar då solen skiner men det är lite för kallt ute.

   

  Malins 4 favoriter i växthuset — och ett ”nja”

  • Tomater. Det är så otroligt gott med hemodlade! Vi blandar flera olika sorter.
  • Kryddväxter. Våra favoriter är koriander och basilika.
  • Chilifrukter. Jag är nyfiken på att börja odla chili, det verkar vara en helt egen värld av olika sorter och smaker — folk nördar verkligen ner sig i chili, det verkar roligt.
  • Vinrankor. Det här är Mattias favorit, han går där och hoppas att de ska ta sig
  • … nja: Minivattenmeloner. Vi testade förra året och det var häftigt att det blev något alls, men de behöver nog mer värme. De blev inte så söta och goda. Vi skippar dem i år.

   

  Om Malin Nuhma

  Ålder: 44. Gör: Fotograf, jobbar extra på förskola. Familj: Maken Mattias Wenblad, båtbyggare, och barnen Elvira, 15, Elias, 11 och Esmeralda, 4. Katterna Wilma, Selma och Ester. Bor: I en tidigare brovaktarstuga på Djurgården, Stockholm. Huset var från början 36 kvm men har byggts ut till 105 kvm. Tomt: ”En liten plätt.”

   

  Så bygger du växthuset – steg för steg (klicka på nästa sida):

  Ur: ”Snickra till trädgård och uterum” av Mattias Wenblad 

  Foto: Malin Nuhma 

   

Visa allt innehåll
11 april 2016

1 Kommentarer

2016-04-16
Chilinörden
0

Inreda växthuset

Att inreda sitt växthus är inte alltid det lättaste. Man tror att man får plats med så mycket på 10 m2.

0

Ingen sommar utan växthus

För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

0

Växthuset - trädgårdens hjärta

Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?

0

Så inreder du växthuset

Inreda växthuset? Det vackra glashuset fyllt av grönska blir en allt vanligare syn i villaträdgårdarna. Här följer några goda råd på hur du smartast...

0

Första hjälpen för växthusodlaren

Ett växthus kan ge sin ägare väldigt mycket glädje. Men det är inte problemfritt att upprätthålla balansen i ett slutet system. Här beskriver vi hur du...

0

Billigaste växthuset bygger du själv

Oavsett hur stort eller litet växthus du vill ha, blir det billigast att bygga det själv om du använder begagnade fönster. Det blir också oftast vackras...

0

Växthuset - trädgårdens pärla

Att odla i växthus är en dröm för många, men ett växthus kan ha så många fler användningsområden. Här får du de bästa tipsen för projektet så det blir...

0

Växthus för små trädgårdar

Även den lilla trädgården kan vilja ha ett växthus, eller åtminstone de som bor där. Här ger vi tips och råd om växthus som passar för radhustomten och...

0

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...